Connect with us

Actueel

Camera legt enorme roedel wolven vast nabij bewoond gebied: Waarschuwing pas op!

Onlangs zijn er unieke beelden vrijgegeven van een roedel wolven op de Veluwe in Nederland. De beelden zijn gemaakt door een wildcamera en tonen minstens elf wolven die langs de camera lopen. Dit is de eerste keer dat er in Nederland een roedel van deze omvang is gespot. Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt is enthousiast over de waarneming, maar wijst ook op mogelijke gevaren.

Volgens Lelieveld heeft de roedel de Noord-Veluwe al geruime tijd als territorium. De beelden laten zien dat de wolven zich op hun gemak voelen in Nederland. “Het moeten de ouders zijn met hun welpen van afgelopen twee jaar. Het is positief dat er 11 wolven zijn, dat laat zien hoe gezond ze zijn en dat de Veluwe een goede leefomgeving voor hen biedt”, aldus Lelieveld.

De roedel zal waarschijnlijk kleiner worden omdat de wolven die bijna twee jaar oud zijn, op zoek gaan naar hun eigen territorium. Deze wolven zullen in hun puberteit belanden en zich gaan afscheiden van de groep.

Hoewel de wolven een belangrijke rol spelen in de ecologie, zorgen ze ook voor overlast. Recentelijk werd er nog een wolf doodgereden op de A2 bij Vught. Provincies willen de wolven weren om aanvallen op schapen te stoppen.

Het is belangrijk om de balans te vinden tussen het beschermen van de wolven en het voorkomen van overlast voor de omgeving. Het is goed dat er aandacht wordt besteed aan de aanwezigheid van de wolven en dat er maatregelen worden genomen om conflicten tussen mens en dier te voorkomen. Het behoud van de wolvenpopulatie en het vinden van een evenwicht tussen ecologie en menselijke activiteiten is van groot belang voor de toekomst van onze natuur.