Connect with us

Actueel

Extreme diepvrieskou op komst: ‘Het wordt -16 graden’

‘Diepvrieskou’, een ‘winter zoals in de vorige eeuw’ en sneeuwbuien ‘zoals we ze lang niet gezien hebben’. Wie weerliefhebbers volgt op sociale media, heeft al de nodige aankondigingen van een horrorwinter voorbij zien komen. Maar zijn die voorspellingen wel terecht? Dit zegt de meteoroloog erover.

Online verschijnen verschillende rekenmodellen en kaarten die extreme kou zouden aantonen. Zo schrijft iemand op Twitter: “Sinterklaas is slechts een koud voorproefje. De echte diepvriesklapper volgt mogelijk later, onder regie van Groenland.”

Ook in de officiële pluim van het KNMI is te zien dat de temperatuur in het weekend van 10 december richting de -5 graden kan gaan. Weerfanatiekelingen voorspellen dat het weekend erna mogelijk nog veel kouder zal worden. “Een toenemende kans op ijsregen en sneeuw. Als het ware de winter van 1977”, schrijft iemand.

Ook meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar maakt gebruik van de pluim van het KNMI. “Je moet het eigenlijk zo zien dat elke lijn in die pluim een kans is van 2 procent. Dus op die uitschieters naar beneden is 2 procent kans, maar hetzelfde geldt voor de uitschieter naar 15 graden.”

Afgelopen zomer werden ook al extreme temperaturen voorspeld. Toen ging het om hitterecords van 45 graden. Dorrestein legde toen uit hoe meteorologen gebruik maken van verschillende weermodellen:

Martijn Dorrestein van Buienradar vertelt hoe weermodellen gemaakt worden en welke het meest betrouwbaar zijn.

De gevreesde diepvrieskou verwacht Dorrestein voorlopig niet. “Vannacht is er lokaal misschien wat vrieskou maar dan zal het net op of onder het vriespunt zijn. Tot en met zaterdag blijft het zeker overdag boven de 0 graden. ’s Nachts is er kans op lichte vorst, met maximaal 3 graden onder 0.”

Sneeuw met sinterklaas?
Tijdens het sinterklaasweekend is er dan met name in de nachten wel wat kans op vorst, maar ‘niks extreems’ volgens Dorrestein. “Het gaat wel sneeuwen in Duitsland dus er is een kans dat er hier en daar ook bij ons wat sneeuw gaat vallen.”

En hoe zit het dan met de lange termijn? Hoe verder je kijkt in de pluim hoe onbetrouwbaarder hij wordt. Dat is ook de reden dat meteorologen liever geen weersverwachting geven voor langer dan een kleine week vooruit.

“Vooralsnog lijkt het erop dat het iets kouder dan gemiddeld gaat worden. Dat is op zich al vrij bijzonder, omdat we vaak juist boven het gemiddelde zitten, maar die extreme kou? Dat lijkt me echt wat overdreven.”

Lees verder

Actueel

Droevig nieuws Klaasje Meijer van K3: “hij is overleden”

Klaasje Meijer beleefde een prachtig 2022 waarin ze toonde dat ze ook na haar afscheid bij K3 relevant kan blijven, maar het nieuwe jaar begon met droevig nieuws voor Klaasje…

“Afscheid genomen van onze grote lieve vriend”, schrijft Klaasje op Instagram. “RIP Nero”, aldus de blonde van K3 na het overlijden van haar trouwe viervoeter. Klaasje krijgt steun van een oude bekende…

Na het overlijden van de golden retriever krijgt Klaasje heel wat steunreacties en ook van één van haar voormalige K3-vriendinnen komt er een reactie…

Hanne Verbruggen reageert met een droevige emoji en laat een hartje na voor haar voormalig K3-maatje. En dat is een gebaar dat Klaasje apprecieert, want ze bedankte Hanne meteen met een hartje terug…

Lees verder

Actueel

Vrouw laat haar eicel “bevruchten” met sperma van hond

De Sloveense Maja Smrekar heeft één van haar eicellen laten samenbrengen met het sperma van haar hond Byron.

