Connect with us

Actueel

Studie: Bloedvetten kunnen beschermen tegen allergieën, eczeem en astma

Vetten in het bloed kunnen beschermen tegen astma, eczeem en andere allergische aandoeningen. Dat is de conclusie uit een onderzoek van LUMC-onderzoekers Koen Dekkers en Bas Heijmans.

Vetten, zoals cholesterol en triglyceriden, onderdrukken de werking van genen die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan ​​van allergieën. Dekkers en Heijmans ontdekten dat vet vooral de werking onderdrukt van genen die actief zijn in een bepaald type afweercel, de basofielen. Dan produceren ze histamine. Dit is een stof die een sleutelrol speelt bij het opwekken van een allergische reactie.

Tot hun verbazing bleek uit het onderzoek dat vet een veel grotere invloed heeft op het ontstaan ​​van allergische reacties dan het hart en de bloedvaten.

verzadigd of onverzadigd vet

Wel zei Heijmans dat verder onderzoek geboden is. “Zijn het vooral gezonde onverzadigde vetzuren? Dat zou goed nieuws zijn. Of ongezonde verzadigde vetzuren?” Dat zou uiteindelijk kunnen leiden tot de ontwikkeling van behandelingen. Allergiepatiënten kunnen baat hebben bij toediening van vetzuren die in triglyceriden voorkomen. Maar niet zo ver.