Connect with us

Actueel

Vakantie in Kroatië eindigt voor gezin in levensgroot probleem

Een familievakantie in Kroatië voor een Belgisch gezin uit Deinze veranderde al snel in een drama toen hun zesjarige zoontje Thibaut werd gebeten door een g!fadder tijdens een wandeling in Nationaal Park Paklenica.

De g!ftige slang had zich op een tak verborgen, en zonder aarzelen beet hij in de vinger van Thibaut, met ernstige gevolgen.

Het gezin had geen bereik op hun mobiele telefoons, dus besloten ze terug te keren naar de ingang van het park, waar ze een EHB0-post hadden gezien.

Thibaut’s vader droeg zijn zoon op zijn nek, wat achteraf een verstandige zet bleek te zijn.

Als Thibaut gelopen had, zou het g!f zich sneller verspreid hebben in zijn bl0edbaan.

Na 45 minuten bereikten ze de EHBO-post, waar de arts*n verbaasd waren over de ernst van de beet.

De foto die de moeder van de slang had genomen, was cruciaal om het juiste antig!f toe te dienen.

Thibaut werd met spoed overgebracht naar Zadar, waar het tegeng!f werd toegediend. Gelukkig stopte het g!f bij zijn oksel en werd zijn leven gered.

De jongen ligt momenteel nog in de intensieve zorg in Split, waar artsen het verloop van zijn herstel nauwlettend in de gaten houden.

Het gezin hoopt binnenkort naar huis terug te keren, zodra Thibaut’s hand genezen is van de incisies die nodig waren om de druk te verminderen.

Deze traumatische ervaring heeft het gezin doen besluiten om anderen te waarsch*wen.

Ze hadden nooit verwacht dat ze in Kroatië gec0nfronteerd zouden worden met een dergelijke g!ftige slang, en nergens waren er borden die voor het gevaar waarsch*wden.

Europa telt acht soorten g!fslangen, allemaal adderachtigen. In Nederland en België komen alleen gewone adders voor, die wel g!ftig zijn maar over het algemeen niet heel gevaarl!jk voor de mens.

De zandadder, waar Thibaut door werd gebeten, is echter een van de g!ftigste slangen in Europa.

Het heeft een cytotoxisch g!f dat ernstige zwellingen, p!jn en blaren kan veroorzaken, evenals weefselsterfte en interne bl0edingen.

In Kroatië worden jaarlijks gemiddeld vijf mensen op 100.000 gebeten door slangen, waarvan sommigen het helaas niet 0verleven.

De meeste slacht0ffers zijn landbouwers of mensen die ver van hulpdiensten leven.

Het is dan ook van groot belang om altijd alert te zijn op je omgeving en op de aanwezigheid van gevaarl!jke dieren, vooral in natuurgebieden waar slangen kunnen voorkomen.

Dit tragische voorval herinnert ons eraan dat we altijd voorzichtig moeten zijn in de natuur en respect moeten hebben voor wilde dieren.

Het kan het verschil maken tussen een mooie vakantie en een levensbedre!gende situatie.