Connect with us

Actueel

Code Geel uitgegeven door KNMI: Nederland bereidt zich voor op hevig 0nweer en sterke wind

De komende dagen staat de Nederlandse zomer voor flink wat uitdagingen. We kunnen ons opmaken voor zw*re regenbuien, krachtige windst0ten en vervolgens weer tropische temperaturen.

Het weerbeeld wordt volgens Weer.nl omschreven als “zeer grill!g”.

En dat is nog een understatement, want meteorologen spreken zelfs van een “potentieel explosieve situatie”, vooral in het noorden van het land.

Een lagedrukgebied neemt de komende dagen het weerbeeld over, al is het een relatief klein, maar mogelijk snel activerend systeem.

Dit zorgt ervoor dat het woensdag (morgen) zeer onstu!mig zal worden.

Er worden flinke regenbuien verwacht, met name in het westen en noordwesten van het land. Na een rustigere donderdag zullen de temperaturen vanaf vrijdag sterk stijgen.

Weer.nl meldde gisteren al dat aankomende zondag extreem warm zal worden.

In het zuiden van het land is er een zeer grote kans op een hitteg0lf, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot wel 35 graden. Maar dat is niet alles.

Het weekend brengt ook een aanzienlijke kans op zwaar 0nweer. Dit is gemeld door zowel het KNMI als Weer.nl en het nieuws is overgenomen door Hart van Nederland.

Op woensdagochtend bevinden we ons aan de achterzijde van een snel ontwikkelend lagedrukgebied.

De wind zal fors toenemen en aan de kust kan dit leiden tot een “st0rmachtige westelijke en zuidwestelijke wind”.

Deze harde windstoten kunnen snelheden bereiken tot wel 90 kilometer per uur.

Er zijn verschillende scenario’s mogelijk waarbij deze windst0ten diep landinwaarts kunnen voorkomen. Er wordt gevreesd voor “aanzienlijke sch*de”.

Vanwege deze ontwikkelingen heeft het KNMI code geel afgegeven voor het hele land, met uitzondering van de provincie Limburg.

Het gebied met zware windst0ten zal zich in de loop van de ochtend vanuit het zuidwesten noordoostwaarts verplaatsen over Nederland, wat mogelijk h!nder kan ver00rzaken voor het verkeer en buitenactiviteiten.

In het noordwesten wordt in de nacht van dinsdag op woensdag veel regen verwacht, plaatselijk zelfs meer dan 50 millimeter, wat ook voor 0verlast kan zorgen.

Vooral het noorden van het land verdient speciale aandacht. Daar zal het lagedrukgebied naar verwachting het meest actief zijn, wat betekent dat het Waddengebied en het IJsselmeer mogelijk te maken kunnen krijgen met nog meer wind.

Windst0ten kunnen snelheden bereiken van 100 kilometer per uur.

Op donderdag stabiliseert het weer en op vrijdag krijgen we te maken met een hogedrukgebied. De zon zal weer tevoorschijn komen en het wordt tropisch warm.

Op vrijdag kan het al zo’n 30 graden worden, terwijl we op zaterdag en zondag ook tropische temperaturen kunnen verwachten. Beide dagen in het weekend wordt er onweer voorspeld.