Connect with us

Actueel

De traditie van het roken  wordt voortgezet door de jongste generatie: na Alexia en Amalia gaat gravin Eloise weer roken

Gravin Heloise haalde vorig jaar het nieuws toen ze werd gefotografeerd terwijl ze een sigaret rookte, volgens een video die circuleert op TikTok, maar ze is nog steeds niet afgekickt. Kroonprinses Amalia zette ook de slechte traditie voort om sigaretten in oranje aan te steken. En Alexia was al verslaafd aan roken en drugs toen ze nog maar 14 jaar oud was. Het trio laat geen sigaretten roken door vreemden. Generaties sinaasappels, van Juliana tot Willem-Alexander, hebben gehapt van vreugde.

Traditie

Niet alleen gravin Heloise en prinses Alexia, maar zelfs prinses Amalia lijkt verslaafd te zijn aan nicotine. De prinses, die onlangs in het Oostenrijkse Lech woonde, liep op krukken rond en zou de hele dag hebben gehijgd van de pijn.

Een sinaasappel voor het opsteken van een sigaret in het openbaar. Anno 2022 lijkt dat een onmogelijk beeld. De tweede dochter van Willem-Alexander, Alexia, begon op 14-jarige leeftijd met roken, en de dochter van Prins Constantijn en Prinses Laurentian, Eloise, is niet tegen roken, nieuws dat geheim had moeten blijven. Alexia en Eloise houden er zelfs niet van dat vreemden roken. Mandarijnen puffen en puffen al generaties lang van plezier.

Als verstandige ouders zullen Koning Willem-Alexander (53) en Koningin Máxima (49) natuurlijk proberen hun drie dochters Amalia (16), Alexia (15) en Ariane (13) van het roken te weerhouden. Als doorgewinterde experts zouden zij zelf de gevaren van roken moeten kennen. Ondanks goede bedoelingen, aldus het Argentijnse tijdschrift ¡ Hola, tweede dochter Alexia bezwijkt nog steeds voor de verleiding van sigaretten.

¡ Hola plaatste Alexia op de cover van Midsummer 2020 met de slogan “Is Máxima’s tweede dochter, ALEXIA, de rebelse prinses van haar generatie?” uitdrukking van. ¡ Hola schrijft dat Alexia van nature het meest op haar moeder lijkt. “Maar ze heeft de laatste tijd voor veel opschudding gezorgd door op sociale media te verschijnen met een sigaret in de hand en in expliciete taal te zingen”, voegde hij eraan toe.

Media

Een paar dagen voor haar 15e verjaardag verscheen er een foto van Alexia met een sigaret in de hand op het account van een vriendin van de prinses, meldt het tijdschrift. ¡ Hola: ’14-jarige rokende prinses? Gelukkig zagen maar weinig mensen de foto destijds en werd hij snel verwijderd, maar is natuurlijk nog steeds te vinden in cyberspace.

De Nederlandse media negeerden het ‘nieuws’ over het roken van Alexia, maar de toen 18-jarige dochter van prins Constantijn (50) en prinses Laurentien (54), gravin Heloise, begon met roken Nederland had geen geluk tijdens zijn studie aan de Universiteit van Amsterdam . Net in de eerste week werd ze buiten gefotografeerd met een sigaret die aan haar mond bungelde.

De ouders van Eloise reageerden met RVD alsof ze door een wesp waren gestoken omdat hun oudste dochter was ontmaskerd als roker. “Eloise is in de eerste plaats een individu met relevante privacyrechten. We hopen dat deze worden gerespecteerd. Het vrijgeven van deze foto’s doet hieraan af. Dit is duidelijk in een privédomein genomen en heeft naar onze mening geen nieuwswaarde en helpt niet.” open debat.”

Ook Eloise droeg zelf bij. “Ik vond het zo raar om er doorheen te gaan. Alleen al het feit dat ik gefotografeerd werd, gaf me een ongemakkelijk gevoel”, zei ze op Instagram. Mijn studentenleven, ik hoop dat je dat begrijpt!”

Er staat duidelijk in dat roken in het openbaar met de Oranje onder geen enkele omstandigheid een no-no is. Als de sigaret al is aangestoken, mag deze niet op een plaats worden gezet waar deze kan worden gefotografeerd.

In dit opzicht zijn de spelregels voor het roken van sinaasappelen de afgelopen twee decennia veranderd. Toen Prins Willem-Alexander in de jaren 80 in Leiden ging studeren, ontdekte hij dat hij niet alleen van bier hield – wat hem de bijnaam Prins Pilsen opleverde – maar ook van sigaretten. Niet alleen wordt student Willem-Alexander vaak gezien met een drankje en een sigaret in zijn hand, hij is ook gefotografeerd terwijl hij het vasthoudt. De bekendste foto van rook blijft die van Willem-Alexander die rookt op de tribunes bij de CHIO-springwedstrijd in Rotterdam in 1985.

