Connect with us

Actueel

Asielzoekers krijgen huis en stoppen PER DIRECT met werken voor een uitkering

Het nieuws dat tientallen Utrechtse statushouders hun baan hebben opgezegd nadat ze een sociale huurwoning hadden gekregen, leidde dit weekend tot ophef. Of het inderdaad om tientallen gevallen gaat, is onduidelijk.

Hoeveel statushouders zouden ontslag hebben genomen nadat ze een woning hebben gekregen?

Het FD, dat de kwestie naar buiten bracht, schreef dit weekend dat ‘tientallen statushouders’ hun baan hebben opgezegd nadat ze vanuit het asielzoekerscentrum in Utrecht waren doorgestroomd naar een woning.

De krant citeerde daarbij een anonieme horeca-ondernemer met meerdere zaken waar vijf mensen kort na elkaar vertrokken. ‘Ik snapte er niets van’, zei hij. ‘Het zijn stuk voor stuk leuke medewerkers. Ze integreerden goed. Doodzonde. Ik heb ze nog bij me geroepen, maar ze bleven ervan overtuigd beter af te zijn met een uitkering en een huis.’

Ook bij andere ondernemers zouden volgens het FD personeelsleden zijn vertrokken nadat ze een woning hadden gekregen. Het nieuws veroorzaakte flink wat ophef. Zo sprak het Utrechtse VVD-raadslid Tess Meerding op Twitter over ‘een middelvinger naar de belastingbetalende Utrechter’.

Tekst gaat verder na de video.

Klopt het bericht?

Of het inderdaad om tientallen gevallen gaat, is onduidelijk. Vluchtelingenwerk, dat statushouders begeleidt naar een nieuwe woning, herkent de cijfers niet. Een woordvoerder noemt het ‘een raar verhaal’.

De Utrechtse wethouder Rachel Streefland (Asiel en Integratie) komt met heel andere getallen. In antwoord op raadsvragen schrijft ze dinsdag dat ‘zeker 6 van dit jaar 650 verplicht te huisvesten statushouders hun contract bij een grote internationale fastfoodketen hebben beëindigd’. Daarnaast ontving de gemeente signalen over ‘mogelijk nog een paar andere statushouders’ bij een andere horecaonderneming. De wethouder noemt het wel ‘spijtig’ dat deze mensen hun baan hebben opgezegd. Het beleid is er immers op gericht statushouders ‘duurzaam aan het werk te houden of te krijgen’.

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) uitte dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer haar zorgen. ‘Het mag niet zo zijn dat als je een huis krijgt toegewezen, je verder alles uit je handen laat vallen.’ Wel benadrukte ze dat nog onduidelijk is waarom deze statushouders hun baan hebben opgezegd. ‘Dat moet nog uitgevraagd worden.’

Hoezo komt dit probleem in Utrecht aan het licht?

Dit lijkt te maken hebben met de versnellingsoperatie die de stad onlangs doorvoerde. Elke gemeente moet jaarlijks een aantal statushouders aan een huis te helpen. Omdat Utrecht achterliep, besloot de stad deze zomer gedurende zes weken bijna alle vrijgekomen sociale huurwoningen aan statushouders te geven. Daardoor valt het eerder op als meerdere statushouders ontslag nemen. Wethouder Streefland ziet geen oorzakelijk verband. ‘Dat statushouders hun contract opzeggen, is iets wat in elke gemeente kan voorkomen.’

Wat zou de reden kunnen zijn om te stoppen met werken?

Veel statushouders ervaren een vertrek uit het azc als ‘complex en intensief’, schrijft Streefland. Niet alleen krijgen ze een nieuwe woning, ze moeten ook beginnen met het verplichte inburgeringstraject. Daarbij hoort ook taalonderwijs van negen tot twaalf uur per week. Soms is het lastig om kinderopvang te regelen.

Ook Vluchtelingenwerk wijst erop dat de overgang overweldigend kan zijn. ‘Ze moeten een school en een huisarts vinden en verzekeringen afsluiten’, zegt een woordvoerder. ‘Bovendien komen ze in een kale woning, die ze met een minimaal budget moeten inrichten. Om dit alles in die eerste maanden te combineren met een baan, is voor vrijwel elke vluchteling te veel gevraagd.’

