Connect with us

Actueel

Netbeheerder waarschuwt voor stroomuitval en knipperende verlichting thuis door overbelast stroomnet

Alliander, de grootste netbeheerder van Nederland, slaat alarm over mogelijke stroomuitval en plotseling knipperende verlichting bij huishoudens. Het bedrijf waarschuwt dat het huidige energienetwerk niet is berekend op de toenemende vraag naar energie door bijvoorbeeld elektrische auto’s, zonnepanelen en warmtepompen.

Volgens Alliander heeft het netwerk op sommige momenten al te maken met overbelasting, met als gevolg dat huishoudens tijdelijk zonder stroom kunnen komen te zitten of last hebben van knipperende verlichting. Als er niets verandert, zal dit probleem alleen maar groter worden en kan er op den duur zelfs langdurige stroomuitval ontstaan.

Het probleem ligt volgens Alliander voornamelijk bij de lokale netwerken die niet voldoende capaciteit hebben om de stijgende vraag naar energie op te vangen. Vooral in wijken waar veel zonnepanelen en elektrische auto’s zijn, is het risico op overbelasting het grootst.

Alliander roept daarom op tot meer samenwerking tussen netbeheerders, gemeenten, bedrijven en burgers om het energienetwerk toekomstbestendig te maken. Er moeten meer investeringen worden gedaan in het netwerk en er moet worden gekeken naar slimme oplossingen, zoals het beter verdelen van de energie over verschillende momenten van de dag. Ook moeten huishoudens meer bewust worden gemaakt van hun energieverbruik en gestimuleerd worden om bijvoorbeeld energie op te slaan of te besparen.

Het is niet de eerste keer dat Alliander waarschuwt voor overbelasting van het energienetwerk. Het bedrijf heeft al eerder aangegeven dat er in de toekomst miljardeninvesteringen nodig zijn om het netwerk op tijd klaar te maken voor de energietransitie.

De waarschuwing van Alliander komt op een moment dat de discussie over de energietransitie en de rol van het energienetwerk in Nederland steeds heviger wordt gevoerd. Het kabinet heeft als doelstelling om in 2050 een volledig duurzame energievoorziening te hebben en het is de vraag of het huidige energienetwerk daar klaar voor is. Alliander wijst erop dat er nu al actie moet worden ondernomen om stroomuitval en andere problemen te voorkomen.