Een jaar later deed hij mee aan de Elfstedentocht in een rood-wit jasje met op de rug het niet te missen logo van sigarettenmerk Marlboro. In de daaropvolgende jaren droeg de prins nog vaak “één”. Zo is op internet een onvindbare foto van kiezers te vinden waarop een rokende Willem-Alexander te zien is met zijn toenmalige geliefde Emily Bremers (50).

Zo circuleerde online een foto van de kroonprins op het terras van wintersportplaats Lech, waar hij samen met Máxima vrolijk een sigaret rookte. Het is geen geheim dat de Maxima al op jonge leeftijd een sigaret was. Nederland maakte voor het eerst kennis met een mysterieuze blonde Argentijnse dame op 31 augustus 1999, toen kroonprins Willem-Alexander met haar werd gespot, later bleek dat het Maxima Zorregeiita was. De media trokken onmiddellijk haar doopakte in. De eerste bewegende beelden van Maxima die ons land bereikt, tonen haar dansend in een witte jurk en een sigaret rokend op een bruiloft.

Of de koning en koningin wel eens een sigaret opsteken in het teruggetrokken Wyeth ten Bosch Palace is nu een van de geheimen van het hof. Mogelijk heeft de Rijksvoorlichtingsdienst in 2011 gezegd dat Beatrix al 40 jaar niet had gerookt. De koninklijke voorlichter deed geen uitspraak over de huidige koning en koningin als het om roken ging.

Het is ook de vraag of Beatrix al 50 jaar niet heeft gerookt. Zo beweerde Edwin de Roy van Zuiydewijn (54), die sinds de scheiding van prinses Irene’s dochter prinses Margaret niet meer van sinaasappels houdt, dat Beatrix “rookte en dronk als een heiden”. Een verklaring uit 2006. Daar wilde de Rijksvoorlichtingsdienst destijds niet op ingaan.

Maar toen in 2011 de serie “Beatrix, Oranje onder vuur” op tv kwam en Willeke van Ammelrooy (76), die Beatrix speelde, vaak rokend werd gezien, reageerde RVD. Op de website van de koninklijke familie blijkt uit de aankondiging dat toenmalig koningin Beatrix begin jaren zeventig stopte met roken. Scenarist Thomas Ross (76) weerlegde de officiële verklaring meteen. Rose heeft zelfs een foto gezien van de koningin die een sigaret rookt. Ross zei dat hij “zeer rijke mensen in het zuiden van Frankrijk bezocht die vrienden zijn van de koningin”. “Aan de muur zie ik foto’s van Beatrix… met los haar, drinkend en sigaretten… Edwin de Roy van Zuidwin is raar over haar roken en drinken als een heiden. Het verhaal is misschien overdreven. Maar die foto is recent gemaakt ’, aldus de scenarioschrijver van Beatrix.

Zeker in de jaren zestig en zeventig werd prinses Beatrix vaak rokend en gefotografeerd. Haar liefde voor sigaretten deelde ze met haar echtgenoot Prins Claus (76), die in 2002 overleed. Beatrix en Klaus steken er graag zelf een aan als ze het leger, de kerstman of de burgemeester zelf ontmoeten.

Terwijl Beatrix en Claus vooral rokend werden gespot op informele evenementen, waren haar ouders Juliana (94) en Bernhard (93) veruit de meest geziene en gefotografeerde rokende sinaasappels. Maar in “hun tijd” rookte heel Nederland nog en zette iedereen op zijn verjaardag sigaretten op tafel. Op een van de eerste foto’s van Juliana en Bernhard die samen wintersporten tijdens hun huwelijksreis, is te zien hoe Bernhard de sigaret van zijn vrouw aansteekt voor die van zijn vrouw. Tijdens de oorlogsjaren werd prins Bernhard op camera vastgelegd toen hij zijn vrouw snel in brand stak tijdens een tussenstop in New York op weg naar The Roosevelt White House in Washington. Tijdens verschillende werkbezoeken is Juliana vaak een sigaret te zien. Maar ze stak er ook vrolijk een op tijdens het staatsdiner. Ze geeft ook graag sigaretten door aan haar meid. Anno 2019 zijn dit zeker ondenkbare beelden.

Juliana stopte met roken in het openbaar tot de laatste paar jaar voor haar dood in 2004. Dat was niet het geval bij Bernhard, die tot aan zijn dood in 2004 zijn pijp in zijn mond hield, net zo kenmerkend voor de prins als de witte anjers op zijn revers.

Binnen de koninklijke familie zijn sigaretten niet beperkt tot het staatshoofd en zijn partner. Ook is er een foto van Pieter van Vollenhoven (81) die een sigaret rookt terwijl hij achter baby Willem-Alexander staat tijdens een fotoshoot in Lech in 1968. Prins Peter-Christian (48) was ook kort in beeld, terwijl hij een sigaret rookte, tijdens de uitzending van het huwelijk van prins Bernhard (50) en prinses Annette (48) in 2000.
Maar als het imago van roken in de loop der jaren is verslechterd, lijkt Orange de sigaretten te hebben opgegeven. Althans in het openbaar, want het roken van het Oranje Legioen doet het koninklijk imago geen goed. Wat dat betreft is de rokerige foto van Alexia en Eloise een klein vlekje op de oranje badge.