Connect with us

Actueel

Zien: Deze coronamaatregelen worden zeer waarschijnlijk aangepast

Kunnen de kinderen weer naar school, gaat de kapsalon weer open en wanneer kunnen we weer naar ons favoriete restaurant? Heel Nederland kijkt uit naar de persconferentie op dinsdag, waar premier Rutte zal aankondigen of de coronamaatregelen worden verlengd of versoepeld. Wat kunnen we verwachten?

Sinds enkele dagen vraagt Nederland zich af of de vrijheidsbeperkende maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus geleidelijk kunnen worden versoepeld.

Afgelopen vrijdag al waren de verwachtingen ingetogen. “Iedereen verlangt naar een versoepeling van de maatregelen,” zei Rutte, “maar er is op dit moment echt geen plaats om ineens te denken dat we volgende week alles kunnen vieren met het oog op 28 april. Zelfs de deur een klein beetje openzetten is nog onzeker.

Drie ankerpunten: Druk op IC, corona apps en distributie

Drie “ankerpunten” zijn leidend voor elke vorm van reliëf. Het voortplantingstempo, d.w.z. het aantal personen op wie een besmette persoon het virus overdraagt, moet over een langere periode onder de 1 liggen. De druk op de voorraden moet weer op het normale niveau van voor de uitbraak komen en de bestrijding van het virus moet worden hervat door middel van bron- en contactonderzoek op grote schaal.

Hoewel de druk op de zorg afneemt, is de last van de zorg volgens de deskundigen nog steeds hoog. Ja, de maatregelen lijken te werken, maar de intensive care units (IC’s) behandelen nog steeds meer patiënten dan normaal. Het verlaten van de teugels kan nu direct leiden tot een nieuwe piek, terwijl het aantal patiënten op de IC’s zich in de komende periode zou moeten stabiliseren. Dit is ook te wijten aan het feit dat het verplegend personeel momenteel onder grote druk staat en moet worden voorkomen dat het doorbrandt.

Lees verder

Actueel

Amerikaanse topgeneraal: hele NAVO in actie als Poetin kernwapen gebruikt

Voormalig CIA chef en oud-generaal David Petraeus zegt dat de NAVO elk conventioneel wapen en ieder Russisch marineschip zal aanvallen als Poetin een kernwapen zou gebruiken in Oekraïne. De VS zal zelf wel geen kernwapens inzetten.

Deze ontboezeming van de viersterrengeneraal is best opvallend, want het Westen liet tot nu niet in hun kaarten kijken. De NAVO zweeg in het verleden vooral. De Amerikaanse president Biden hield het bij zeer ernstige consequenties.

Petraeus zegt dat de hele NAVO in actie zal komen. “Natuurlijk wil je geen nucleaire escalatie, maar als Poetin dit wapen gebruikt, is een actie vanuit alle strijdkrachten van de NAVO broodnodig.”

De generaal geeft ook aan dat een beroep op artikel 5 wellicht niet nodig is. Radioactieve stof die Europa zou bereiken, wordt ook als een aanval beschouwd. “Het kan natuurlijk ook zo zijn dat zo’n Russische aanval zo gruwelijk is, dat een reactie vanzelfsprekend is en je artikel 5 niet eens nodig hebt.”

Lees verder

Actueel

Vrouw komt premier Mark Rutte tegen: “Ik zal heel eerlijk zijn. Ik kan je hoofd eigenlijk niet meer uitstaan!”

Ruim een ​​miljoen mensen keken gisteravond naar het interview dat presentator Sven Kockelmann met premier Mark Rutte had in Catshuis. Denk aan emissierechten, de aardbevingen in Groningen en natuurlijk de stikstofcrisis.

Rutte gaf tijdens de chat toe dat de kritiek dat hij tijdens dergelijke crises vaak onzichtbaar is, over het algemeen terecht is.

Na het gesprek kon hij meteen aan de slag. Er stonden immers een paar boeren buiten de set te wachten op de make-over. Een van hen had haar hart op haar tong…

Lees verder

Actueel

Meisje (15) springt voor trein onder ogen van klasgenoten

Onder het oog van klasgenoten heeft een vijftienjarige scholiere een einde aan haar leven gemaakt. Op de korte weg van huis naar school sprong zij bij een spoorwegovergang voor de trein vlak voor de school zou beginnen.

Pesten zou de oorzaak zijn van de wanhoopsdaad van de scholiere. De school weet van het bestaan van een brief van het meisje.

Over de inhoud doet zij geen mededelingen, maar: ‘We zijn enorm geschrokken. Aangezien er geruchten gaan over pesten, doen wij er alles aan meer duidelijkheid te krijgen over de aanleiding van dit tragische overlijden.’

In de brief zou de scholiere kinderen die haar hebben gepest bij naam noemen. Het bestuurslid: ‘We stellen als school een onafhankelijk onderzoek in. We hopen zodoende de oorzaak van deze dramatische gebeurtenis te achterhalen.’ Dat gebeurt ‘uiteraard‘ in overleg met haar ouders. ‘We hebben veel contact met hen.’

Ook op Twitter circuleren berichten van mede-leerlingen die ervan uitgaan dat pesten de oorzaak is van de zelfdoding. De directeur heeft die gezien maar wil er niet op reageren. Ze zeggen de geruchten serieus te nemen. ‘We doen alles om meer duidelijkheid te krijgen.’ Weide: ‘Iedereen zit er bovenop.’

De verslagenheid in de school is enorm, in beide gebouwen van de opleiding is een stilteruimte ingericht. Voor de leerlingen die bij de de tragedie aanwezig waren, is dat traumatisch. ‘Voor hen, maar ook voor alle andere leerlingen zijn maatschappelijk werkers en mensen van slachtofferhulp beschikbaar’, vertelt Weide. ‘Dit is een ramp. In de eerste plaats voor de ouders en de broers van de scholiere, maar ook voor onze leerlingen, leerkrachten en onze school. Iedereen hier veel verdriet van.’

Het drama roept scherpe herinneringen op aan de zelfdoding van de twintigjarige Tim Ribberink uit Denekamp die zich ook van het leven beroofde. Zijn ouders zetten een rouwadvertentie om aandacht te vragen voor het pesten. Zij citeerden hun zoon: ‘Mijn hele leven ben ik bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten.’

Lees verder

Trending