Dat deed ze naar aanleiding van één van haar controversiële artistieke projecten ‘K-9 Topology’. Kunst, zo zegt de kunstenares. Verontrustend, zo klinkt het bij tegenstanders.

Een menselijke eicel in een laboratorium laten “bevruchten” met het sperma van een Schotse bordercollie. Heel veel mensen vinden die actie onverantwoord.

Wie zich al begint zorgen te maken over het vreemde wezen dat geboren zal worden, mag daar meteen mee stoppen.

De combinatie van menselijk en dierlijke genetisch materiaal is niet levensvatbaar, zo legt Smrekar zelf uit.

Haar project gaat uiteraard niet onopgemerkt voorbij. Sommige mensen zijn vol lof over haar werk en Smrekar ontving zelfs de prestigieuze Prix Ars Electronica.

Maar niet iedereen is het eens met die prijs. Volgens verschillende tegenstanders zijn haar acties walgelijk en overschrijden ze de grens tussen dierenrechten en ethiek.

Het is niet de eerste keer dat Smrekar een golf van gechoqueerde reacties veroorzaakt. De bevruchting van haar eicel is slechts één deel van haar controversiële kunstproject.

Eerder gaf ze ook al borstvoeding aan een puppy, waarvoor ze ook een speciaal melkdieet heeft gevolgd.

Volgens haar is die actie een tekenend beeld van haar werk waarin ze de zorgende relatie tussen hond en mens in de schijnwerpers wil zetten.

Lees verder

Actueel

‘Rachel Hazes heeft miljoenen euro’s van haar kinderen gestolen’

De dochter van Rachel Hazes is een rechtszaak gestart tegen haar eigen moeder. De inzet: miljoenen euro’s aan opbrengsten uit de erfenis van André Hazes senior. Want heeft de vrouw die zich jarenlang ontfermde over het nalatenschap van de overleden zanger deze zich ten onrechte toegeëigend?

Wie heeft er recht op?

Roxeanne Hazes beticht haar moeder ervan fraude te hebben gepleegd met de erfenis. Een woordvoerder van de zangeres laat weten dat ze al geruime tijd om duidelijkheid over het testament vraagt, dat werd opgesteld drie jaar voor het overlijden van André senior. Roxeanne was toen elf, haar broer André junior tien. Op haar 18e verjaardag kreeg ze wel een deel van de erfenis, maar ze betwist nu wie er daadwerkelijk aanspraak maakt op het fortuin dat er nog steeds ieder jaar binnenkomt.

Bedrag met zes nullen

Omdat de Hazes BV erg lucratief is – denk aan muziekrechten, de musical, boeken, Holland zingt Hazes-concerten en vliegers bij de Lidl – zou het gaan om een bedrag van minimaal een miljoen euro per jaar, aldus RTL Boulevard eerder deze week. Hoewel Rachel in gemeenschap van goederen is getrouwd met André, is het de vraag of ze niet ook een deel van de kinderen onterecht op haar rekening laat bijschrijven.

Kleine letters

Daarnaast wordt er gespeculeerd over de kleine lettertjes in het testament. André senior heeft daarin laten zetten dat Rachel niet van de zanger gescheiden mocht zijn op het moment van overlijden, anders zou ze naar de erfenis kunnen fluiten. Nu blijkt dat Rachel destijds een scheiding had aangevraagd en naar een vakantiehuisje vertrok, maar later weer verzoende met André, terwijl de scheidingsprocedure zou nooit zijn stopgezet. Een klein detail dat ze opmerkelijk genoeg niet zou hebben gedeeld met haar kinderen.

Begin februari staan Roxeanne en Rachel voor de rechtbank, dan krijgt de familie ongetwijfeld meer duidelijkheid.

Lees verder

Trending