Connect with us

Actueel

Vanaf zondag veel kou en sneeuw in Nederland

Het kan dit weekend en volgende week koud zijn in ons land. Zondag daalt de temperatuur gedurende ongeveer 1,5 km van 0C naar -9C. De kans op sneeuw en winterse buien neemt toe.
Op zaterdag was de weerkaart grotendeels hetzelfde als de voorgaande dagen. Het is grijs en de maximumtemperatuur ligt rond de 7 graden.

In het zuiden valt in de middag af en toe een bui. Maar ook ’s nachts droogt het op.

Daardoor beginnen de temperaturen vanaf zondag te dalen. Ook de kans op winterse buien neemt toe, maar de buien van zondag zijn nog niet zo heftig. Weerplaza schrijft dat er geen problemen met uitglijden en vallen worden verwacht.

Koude buien houden het grootste deel van de komende week aan. Het omvat meestal korte buien met korrelige hagel of natte sneeuw, en soms ‘gewone’ sneeuwval ’s nachts.

Het wordt ook tijdelijk wit en glad bij temperaturen rond het vriespunt. Maandag is de lucht een tijdje minder koud, maar dinsdag bereikt een frisse kou onze streek.

Dinsdag en vrijdag waarschijnlijk sneeuw

Sneeuw is vooral waarschijnlijk op dinsdag 7 maart en vrijdag 10 maart. 15 tot 20 mm sneeuw kan zich in minder tijd ophopen.

Het is niet zeker of er na dinsdag meer sneeuw valt, maar de voorspelling zegt dat er een goede kans op sneeuw is. Het zuiden, zuidoosten en oosten lopen het grootste risico.

Maar de vraag is of de sneeuw op de weg blijft liggen. De dagen worden langer en de zon wordt sterker, waardoor het aardoppervlak opwarmt. Dit verkleint de kans op sneeuwresten.