Connect with us

Actueel

Zien: Maak je borst maar nat! Vrijdagochtend opnieuw kans op ‘flink wat’ sneeuw

Er hangt nóg meer sneeuw in de lucht. Vrijdagochtend kan er in Groningen, Drenthe en delen van Friesland flink wat sneeuw vallen, meldt Weerplaza. In de rest van het land is er de komende dagen vooral veel regen op komst. Tot en met vrijdag kan regionaal wel 20 tot 30 millimeter regenwater vallen.

,,Er valt mogelijk flink wat sneeuw in het noorden en noordoosten van Nederland. Dat staat nog niet vast, maar als er daadwerkelijk sneeuw valt, zal dat meteen een aanzienlijke hoeveelheid zijn”, vertelt Raymond Klaassen van Weerplaza.

Plaatselijk kan dit volgens Klaassen leiden tot een sneeuwdek van 5 tot 10 centimeter. Waar er precies wel of geen sneeuw valt is nog moeilijk aan te geven. ,,Friesland, Groningen en Drenthe komen waarschijnlijk in het sneeuwgebied te liggen. De overgangszone ligt dan waarschijnlijk over de Noordoostpolder en Gelderland. Maar lang niet alle weermodellen komen op diezelfde voorspelling uit”, meldt meteoroloog Klaassen. ,,Het kan ook zijn dat de sneeuw boven het noorden van Duitsland valt, melden andere weermodellen. Dan blijft de sneeuw buiten ons land. Maar zeker in Groningen acht ik de kans op sneeuw groot.”
Ook vandaag viel er in het noorden en noordoosten van Nederland sneeuw. Het KNMI kondigde daarom code geel af, vanwege de bijkomende gladheid. Groningen werd maandagavond laat al bedekt onder een witte deken. Op veel plekken viel 2 tot 4 centimeter sneeuw. ,,Terwijl de rest van Nederland de avondklok overtreedt om te rellen, overtreedt Groningen de avondklok om te spelen in de sneeuw’’, zo twitterde de Groningse website Sikkom.

Lang bleef de sneeuw niet liggen, want het stopte rond middernacht al met sneeuwen. De temperatuur bleef boven het vriespunt.

Gevecht’

Het is vandaag in het noorden van het land een stuk kouder (2,2 graden), dan in het zuiden van Nederland (7,1 graden). ,,Boven ons hoofd speelt zich een ‘gevecht’ af tussen koude lucht in het noorden en zachte lucht in het zuiden. De zachte lucht dringt vanuit het zuiden op, maar op hetzelfde moment wil de koudere lucht in het noorden niet wijken”, legt Klaassen uit. ,,Daardoor zijn de temperatuurverschillen tussen het noorden en zuiden groot. Die koude lucht hangt maar boven een smal deel van het land. Bij zulke grote temperatuurverschillen gaat het in een groot deel van het land enorm regenen. Het wordt kletsnat. Maar op het koudste deel kan sneeuw vallen.”

Als het vrijdag daadwerkelijk gaat sneeuwen, worden die temperatuurverschillen nog groter. Dan kan het 10 graden worden in het zuiden van het land, en in het noorden rond het vriespunt. Volgens Klaassen wordt echter morgen echt duidelijk hoe het weer er vrijdag uit zal zien. ,,De vraag is of het hier gaat sneeuwen, of dat de sneeuw in Duitsland blijft. Als het er een beetje tussenin blijft, kan in het noorden van Nederland ijsregen vallen.”

Zaterdag verdwijnt de neerslag en wordt het vooral koud. ,,In de zuidelijke provincies kan in het eerste deel van de dag wat natte sneeuw vallen, die misschien plaatselijk voor een winterse verrassing zorgt. Ik sluit dan zelfs een paar ijsdagen niet uit met in de nachten matige tot misschien wel strenge vorst.”

Vanaf dinsdag wordt het weer een stuk zachter.
Bron: AD Beeld: Youtube

Lees verder

Actueel

Extreme kou in aantocht: ”Standje overleven”

Goed nieuws voor winterliefhebbers: morgen wordt het waterkoud in Nederland. In Zuid-Limburg gaat het zelfs sneeuwen!

