Connect with us

Actueel

Is Nederland er klaar voor om afscheid te nemen van contant geld?

Afgelopen woensdag was natuurlijk een regelrechte horrordag voor Nederlanders met een bankrekening bij ING. Ruim 12 uur lang functioneerde internetbankieren niet. Klanten konden nog wel pinnen, maar daar was ook alles mee gezegd.

Ondertussen is het de bedoeling dat er langzamerhand afscheid genomen gaat worden van contant geld. Maar is Nederland er klaar voor?

Geen cyberaanval
De storing bij ING zou zijn voortgekomen uit miscommunicatie tussen interne systemen. Hoewel het nog steeds niet duidelijk is wat er nu precies is misgegaan, meldde de ING vrijwel direct dat er geen cyberaanval had plaatsgevonden.

Altijd contant geld in huis
De vraag is of we te afhankelijk zijn geworden van banksystemen. Volgens ICT-expert Benno de Winter is het aan te raden om altijd cash geld in huis te hebben. ”Technologie kan namelijk falen.”

Veel Nederlanders zitten daarnaast helemaal niet te wachten op een cashloze samenleving. Volgens onderzoek van Hart van Nederland, dat is uitgevoerd onder bijna 3.300 panelleden, wil slechts 13 procent van de ondervraagden dat contant geld uit onze samenleving verdwijnt. Het overgrote deel, 87 procent, ziet dat niet zitten.