Connect with us

Actueel

Dreigende nieuwe uitbraak: “We moeten ons schrap zetten”

Het RIVM zet zich schrap voor een uitbraak van de potentieel dodelijke schimmelziekte Candida auris. Het Rijksinstituut bevestigde aan De Telegraaf dat ziekenhuizen “klaar” moeten zijn. We hebben ook het potentieel om pandemieën aan te pakken.

uitbraak

De schimmel verspreidt zich momenteel in de Verenigde Staten, waar geruchten over uitbraken gaan. Er zijn ook uitbraken gemeld in Griekenland, Spanje en Italië. Wel is in Nederland Candida auris waargenomen.

opwarming van de aarde

Medisch microbioloog Eelco Meijer legde aan De Telegraaf uit dat gist gemakkelijk ziekte-uitbraken kan veroorzaken omdat C. auris goed overleeft in het milieu, vooral in ziekenhuizen. Overdracht vindt plaats van persoon op persoon.

Meijer gaf de schuld aan “opwarming van de aarde” voor de verspreiding en zei gisteren dat hogere temperaturen de voorkeur hadden. De opwarming van de aarde lijkt een zeer plausibele theorie”, legt de dokter uit.

Ziekenhuizen moeten voorbereid zijn

Gist verspreidt zich vooral in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen erg ziek worden van de schimmel. Ze lopen het risico te overlijden aan candida.

Mayer zei dat het “gewone publiek” zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken. Wel moeten ziekenhuizen voorbereid zijn op uitbraken. kom meer te weten? Klik hier voor de instructies van Eelco Meijer.