Connect with us

Actueel

Deze heftige bijwerkingen krijg je zeer waarschijnlijk na een (tweede of derde) coronaprik

De start van de vaccinaties is alweer ruim twee maanden geleden begonnen wat betekend dat er al heel veel mensen zijn gevaccineerd met een coronavaccin. Veel mensen vragen zich echter af wat de bijwerkingen zijn en wat je kunt verwachten nadat je de prik hebt gehad.

Bij elk vaccin kun je bijwerkingen verwachten, zo ook bij de coronavaccins. Het is belangrijk dat er nooit zomaar een vaccin beschikbaar komt want deze wordt eerst goed gecontroleerd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA.

Bijwerkingen
De bijwerkingen die het meest voorkomen zijn op de plek waar je het vaccin toegediend krijgt. Ook zijn er veel meldingen van hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, pijn in de gewrichten, koorts, misselijkheid, koude rillingen en opgezette lymfelieren in de oksel, in de hals of bij het sleutelbeen.

“Bij verreweg de meeste mensen zijn die bijwerkingen mild’, zegt vaccinexpert Leonoor Wijnans van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Zij oordeelt namens Nederland bij EMA mee over de vaccins. “Een minderheid heeft meer last van bijwerkingen en de meeste klachten verdwijnen na 1 tot 3 dagen.”

Bijwerkingen kunnen er wel voor zorgen dat je minder goed functioneert zegt het RIVM, “maar ze zijn wel hinderlijk en kunnen leiden tot het tijdelijk niet inzetbaar zijn voor werk in de eerste 24-48 uur na vaccinatie”.

Allergische reacties
Er zijn mensen die ander soort bijwerkingen kunnen krijgen die minder vaak voorkomen. Er zijn een aantal mensen die een heftige allergische reacties krijgen van het vaccin en dit is zeker te behandelen.

Het Ameriaanse CDC, Centers for Disease Control and Prevention, liet laatst weten dat per miljoen mensen die een prik krijgen, 11,1 mensen last krijgen van deze heftige bijwerkingen.

Een andere onderzoeker genaamd JAMA zegt echter dat dit veel vaker voorkomt. Zij zeggen dat per 10.000 prikken, 2,5 mensen last krijgen van de heftige bijwerkingen. Ze hebben het dan specifiek over het Moderna of Pfizer-vaccin.

Het CBG zegt echter dat de vaccins erg veilig zijn, maar: “Toch kunnen we het nooit helemaal uitsluiten. Voor heel zeldzame bijwerkingen waren de studies niet groot genoeg. Daarom houden we de vaccins goed in de gaten, ook na goedkeuring.”

Er zijn namelijk ook gevallen gemeld van oudere mensen die wat zwakker zijn. Deze mensen zijn overleden als gevolg van het Pfizer/BioNTech vaccin.

Ook diarree en overgeven kan een bijwerking zijn van het Pfizer-vaccin.

Lees verder

Actueel

Let op: Wetenschappers ontdekken verrassende (en zeer gevaarlijke) bijwerking paracetamol

Paracetamol wordt over het algemeen gezien als een relatief veilige pijnstiller. Het is het middeltje waar mensen het eerst naar grijpen als ze bijvoorbeeld een hoofdpijn, griep en dergelijke hebben. We gebruiken het zelfs voor baby’s en kinderen.

Paracetamol is met veel medicijnen te combineren, veilig om te gebruiken in je zwangerschap en dus zelfs ‘mild’ genoeg om aan je kinderen te geven. Als je jezelf gewoon netjes aan de voorgeschreven dosering en ‘regeltjes’ uit de bijsluiter houdt dan is er weinig te vrezen. Of toch wel? Want wetenschappers zijn per toeval achter nog een, gevaarlijke bijwerking van paracetamol gekomen.

Gepubliceerd

Het onderzoek is gepubliceerd in het Social Cognitive and Affective Neuroscience journal. Wetenschappers die bezig waren met de research rondom paracetamol, ontdekte per toeval een bijwerking die je niet direct verwacht en ook niet in de bijsluiter staat.

Wat is er dan ontdekt?

Mensen die de maximaal toegestane dosis paracetamol voor een langere periode, dagelijks innemen, hebben meer de neiging om ‘gevaarlijk gedrag’ te tonen. Dit was de conclusie tijdens een onderzoek dat werd uitgevoerd onder bijna 600 studenten. De ene helft nam paracetamol en de andere helft kreeg een placebo.

