Connect with us

Actueel

Yigit haat Nederland: “Mijn zoektocht naar geluk heeft me teleurgesteld”

Morgen zullen vluchtelingen protesteren tegen de ‘harteloosheid’ in Nederland, omdat ze het niet eens zijn met hun leefomstandigheden.

Ze voelen zich teleurgesteld en hebben spijt van hun beslissing om naar Nederland te komen.

Gelijke rechten
Roos Ykema, een migratieactivist en voorzitter van MiGreat, voert campagne voor ‘vrije migratie’.

Ze is van mening dat vluchtelingen en andere migranten dezelfde rechten moeten hebben als Nederlanders.

“We geloven dat iedereen zelf de beste keuze kan maken over waar hij wil wonen, en we pleiten tijdens dit protest (dat morgen plaatsvindt) voor vrije migratie.”

Ykema stelt dat vluchtelingen benadeeld worden. “Ze worden gediscr!mineerd, buitengesloten en zelfs gewelddadig behandeld.

Kijk maar naar de situatie op de Middellandse Zee, waar migranten die in nood verkeren niet worden gered. Hierdoor zijn meer dan vijftigduizend mensen om het leven gekomen.”

Syrische vluchteling
Rain, een Syrische vluchteling die momenteel in een noodopvang in Den Haag verblijft, zal ook deelnemen aan het protest.

“We hebben geen deuren in onze kamers. Ik heb al 11 maanden geen privacy gehad.”

Rain wil zijn stem laten horen namens “alle migranten”. “We wisten dat we hier lang zouden moeten wachten, maar we vonden een land dat beweert de mensenrechten te respecteren.”

“Ons grootste probleem is het chaotische asielproces. Hierdoor staat ons leven stil. We mogen niet werken en kunnen geen bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving.”

‘Nederland zou zich moeten schamen’
Yigit Aksakoglu, die de stichting Mahalle Art & Kultur vertegenwoordigt, heeft inmiddels een afkeer ontwikkeld tegen Nederland.

Hij moest in 2020 uit Turkije vluchten, maar is nu zeer ontevreden in Nederland, waar hij nog steeds verblijft.

Yigit uit zijn ongenoegen over verschillende negatieve aspecten. Hij is boos dat mensen vorig jaar in Ter Apel gedwongen waren buiten te slapen.

Ook begrijpt hij niet waarom Nederlanders, in tegenstelling tot migranten, niet hoeven te bewijzen dat ze iets kunnen toevoegen aan Nederland.

Aksakoglu spreekt schande van de situatie. “Als ik een Nederlander was, zou ik me schamen voor wat we vluchtelingen aandoen, net zoals ik me als Turkse staatsburger schaam voor wat we Syriërs in Turkije aandoen.”

‘Zogenaamd democratisch’
Ykema pleit ervoor dat Nederland stopt met het voeren van asielprocedures en iedereen zonder screening toelaat. “Nederlanders hebben hun nationaliteit cadeau gekregen bij hun geboorte.”

“Waarom moeten buitenlanders eerst bewijzen waarom ze hier willen zijn? Het recht om te bestaan mag niet afhangen van je economische waarde”, vindt Ykema, die tevens beweert dat migratie nodig is om de vergrijzing op te vangen.

Aksakoglu wijst op rechten die zijn vastgelegd in internationale verdragen: “Het recht op een asielprocedure is een fundamenteel recht.

Na het indienen van een aanvraag moet er snel perspectief worden geboden.”

“Dit hadden we niet verwacht van een zogenaamd democratische, ruimdenkende en niet-discrim!nerende samenleving.

Na alles wat we hebben meegemaakt, hadden we verwacht dat de Nederlandse staat op zijn minst serieuzer zou zijn.”