Connect with us

Actueel

Dit verdient de gemiddelde Nederlander per jaar: ”Dit is echt hoog!”

Geld blijft vaak een lastig onderwerp om openlijk over te praten. Op verjaardagen delen mensen zelden hun inkomsten met anderen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Waarom rust er een taboe op het bespreken van geldzaken?

Jan Modaal
In dit artikel gaan we aan de hand van CBS-gegevens (Centraal Bureau voor de Statistiek) bekijken hoeveel de gemiddelde Nederlander verdient, of het nu door werk is of door werkloosheid. Helaas zijn er ook behoorlijk wat mensen zonder vast inkomen.

De term “Jan Modaal” is bij velen bekend. Hiermee wordt het inkomen bedoeld dat het meest voorkomt in ons land. Dit is niet hetzelfde als het gemiddelde inkomen.

Het modale inkomen ligt aanzienlijk lager dan het gemiddelde inkomen. Dit komt doordat mensen die aanzienlijk meer verdienen, het gemiddelde sterk omhoog trekken.

Prognoses wijzen uit dat het modale inkomen tussen 2026 en 2030 naar verwachting op 51.500 euro per jaar zal liggen. Dat klinkt positief, maar tegelijkertijd stijgen de kosten van levensonderhoud natuurlijk ook. Nu is onze vraag aan jou: hoe scoor jij in vergelijking met het gemiddelde? Deel je gedachten in de reacties!

Modaal inkomen
Als je een eerlijk beeld wilt krijgen, kun je het beste naar het modale inkomen kijken. En dat is precies wat we doen.

Iets meer dan 50 jaar geleden verdiende Jan Modaal omgerekend 5.559 euro per jaar. In 2022 was dat bedrag gestegen naar 38.000 euro. Dit jaar is het verder gestegen naar 40.000 euro, wat neerkomt op 3.333 euro per maand.

Dit is het bruto inkomen, want de Belastingdienst eist helaas ook nog een aanzienlijk deel op. De vele geopolitieke kwesties, zoals het conflict in Oekraïne en de financiering van asielzoekers, moeten immers ergens van betaald worden.

Na aftrek van belastingen komt het netto maandinkomen uit op ongeveer 2.680 euro. Hierin is het vakantiegeld al verwerkt, dus eigenlijk is het bedrag nog lager.

Gemiddeld salaris
Het gemiddelde salaris ligt daarentegen een stuk hoger, namelijk 3.814 euro bruto per maand. Dit cijfer omvat zowel werknemers in loondienst als ondernemers.

Prognoses wijzen uit dat het modale inkomen tussen 2026 en 2030 naar verwachting op 51.500 euro per jaar zal liggen. Dat klinkt positief, maar tegelijkertijd stijgen de kosten van levensonderhoud natuurlijk ook.

Het is belangrijk om te erkennen dat geld een gevoelig onderwerp kan zijn en dat het taboe erop niet altijd eenvoudig te doorbreken is. Toch is het essentieel om bewust te zijn van onze financiële situatie en deze te bespreken op een respectvolle en verantwoorde manier, zodat we elkaar kunnen steunen en informeren.