Risico’s nemen

Het blijkt dat de proefpersonen onder invloed van acetaminophen (paracetamol dus) eerder geneigd waren om onnodige risico’s te nemen, ten opzichte van de placebogroep. Als het aankwam op het nemen van risico’s was de groep die placebo’s kreeg veel voorzichtiger.

Afvlakken

Niet alleen angst wordt minder door het gebruik van paracetamol. Het blijkt dat zowel positieve als negatieve emoties worden onderdrukt als je dit medicijn regelmatig inneemt. Je wordt minder gevoelig in zijn algemeen. Bepaalde (belangrijke) emoties worden afgevlakt en dit kan zeer nadelig werken op verschillende manieren.

Bron: The Mirror

Lees verder

Actueel

Slecht nieuws: tarieven drinkwater volgend jaar flink omhoog

Zeer slecht nieuws voor Nederlandse huishouders. Alle drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven per 2023, waardoor de prijzen drastisch omhoog gaan.

Aanleiding is dat drinkwaterbedrijven te maken hebben met fors gestegen kosten van energie, materialen en grondstoffen en dat wordt doorberekend aan klanten. Daarnaast moet er flink geïnvesteerd worden zodat we ook in de toekomst uit de kraan kunnen drinken.

Tientallen euro’s

De kostenstijging varieert van ongeveer 20 euro tot rond de 50 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden, afhankelijk van het bedrijf dat voor het water zorgt. Vitens, de grootste waterleverancier in Nederland, gooit de kosten volgend jaar omhoog met ongeveer 20 euro per 100 kubieke meter water.

Nederland is nog goedkoop

Dunea, dat water levert in de provincie Zuid-Holland, zegt dat drinkwater in ons land erg goedkoop is. ”Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat de tariefsverhoging voor onze klanten bovenop de prijsstijgingen van onder andere energie en boodschappen komt.

Bron: Trendnieuws

Lees verder

Actueel

Prins Harry en Meghan uit elkaar! ‘Harry heeft zijn spullen al gepakt’

Er gaan al langere tijd geruchten rond dat het rommelt tussen Harry en Meghan. Momenteel zijn er dingen gebeurt waardoor deze ‘vermoedens’ nog meer zijn aangewakkerd. Het huwelijk tussen de twee zou allesbehalve soepeltjes verlopen.

Recentelijk heeft het koppel natuurlijk een zware klap te verduren gekregen; het overlijden van koningin Elizabeth. Hoewel het contact tussen de Britse Royals, Harry en Megan allesbehalve soepeltjes zou verlopen zouden Harry en zijn oma altijd een goede band hebben gehad.

Netflix

De reden voor het huwelijksgeschil tussen Harry en Meghan lijkt hier echter niets mee te maken te hebben. Het zou vooral gaan om de Netflix-documentaire die in de maak is. Naar verluidt zijn er details aangepast die niet zouden kloppen met ‘Spare’, de memoires van Harry.

Eigen waarheid

Volgens Harry zou Meghan teveel van haar eigen waarheid hebben verteld in de documentaire. Volgens een insider zou dit “niet altijd de echte waarheid zijn”. Alsof gevolg hiervan zou Harry zijn koffers hebben gepakt en een paar dagen zijn vertrokken.

Geïrriteerd

Volgens deze persoon heeft Harry ‘alle recht om geïrriteerd te zijn’. “Ze werken al jaren aan deze uitrol van hun projecten en nu is er een risico dat de Netflix-serie uit elkaar valt, net zoals haar kinderserie ‘Pearl’ eerder deed dit jaar. En aangezien ze een hoge hypotheek hebben voor hun huis in Californië, hebben ze het geld echt nodig.”

Ook wordt er in het tijdschrift beweerd dat Harry en Meghan serieuze huwelijksproblemen hebben. Zo verscheen Harry vorige maand op de Masters of Scale Summit in San Francisco zónder Meghan. ,,Hij noemde haar zelfs niet eens, terwijl ze normaalgesproken niet kunnen wachten om elkaar in een openbare setting te prijzen.”

Bron: Ditjes en Datjes

Lees verder

Trending