Connect with us

Actueel

Anneke (88) voelt zich eenzaam en verwaarloosd: “Niemand heeft nog tijd voor mij”

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Eenzaamheid onder ouderen is een diep ingrijpend probleem in Nederland. Het is vooral de oudere generatie die hier zwaar onder l!jdt, met tragische gevolgen.

Een van degenen die de eenzaamheid aan den lijve ondervindt, is Anneke, een 88-jarige vrouw. Ze voelt zich verlaten en dit maakt haar erg verdrietig.

Anneke van Buul, afkomstig uit Breugel, is 88 jaar oud. Ze is twee keer getrouwd geweest en is een trotse moeder en oma van meerdere (klein)kinderen.

Hoewel ze nog zelfstandig woont en een prachtige tuin heeft waar ze van geniet, voelt ze zich vaak eenzaam.

Anneke kampt met C0PD en heeft moeite met lopen. “Er blijft daardoor maar weinig over voor mij”, legt ze uit.

Haar kinderen zijn druk met hun eigen levens, ze werken fulltime en zelfs haar kleinkinderen hebben nauwelijks tijd om langs te komen.

Tijdens de cor0napandemie verloor Anneke ook nog eens binnen zeven dagen vier vriendinnen, waardoor het stil werd in huis.

Het vogelhuisje in haar woonkamer is haar enige afleiding, maar voor de rest heeft Anneke niet veel om naar uit te kijken.

Gelukkig krijgt ze een waardevolle tip: de Stichting Met Je Hart. Deze stichting organiseert maandelijkse uitjes voor een groep mensen, zoals samen koffie drinken, lunchen of uit eten gaan.

Inmiddels zijn er al 52 mensen uit de gemeente Son en Breugel bij de stichting aangesloten.

Anneke merkt tijdens de bijeenkomsten van de stichting dat veel mensen eenzaam zijn. “Voor hen is deze stichting van onschatbare waarde”, zegt ze.

Vrijwilligster Dianne van Hak bevestigt dit: “Mensen zijn ons enorm dankbaar.

Ze komen normaal gesproken niet buiten de deur, maar hebben dan toch iets leuks om naar uit te kijken.”

Dit betekent veel voor de ouderen. Ze noemen het een lichtpuntje. Naast de uitjes bellen de vrijwilligers bijna elke dag met een aantal ouderen.

Ze geven hen knuffels en voeren mooie gesprekken. Dit betekent ontzettend veel voor mensen die zich soms zo eenzaam voelen.

“Ze verdienen allemaal een pluim en leveren prachtig werk. Dat moet echt worden opgemerkt”, aldus Anneke tegen een verslaggever van Omroep Brabant.

De stichting heeft momenteel speciale aandacht voor de zomerperiode. Van Hak roept mensen op om extra om te kijken naar hun buurvrouw.

“Nodig haar bijvoorbeeld uit voor een barbecue als je weet dat ze alleen woont.” Seizoensgebonden eenzaamheid is slechts het topje van de ijsberg.

Meer dan de helft van de 75-plussers geeft aan zich erg eenzaam te voelen.

Anneke gelooft dat dit een probleem is dat het hele jaar door speelt.

“Initiatieven zoals deze maken echt een groot verschil. Onderschat dat niet!”

Charlotte de Vries (1990) is een ervaren journalist en redactrice met een specialisatie in maatschappelijke trends en digitale cultuur. Na haar studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière bij een toonaangevend mediaplatform, waar ze zich verdiepte in de impact van technologie op de samenleving. Met haar scherpe analytische blik en talent voor storytelling groeide ze uit tot een invloedrijke stem in de journalistiek. Charlotte heeft gewerkt voor diverse nationale en internationale nieuwsmedia en is een vaste columnist bij meerdere opiniebladen. Haar focus ligt op sociale media, online desinformatie en de invloed van AI op journalistiek. Sinds 2024 is Charlotte een belangrijke kracht binnen ons redactieteam. Ze staat bekend om haar diepgravende achtergrondverhalen en scherpe interviews met experts. Naast haar werk als journalist geeft ze lezingen over digitale ethiek en mediageletterdheid. In haar vrije tijd is Charlotte een liefhebber van literatuur en stedentrips. Ze gelooft in de kracht van onafhankelijke journalistiek en zet zich in om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.