Connect with us

Actueel

Heftig noodweer in Nederland: Hier gaat het zometeen keihard los

Wie vandaag nog wilde genieten van een ontspannen wandeling of een gezellig terrasje, had dat het beste vanmorgen kunnen doen.

Vanmiddag en vanavond wordt het namelijk flink onstuimig. Vooral in het zuidoosten van Nederland wordt hevig noodweer verwacht.

Om die reden heeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) code oranje afgekondigd voor een aantal provincies. Maar waar komt dit noodweer nu precies vandaan?

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat het gisteren en vandaag behoorlijk warm is. In combinatie met vochtige lucht kan dat mogelijk leiden tot noodweer.

Door de hogere luchtvochtigheid is het vandaag een klamme en benauwde dag. Maar later op de dag zal het dus gaan stormen.

De zwaarste onweersbuien volgens weer.nl zullen van Limburg en oost-Brabant richting de Achterhoek en Twente trekken.

Ook de provincies Drenthe en Groningen zullen vermoedelijk niet ontsnappen aan hevig noodweer, aldus weer.nl.

Deze onweersbuien kunnen plaatselijk voor wateroverlast zorgen doordat er in korte tijd veel regen valt. Daarnaast is er ook kans op hagel.

Volgens het KNMI kunnen er hagelstenen vallen zo groot als golfballen. Weer.nl houdt het op een diameter van 2 tot 4 centimeter.

Daarnaast zorgen windstoten van meer dan 100 kilometer per uur voor problemen.

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor vier provincies: Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland.

In het westen van het land zal de temperatuur lager zijn dan in het zuid(oosten). Daar schommelt de temperatuur tussen de 25 en 29 graden.

In het zuid(oosten) kan het kwik bijna 35 graden bereiken. Zodra het onweer losbarst, zal de temperatuur echter aanzienlijk dalen naar ongeveer 20 graden.

Ondertussen is bekend geworden dat meerdere festivals zijn afgelast, waaronder Awakenings, Bospop en een show van Freek & Suzanne.

Het noodweer heeft ook gevolgen voor verschillende festivals die vandaag gepland stonden. Awakenings, Bospop en de show van Freek & Suzanne zijn helaas afgelast vanwege de slechte weersomstandigheden.

Voor de organisatoren en bezoekers van deze evenementen is dit natuurlijk een grote teleurstelling.

Veiligheid staat voorop bij dergelijke beslissingen. Bij hevig noodweer met hagelstenen en harde windstoten kunnen de risico’s voor de bezoekers te groot worden.

Het is dan verstandig om de evenementen af te gelasten en ervoor te zorgen dat iedereen op een veilige plek kan schuilen.

Naast de festivals hebben ook andere buitenactiviteiten mogelijk te maken met de gevolgen van het noodweer.

Mensen die van plan waren om buiten te sporten, te wandelen of andere activiteiten te ondernemen, wordt aangeraden om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden en indien nodig maatregelen te treffen om veiligheid te waarborgen.

We wensen je nog een fijne dag verder! (Oh ja, en dit hebben wij niet verzonnen).