Connect with us

Actueel

Arts deelt waarschuwing: dit kan er gebeuren als je een hond aan je gezicht laat likken

Voor degenen die een diepe genegenheid voor honden koesteren, kan het vaak moeilijk zijn om de verleiding te weerstaan om hun trouwe metgezel te laten genieten van een speels ‘kusje’ op het gezicht.

Echter, experts waarsch*wen dat dit schijnbaar 0nschuldige gebaar potentieel geva*rlijk kan zijn en kan leiden tot het risic0 op ernst!ge z!ektes die via honden kunnen worden verspreid.

De beelden van een vrolijk kwispelende hond die zijn neus liefdevol tegen je wang drukt en zijn tong enthousiast over je gezicht laat glijden, lijken aandoenlijk en 0ngevaarlijk.

Niettemin gaan schijn en realiteit in dit geval niet hand in hand.

Deskundigen benadrukken dat deze ogenschijnlijk eenvoudige handeling kan resulteren in ernst!ge gez0ndheidspr0blemen, omdat honden vaak in contact komen met diverse vormen van vu!l en bacter!ën.

Het aard van honden om de wereld om hen heen te verkennen, vaak met behulp van hun neus, is algemeen bekend.
hond

Ze snuffelen aan uiteenlopende objecten, variërend van aas tot uitwerpselen, en deze nieuwsgierigheid delen ze graag met andere honden.
moeder straft dochter

Hun gebruik van dit orgaan om hun liefde te tonen, uit zich in likjes over menselijke gezichten.

Het immuunsysteem is doorgaans in staat om het lichaam te beschermen tegen de meeste gev*ren, maar het kan niet volledig uitsluiten dat er risic0’s bestaan, met name van zeldzame z!ekteverwekkers.

Eén voorbeeld hiervan is de capnocytophaga canimorsus, een potentieel d0delijke z!ekteverwekker, vooral geva*rlijk voor ouderen en personen met een verzwakt immuunsysteem.

Hoewel het besmett!ngsrisico over het algemeen laag is, adviseren experts toch om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Dr. Sonya Krishnan, een specialist in infectieziekten verbonden aan de John Hopkins University School of Medicine, raadt aan om hoewel de huid meestal een effectieve barrière vormt tegen bacter!ën, voorzichtig te zijn bij open w0nden, pu!stjes en k00rtslippen.

Vooral de slijmvliezen rond de mond, neus en ogen zijn gevoelig.

Hoewel knuffelen met je eigen hond over het algemeen als veilig wordt beschouwd, moet je toch wa*kzaam zijn bij vreemde honden of zwerfhonden, bijvoorbeeld tijdens vakanties.

Voor toegewijde hondenliefhebbers is het van cruciaal belang om hun genegenheid te delen met hun harige vrienden, maar met een evenwichtige dosis verantwoordelijkheid.

Het advies van experts herinnert ons eraan dat zelfs de 0nschuldigste handelingen onverwachte gezondheidsrisic0’s kunnen inhouden.

Het vinden van een balans tussen genegenheid en waakzaamheid is de sleutel tot een gezonde en blije relatie tussen mens en hond.