Connect with us

Actueel

Hele zware storm op komst: ”Levensgevaarlijke situatie”

De komende dagen staat ons een harde wind te wachten. Het KNMI heeft vandaag code geel afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. Morgen wordt het erger, want dan wacht ons de echte storm.

Gevaarlijke situaties Niets is dus vandaag te erg in vergelijking met morgen. Recente weermodelberekeningen zijn duidelijk: een lagedrukgebied trekt met een kern over het noorden van ons land. Dichtbij deze kern bevindt zich een groot windveld. De verwachte windsnelheden zijn sterk toegenomen.

Dat betekent dat het morgen flink zal waaien. Vooral voor de kust, wind 9: Stormintensiteit kan levensbedreigende omstandigheden opleveren. Weermodellen suggereren dat windstoten snelheden van 100 tot 120 kilometer per uur kunnen bereiken. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Het is daarom aan te raden om niet de weg op te gaan.

Een ander opmerkelijk aspect van de plaatselijke sneeuwval is dat het windveld zich achter een zogenaamd front bevindt. Hierdoor stroomt er weer een grote hoeveelheid koude lucht naar binnen, wat de kans op sneeuw vergroot. Morgenavond kan het in sommige gebieden nog sneeuwen.