Connect with us

Actueel

In dit Europese land kunnen vrouwen nu menstruatieverlof opnemen

Spanje is het eerste EU-land dat vrouwen toestaat vrij te nemen van hun werk als ze ernstige menstruatiepijn ervaren. Donderdag keurde het Spaanse parlement het betaald verlof formeel goed. De minister van Gelijkheid noemde het een historische dag voor feministische vooruitgang.

Het sociale zorgsysteem betaalt wanneer vrouwen ziekteverlof opnemen vanwege menstruatiepijn. Arts moet verlof goedkeuren. Het is dus net als andere vormen van betaald ziekteverlof. Er is geen limiet aan het aantal dagen dat een vrouw kan blijven.

De wet werd met een overweldigende meerderheid goedgekeurd. Er zijn echter verdeeldheid binnen de vakbond. Een grote vakbond vreest dat het een averechts effect zal hebben. Werkgevers kunnen immers bevooroordeeld zijn ten opzichte van mannen bij het aannemen van personeel. Dat komt door de angst dat vrouwen meer afwezig zullen zijn.

Volgens een Spaans gynaecologisch instituut ervaart ongeveer een derde van de vrouwen hevige pijn tijdens de menstruatie. Slechts een handvol landen hebben menstruatieverlof wettelijk vastgelegd, waaronder Zambia, Indonesië en Japan.

Betaald verlof bij menstruatiekrampen is onderdeel van een pakket nieuwe wetgeving. Het zou het ook gemakkelijker maken om abortussen uit te voeren in openbare ziekenhuizen.

Bron: NU