Connect with us

Actueel

Reusachtige haai duikt op in IJmuiden: “Wel vijf meter lang!”

Een visser uit IJmuiden kon zijn ogen niet geloven toen hij vorige week zijn net opende en een enorme haai ontdekte. De haai was meer dan vijf meter lang en woog meer dan 200 kilo.

Mark van der Plas, eigenaar van visgroothandel Fix Fisch, kocht de haai op de visafslag en heeft besloten om het dier ter beschikking te stellen aan de wetenschap.

Momenteel bevindt de haai zich in de koeling van de groothandel in Rijnsburg.

Van der Plas vertelde aan RTL Nieuws dat hij nog nooit zoiets had gezien in zijn hele leven. Hij was enorm onder de indruk.

“Het is een voshaai. Dat kun je zien aan zijn enorme staart. Met die staart sla*t hij zijn prooi kn0ck-out. Zijn bek is niet zo groot, dus hij moet het echt hebben van zijn staart.”

De voshaai komt slechts sporadisch voor in de Noordzee. Dennis Bellis van het Zee Aquarium in Bergen aan Zee gaf commentaar op de situatie: “Vroeger kwam de voshaai vaker voor in Nederlandse wateren. Tegenwoordig zie je hem eigenlijk niet meer.

Het feit dat deze nu is gev*ngen is heel goed nieuws, mits hij gezond is natuurlijk.

Dat zou betekenen dat hij hier weer voedsel heeft gevonden en misschien terugkomt. Helaas leeft deze haai niet meer.”

Als je gaat zwemmen in de Noordzee, bestaat er dus een kans dat je een haai tegenkomt. Maar welke haaiensoorten zwemmen er eigenlijk in de Noordzee?

Enkele voorbeelden zijn de hondshaai, reuzenhaai, grote blauwe haai, ruwe haai, doornhaai, haringhaai, zee-engel en gladde haai.

Voor degenen die wel nieuwsgierig zijn naar de voshaai als voedsel: deze is niet geschikt voor consumptie. “Als deze haai nog in leven was geweest, zou de visser hem hebben teruggezet”, aldus Bellis.

Helaas was de haai niet meer in leven toen hij werd gevangen. Onderzoekers zijn nu op zoek naar meer informatie over de omstandigheden rondom zijn dood en hoe deze haai heeft geleefd.

Conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare, een natuurmuseum en zeehondenopvang op Texel, is geïnteresseerd in de haai.

Hij benadrukt echter dat het onwaarschijnlijk is dat de haai binnenkort op sterk water bewonderd kan worden, aangezien het dier er dan zeer onaantrekkelijk uit zal zien.

Desalniettemin toont Ecomare interesse in de haai om meer te leren over wat er mogelijk met dit dier is gebeurd.

Het feit dat deze haai normaal gesproken alleen nog voorkomt in subtropische wateren, wijst erop dat er mogelijk iets bijzonders aan de hand was.