Meteo Limburg voorspelt een witte deken van 1 tot 3 centimeter sneeuw, gecombineerd met gladheid. In de rest van ons land blijft het droog, of valt een beetje motregen. De temperatuur zal de 2 graden niet overschrijden.

Extreme kou

Weeronline sluit zich aan bij Meteo Limburg en voorspelt ook sneeuw in Zuid-Limburg. In het zuidoosten wordt het zo’n twee graden, terwijl het zes graden wordt aan de noordwestkust. De boosdoener is de noordoosten- tot noordenwind. Het zal waterkoud aanvoelen.

Gelukkig is het maar een dagje echt koud. Dinsdag schijnt de zon alweer en stijgen de temperaturen in het zuidoosten tot 4-5 graden. Aan de westkust wordt het 7 graden.

Kouder dan gemiddeld

Na dinsdag wordt het kouder dan normaal gesproken het geval is in deze tijd van het jaar. Gedurende de dag wordt het 2 tot 4 graden, terwijl het in het binnenland licht gaat vriezen.

Het is wisselvallig weer met wolkenvelden, enkele buien en soms wat zon. De buien zijn winters met behalve regen af en toe ook hagel of wat natte sneeuw.

Gemiddeld is het deze tijd van het jaar 6 tot 8 graden.

Bron: Trendnieuws

Lees verder

Actueel

Gruwelijk: Ambulancebroeders worden aangevallen en raken zwaargewond

In het Belgische Stuivenberg zijn twee ambulancebroeders vanmiddag gewond geraakt nadat zij door een man met psychische problemen werden aangevallen. De situatie ontspoorde zo erg dat de politie moest helpen.

Agressief

Woordvoerder Wouter Bruyns zegt: ”De man weigerde om mee te gaan met de broeders en werd agressief. Volgens de ambulancemedewerkers viel hij hen aan toen zij hem wilden helpen. De politie heeft de man uiteindelijk in de boeien geslagen. Daarop werd hij weer rustig.”

Een andere ambulance heeft de man vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. De man zal worden vervolgd voor het verwonden van de broeders.

Ziekenhuis

Maar de broeders zelf moesten ook naar het ziekenhuis om zich te laten behandelen aan hun verwondingen. Ze zijn erg ontdaan en zijn de komende dagen niet in staat om te werken, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Bron: Trendnieuws

Lees verder

Actueel

Heftig: Rousnie en haar zoontje sterven van de kou, maar verwarming mag niet aan

Het zijn zware tijden voor Rousnie Khemai uit Den Haag. De vrouw en haar zoontje hebben het ijskoud in hun woning, maar de verwarming gaat niet aan. De temperatuur komt zodoende niet meer boven de 14,5 graad uit.

Er zijn twee redenen waarom de verwarming niet aan wordt gezet. Ten eerste woont Rousnie in een slecht geïsoleerd huis, wat betekent dat de warmte heel snel wegtrekt. Ten tweede is er natuurlijk het financiële aspect, dat ervoor zorgt dat de vrouw de verwarming niet aanzet.

”Ik durf de verwarming niet aan te doen . En als ik dat doe, krijg ik er hartkloppingen van. Ik voel mezelf soms erg zielig en dan vriest het ‘s-nachts nog niet eens.”

Tranen in mijn ogen

Rousnie heeft twee sokken over elkaar aan en slaapt onder twee dekbedden. Haar zoon heeft het ook koud. Voor hem is een elektrisch kacheltje aangeschaft.

Die mag hij af en toe kort aanzetten, want Rousnie krijgt er stress van. ”Ik moet steeds tegen hem zeggen dat de kachel 10 minuten aan mag en niet langer.”

Rousnie is dit jaar van 80 euro aan energiekosten naar 223 euro per maand gegaan. Daardoor komt ze nauwelijks rond en kan ze haar kind geen gevarieerd eten meer bieden. ”Als mijn zoon dan zegt dat we alweer rijst eten, krijg ik tranen in m’n ogen.

Oplossing

De oplossing zou betere isolatie zijn. ”Dan is de warmte niet binnen een uur weg, maar blijft die tenminste binnen. Ik vind het verschrikkelijk dan ik mijn kind straks naar mijn moeder moet brengen als het nog kouder wordt. Maar het moet wel, want anders is het kindermishandeling.”

Bron: Trendnieuws

Lees verder
Advertisement

Trending