Connect with us

Actueel

Dit zijn zeer herkenbare symptomen van een lactose-intolerantie

Heb je regelmatig maag- of darmklachten na het eten of drinken van zuivelproducten? Heb je last van winderigheid? Het is mogelijk dat je last hebt van lactose-intolerantie.

Hoe kom je erachter of je lactose in zuivelproducten niet goed kan verdragen?

En als blijkt dat je lactose-intolerant bent, hoe ga je er dan mee om? Van symptomen en diagnose tot het gebruik van lactasetabletten en lactosevrije producten.

Wat is lactose-intolerantie?

Wanneer je lactose-intolerant bent, verdraagt je lichaam de stof lactose niet goed. Dit veroorzaakt verschillende maag- en darmklachten. Lactose is een natuurlijke melksuiker die vooral voorkomt in melk en zuivelproducten zoals yoghurt.

Lactose komt ook voor in veel producten die melkbestanddelen bevatten, zoals eindproducten en sommige medicijnen.

Hoe ontwikkelt lactose-intolerantie zich?

Normaal gesproken vormt het lichaam een stof in de dunne darm voor de vertering van lactose: het enzym lactase. Dit enzym breekt de lactose af in kleinere suikers (glucose en galactose) na consumptie.

Het lichaam neemt deze suikers op in het bloed en gebruikt ze bijvoorbeeld als energiebron. Als het lichaam geen of te weinig lactase produceert, kan de lactose in het voedsel niet goed worden verteerd en niet worden geabsorbeerd (malabsorptie).

De lactose bereikt dan onverteerd de dikke darm. Hier worden bacteriën toegevoegd om de lactose te fermenteren. Als dit symptomen veroorzaakt, wordt het lactose-intolerantie genoemd.

Wie is er lactose-intolerant?

Bijna alle baby’s produceren bij de geboorte genoeg enzymen om lactose goed te verteren. In meer dan tachtig procent van de wereldbevolking neemt de productie van lactase geleidelijk af na de leeftijd van drie jaar.

Er zijn grote verschillen tussen bevolkingsgroepen: Zo komt lactose-intolerantie vooral voor bij mensen uit Azië, Afrika en Zuid-Europa. In deze groepen daalt de productie van lactase meer dan bijvoorbeeld in West-Europa.

Naar schatting is twee tot zeven procent van de bevolking in (Noord-)West-Europa lactose-intolerant. Dit is meestal erfelijk.

Lactose-intolerantie kan ook optreden als de darmwand beschadigd is. Dit vergroot de kans op een (tijdelijk) lactasedeficiëntie na een (chronische) darminfectie, een darminfectie of een darmoperatie.

Ouderen lijken ook een hoger risico op lactose-intolerantie te hebben, aangezien de lactaseproductie waarschijnlijk afneemt met de leeftijd.

Allergie voor koemelk of lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie is niet hetzelfde als koemelkallergie. In beide gevallen kan het innemen van zuivelproducten maag- en darmproblemen veroorzaken, maar de oorzaak is anders. Een koemelkallergie (officiële koemelkeiwitallergie) is een allergische reactie op de eiwitten in koemelk.

Het immuunsysteem reageert abnormaal op melkeiwitten die het lichaam binnenkomen. Zelfs kleine hoeveelheden melkeiwit kunnen ernstige symptomen veroorzaken.

Voedselintolerantie is niet hetzelfde als een voedselallergie. Als je een intolerantie hebt, verdraag je een bepaalde stof, in dit geval lactose, niet goed. Het is geen allergische reactie van het immuunsysteem.

Een ander belangrijk verschil: melkeiwit zit in alle koemelkproducten, lactose niet. Mensen met een allergie voor koemelk eten geen lactosevrije producten van koemelk. Zelfs mensen met koemelkallergieën kunnen bijvoorbeeld geen geitenmelk en mensen met een lactose-intolerantie verdragen.

Lees verder

Actueel

Let op: Wetenschappers ontdekken verrassende (en zeer gevaarlijke) bijwerking paracetamol

Paracetamol wordt over het algemeen gezien als een relatief veilige pijnstiller. Het is het middeltje waar mensen het eerst naar grijpen als ze bijvoorbeeld een hoofdpijn, griep en dergelijke hebben. We gebruiken het zelfs voor baby’s en kinderen.

Paracetamol is met veel medicijnen te combineren, veilig om te gebruiken in je zwangerschap en dus zelfs ‘mild’ genoeg om aan je kinderen te geven. Als je jezelf gewoon netjes aan de voorgeschreven dosering en ‘regeltjes’ uit de bijsluiter houdt dan is er weinig te vrezen. Of toch wel? Want wetenschappers zijn per toeval achter nog een, gevaarlijke bijwerking van paracetamol gekomen.

