Connect with us

Actueel

Poetin waarschuwt Rusland voor nucleaire macht van NAVO, CIA bezorgd over levering wapens door China

Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA overweegt China om wapens aan Rusland te leveren, maar er is nog geen definitieve beslissing genomen. CIA-directeur Bill Burns heeft dit onthuld in een interview met CBS News.

De Amerikaanse regering probeert hiermee invloed uit te oefenen op de Chinese beslissing. Burns noemt het een risicovolle en onverstandige stap als China daadwerkelijk wapens aan Rusland gaat leveren.

Deze zorgen zijn eerder geuit door de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken en de EU-buitenlandchef Josep Borrell. Borrell heeft zelfs gewaarschuwd dat China hiermee een rode lijn zou overschrijden. China ontkent echter de beschuldiging en beweert het afgelopen jaar neutraal te zijn gebleven in het conflict tussen Oekraïne en Rusland, tot frustratie van de VS.

Als China daadwerkelijk besluit om wapens aan Rusland te leveren, zou dit de spanningen in de regio verder kunnen doen oplopen. De VS en Rusland zijn al geruime tijd verwikkeld in een politiek en militair conflict. De mogelijke betrokkenheid van China zou dit conflict verder kunnen compliceren en de betrekkingen tussen China en de VS onder druk kunnen zetten.