Connect with us

Actueel

Betalen met contant geld per direct niet langer mogelijk in dit Nederlandse attractiepark

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Deze zomervakantie hoeft iedereen die van plan is om met de hele familie naar Avonturenpark Hellendoorn te gaan, geen contant geld meer mee te nemen.

Het park heeft namelijk besloten om een ‘pin-only’ beleid te implementeren, en dit heeft geleid tot enige verontwaardiging onder de bezoekers.

Vanaf nu is het niet langer mogelijk om met contant geld te betalen bij de souvenirwinkel voor een knuffel of in het restaurant voor consumpties.

Overal zijn borden opgehangen om aan te geven dat alleen pinbetalingen worden geaccepteerd. Werknemers mogen geen cash geld meer aannemen. Voor degenen die wel contant willen betalen, is er geen andere optie dan zonder aankopen huiswaarts te keren.

Een prangende vraag is of deze handelswijze zomaar is toegestaan. Kan een pretpark eigenhandig bepalen of ze een wettig betaalmiddel kunnen weigeren?

Immers, de pinpas is niet overal even gangbaar als in Nederland, zoals bijvoorbeeld in Duitsland waar contant geld nog veelvuldig wordt gebruikt, vooral bij een bezoek aan Nederlandse attractieparken.

Het blijkt echter dat het pretpark inderdaad het recht heeft om contante betalingen te weigeren. Ondanks dat contant geld als wettelijk betaalmiddel wordt erkend, zijn winkeliers, horecagelegenheden en dus ook pretparken niet verplicht om dit te accepteren.

Danny van der Weel, recent benoemd tot marketingmanager bij Avonturenpark Hellendoorn, benadrukt dat steeds meer mensen gewend raken aan contactloos betalen, vooral sinds de uitbraak van de coronapandemie.

Dit brengt diverse voordelen met zich mee, zoals verbeterde veiligheid, hygiëne en snelheid van transacties.

Van der Weel wijst erop dat mensen aan het idee wennen, verwijzend naar zijn eigen ervaringen in de Verenigde Staten en naar landen als Zweden, waar cashloze betalingen de norm zijn. In Duitsland, zelfs daar, is men steeds meer geneigd om digitaal te betalen.

Voor degenen die geen pinpas bij zich hebben, biedt Hellendoorn nog een alternatieve mogelijkheid. Bij de algemene informatiebalie kunnen betalingen gedaan worden met papiergeld en muntjes.

Dit geld kan in een machine worden ingevoerd om een cadeaukaart aan te schaffen. En indien er aan het einde van de dag nog saldo over is, kan dit worden teruggekregen.

Het is opmerkelijk dat Hellendoorn in deze aanpak alleen staat. Andere parken, zoals het attractiepark in Kaatsheuvel, geven aan dat ze juist bewust de mogelijkheid voor zowel contante als digitale betalingen behouden.

Hetzelfde geldt voor Slagharen, Duinrell, Toverland, Walibi, Julianatoren, Drouwenerzand in Drenthe en Duine Zathe in Friesland, waar contant betalen nog altijd mogelijk en niet op korte termijn aan verandering onderhevig is.

Charlotte de Vries (1990) is een ervaren journalist en redactrice met een specialisatie in maatschappelijke trends en digitale cultuur. Na haar studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière bij een toonaangevend mediaplatform, waar ze zich verdiepte in de impact van technologie op de samenleving. Met haar scherpe analytische blik en talent voor storytelling groeide ze uit tot een invloedrijke stem in de journalistiek. Charlotte heeft gewerkt voor diverse nationale en internationale nieuwsmedia en is een vaste columnist bij meerdere opiniebladen. Haar focus ligt op sociale media, online desinformatie en de invloed van AI op journalistiek. Sinds 2024 is Charlotte een belangrijke kracht binnen ons redactieteam. Ze staat bekend om haar diepgravende achtergrondverhalen en scherpe interviews met experts. Naast haar werk als journalist geeft ze lezingen over digitale ethiek en mediageletterdheid. In haar vrije tijd is Charlotte een liefhebber van literatuur en stedentrips. Ze gelooft in de kracht van onafhankelijke journalistiek en zet zich in om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.