Gepubliceerd

Het onderzoek is gepubliceerd in het Social Cognitive and Affective Neuroscience journal. Wetenschappers die bezig waren met de research rondom paracetamol, ontdekte per toeval een bijwerking die je niet direct verwacht en ook niet in de bijsluiter staat.

Wat is er dan ontdekt?

Mensen die de maximaal toegestane dosis paracetamol voor een langere periode, dagelijks innemen, hebben meer de neiging om ‘gevaarlijk gedrag’ te tonen. Dit was de conclusie tijdens een onderzoek dat werd uitgevoerd onder bijna 600 studenten. De ene helft nam paracetamol en de andere helft kreeg een placebo.

Risico’s nemen

Het blijkt dat de proefpersonen onder invloed van acetaminophen (paracetamol dus) eerder geneigd waren om onnodige risico’s te nemen, ten opzichte van de placebogroep. Als het aankwam op het nemen van risico’s was de groep die placebo’s kreeg veel voorzichtiger.

Afvlakken

Niet alleen angst wordt minder door het gebruik van paracetamol. Het blijkt dat zowel positieve als negatieve emoties worden onderdrukt als je dit medicijn regelmatig inneemt. Je wordt minder gevoelig in zijn algemeen. Bepaalde (belangrijke) emoties worden afgevlakt en dit kan zeer nadelig werken op verschillende manieren.

Bron: The Mirror

Lees verder

Actueel

Slecht nieuws: tarieven drinkwater volgend jaar flink omhoog

Zeer slecht nieuws voor Nederlandse huishouders. Alle drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven per 2023, waardoor de prijzen drastisch omhoog gaan.

Aanleiding is dat drinkwaterbedrijven te maken hebben met fors gestegen kosten van energie, materialen en grondstoffen en dat wordt doorberekend aan klanten. Daarnaast moet er flink geïnvesteerd worden zodat we ook in de toekomst uit de kraan kunnen drinken.

Tientallen euro’s

De kostenstijging varieert van ongeveer 20 euro tot rond de 50 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden, afhankelijk van het bedrijf dat voor het water zorgt. Vitens, de grootste waterleverancier in Nederland, gooit de kosten volgend jaar omhoog met ongeveer 20 euro per 100 kubieke meter water.

Nederland is nog goedkoop

Dunea, dat water levert in de provincie Zuid-Holland, zegt dat drinkwater in ons land erg goedkoop is. ”Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat de tariefsverhoging voor onze klanten bovenop de prijsstijgingen van onder andere energie en boodschappen komt.

Bron: Trendnieuws

Lees verder

Actueel

Prins Harry en Meghan uit elkaar! ‘Harry heeft zijn spullen al gepakt’

Er gaan al langere tijd geruchten rond dat het rommelt tussen Harry en Meghan. Momenteel zijn er dingen gebeurt waardoor deze ‘vermoedens’ nog meer zijn aangewakkerd. Het huwelijk tussen de twee zou allesbehalve soepeltjes verlopen.

Recentelijk heeft het koppel natuurlijk een zware klap te verduren gekregen; het overlijden van koningin Elizabeth. Hoewel het contact tussen de Britse Royals, Harry en Megan allesbehalve soepeltjes zou verlopen zouden Harry en zijn oma altijd een goede band hebben gehad.

Netflix

De reden voor het huwelijksgeschil tussen Harry en Meghan lijkt hier echter niets mee te maken te hebben. Het zou vooral gaan om de Netflix-documentaire die in de maak is. Naar verluidt zijn er details aangepast die niet zouden kloppen met ‘Spare’, de memoires van Harry.

Eigen waarheid

Volgens Harry zou Meghan teveel van haar eigen waarheid hebben verteld in de documentaire. Volgens een insider zou dit “niet altijd de echte waarheid zijn”. Alsof gevolg hiervan zou Harry zijn koffers hebben gepakt en een paar dagen zijn vertrokken.

Geïrriteerd

Volgens deze persoon heeft Harry ‘alle recht om geïrriteerd te zijn’. “Ze werken al jaren aan deze uitrol van hun projecten en nu is er een risico dat de Netflix-serie uit elkaar valt, net zoals haar kinderserie ‘Pearl’ eerder deed dit jaar. En aangezien ze een hoge hypotheek hebben voor hun huis in Californië, hebben ze het geld echt nodig.”

Ook wordt er in het tijdschrift beweerd dat Harry en Meghan serieuze huwelijksproblemen hebben. Zo verscheen Harry vorige maand op de Masters of Scale Summit in San Francisco zónder Meghan. ,,Hij noemde haar zelfs niet eens, terwijl ze normaalgesproken niet kunnen wachten om elkaar in een openbare setting te prijzen.”

Bron: Ditjes en Datjes

Lees verder

Trending