Connect with us

Actueel

5 haaien duiken op bij Spaanse stranden: mensen vluchten het water uit!

De recente opkomst van haaien bij de stranden lijkt uit de hand te lopen. Hoewel deze dieren in hun eigen territorium niets verkeerd doen, is het nu alarmfase één voor strandgangers in Spanje.

Binnen een periode van tien dagen zijn er al vijf haaien opgedoken op toeristische plekken.

Op zich zou dit niet zo’n groot probleem zijn, ware het niet dat de haaien extreem dicht bij de kust kwamen. Ze zwemmen nu vlakbij mensen die daar aan het zwemmen zijn.

Deskundigen staan voor een raadsel. Volgens RTL zijn experts in paniek, maar ze adviseren toeristen dringend om alert te blijven.

Charlie Saaria, een zeebioloog en haaienonderzoeker uit Malaga, zegt: “We begrijpen nog niet goed wat er aan de hand is en waarom de haaien ineens zo dichtbij komen.”

“Het kan zijn dat er te weinig voedsel is in hun normale leefgebied, waardoor ze helemaal tot aan de branding zwemmen om vis te zoeken.”

“Het zou ook kunnen dat ze het water waarin ze zwemmen te warm vinden en op zoek zijn naar verkoeling. Of misschien hebben ze gezondheidsproblemen.”

De eerste haai werd waarschijnlijk om die laatste reden gespot. Dit gebeurde op 15 juni bij een strand in de buurt van de stad Murcia.

Terwijl strandgangers genoten van het heldere blauwe water, dook er plotseling een blauwe haai op. Normaal gesproken jagen deze dieren niet op mensen.

Toch komt het incidenteel voor dat ze mensen b!jten. Een blauwe haai kan tot drie meter lang worden en 160 kilo wegen.

In een confrontatie met zo’n haai trek je meestal aan het kortste eind.

De strandwacht, Julio Gil, heeft het hele voorval gezien. “We hebben het strand onmiddellijk geëvacueerd.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk rust te creëren, zodat de haai hopelijk terugkeert naar zee.”

En dat gebeurde. Een dag later werd de betreffende haai gevonden. Het dier was niet meer in leven en waarschijnlijk ernstig z!ek.

Julio Gil beseft dat mensen direct in paniek raken. “Wat we hier meemaken is niet normaal. Haaien leven normaal gesproken ver van de kust. Het is uiterst zeldzaam dat ze zo dichtbij de branding komen.”

“Toch gebeurde het in de dagen daarna opnieuw. Bij de eilanden Ibiza, Menorca en Illa de Arousa (in het noordwesten van Spanje) kwamen de haaien dicht bij mensen.”

In de haven van Mallorca dook zelfs een doornhaai op. De autoriteiten willen toeristen erop wijzen uiterst voorzichtig te zijn.

Deze ongewone situatie vraagt om verdere monitoring en onderzoek. Deskundigen moeten de redenen achterhalen waarom haaien zich zo dicht bij de kust bevinden en welke mogelijke gevolgen dit kan hebben voor zowel de haaien zelf als de strandgangers.

Tot die tijd is het belangrijk dat mensen alert blijven en de adviezen van de autoriteiten opvolgen om 0ngelukken te voorkomen.