Connect with us

Actueel

‘Dienstplicht keert terug in Nederland’: ”Het is nodig”

CDA-leider Wopke Hoekstra wil dat de dienstplicht in ons land weer ingevoerd wordt. Hoekstra meent dat de oorlog in Oekraïne aantoont dat ‘veiligheid, democratie en een sterke samenleving’ niet zonder een prijs komen.

Het plan van Hoekstra is om ieder jaar 200.000 jongeren te rekruteren voor de krijgsmacht. Optioneel mogen zij ook kiezen voor maatschappelijke diensttijd.

‘Dat doe je voor je land’
Volgens hem staan momenteel “de saamhorigheid, redelijkheid en de rechtsstaat” in Nederland onder druk. “Ik zie steeds meer polarisatie, ook in de politiek. Bevolkingsgroepen komen steeds minder met elkaar in aanraking.” Hij vervolgt: “Ik vind het volstrekt logisch dat je van jongeren vraagt om iets voor het land te doen. In veel andere landen gebeurt dat al.”

‘Tijd voor herinvoering’
Sinds 1997 is het in Nederland niet meer verplicht om in dienst te gaan. Momenteel loopt er een experiment met een vrijwillig dienstjaar. Het CDA houdt zaterdagmiddag een partijcongres in Amersfoort. Daar zal Hoekstra voor zijn plan pleiten. “Het is tijd voor de herinvoering van de dienstplicht”, aldus de minister in zijn tweet.