Wethouder Streefland schrijft in haar brief ook over ‘weeffouten’ en ‘drempels’ in de Participatiewet, waardoor het voor statushouders lastig is om werk en inburgering te combineren. Met een nulurencontract of een deeltijdbaan met minimumloon verdient een statushouder vaak niet genoeg om zelfstandig rond te kunnen komen.

Is het voor statushouders dan gunstiger te stoppen met werken zodra ze een huis krijgen?

Dat is lastig te bepalen. De meeste statushouders komen in aanmerking voor een bijstandsuitkering zodra ze een sociale huurwoning betrekken. Ook hebben ze recht op bijvoorbeeld huurtoeslag en zorgtoeslag. Doen ze betaald werk, dan wordt hun loon deels gekort op de uitkering. Dinsdag in de Tweede Kamer beweerde minister Van Gennip wel dat ‘werken altijd lonender is’.

Maar de combinatie van een baan en een uitkering leidt soms tot onzekerheid, zegt de woordvoerder van Vluchtelingenwerk, zeker voor iemand met een klein contract die de ene week 8 uur werkt en de andere week 16 uur. ‘Voor statushouders is het daardoor niet altijd duidelijk hoeveel geld ze te besteden hebben. En dat terwijl het budget waarmee ze alle vaste lasten moeten betalen vrij krap is.’

Vervalt het recht op een uitkering niet als iemand zelf ontslag neemt?

In principe wel. Maar gemeenten dragen ook zorg voor de bestaanszekerheid van mensen. Ze moeten altijd kijken of iemand in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien. Minister van Gennip wees er dinsdag op dat Utrecht kan gaan handhaven. ‘Als iemand zijn baan opzegt en een uitkering aanvraagt, ga ik ervan uit dat de gemeente vraagt: waarom heb jij geen werk? En dan is het ook mogelijk de bijstand te korten.’

Of de gemeente Utrecht dat bij deze statushouders gaat doen, is nog onduidelijk, laat een woordvoerder weten. Voordat daartoe besloten wordt, moeten eerst alle feiten op tafel.

Lees verder

Actueel

Vader martelt verkr*chter van dochter: Had jij dit ook gedaan voor je dochter?

Een vader was zo woedend over de verkr*chting van zijn 14-jarige dochter dat hij de dader uitnodigde voor ‘een goed gesprek’. Dat kon de verkr*chter in het noordoosten van India niet navertellen.

In zijn verklaring aan de politie zei de vader dat de man zijn dochter had verkr*cht toen ze alleen thuis was, meldt de Indian Express. De dader, een apotheker, dreigde het meisje dat ze niets mocht vertellen over de verkr*chting, maar ze zei het toch tegen haar 36-jarige vader.

De vader nodigde de getrouwde man van 45 jaar uit voor een diner. Na het eten volgde de wraak voor de verkr*chting. Hij bond de man vast en pakte een hete tang waarmee hij zijn genitaliën bewerkte. Daarna wurgde hij hem tot hij dood was.

Zelf gemeld bij politie
De vader meldde zich even later zelf bij de politie. Hij vertelde uitgebreid en gedetailleerd hoe de verkr*chter aan zijn eind was gekomen. Hij had het heft in eigen hand genomen omdat hij vreesde dat zijn dochter de schuld zou krijgen als hij aangifte zou doen. De vader is gearresteerd en wordt beschuldigd van moord.

Vrouwen in India hebben veel te maken met verkr*chting en aanranding, waarbij mannen vaak worden beschermd. Zo kwam begin dit jaar een 16-jarig meisje om het leven dat door haar verkr*chters in brand werd gestoken. Vorig jaar verkr*chtten vijf mannen een fotojournaliste in Mumbai. En eind 2022 kwam een vrouw om het leven die door een groepje mannen in een bus was verkr*cht.

Lees verder

Actueel

Vreselijk familiedrama: Man vermoordt zijn vrouw en hun 2 kleine kinderen

In het Belgische Overpelt heeft zich vanavond een schokkend familiedrama afgespeeld. Een man doodde zijn vrouw en hun twee jonge kinderen in een appartement. Hij rende weg.

Jacht

Het tragische incident gebeurde in de Houtmolenstraat. Rond 17.45 uur arriveerden drie politieauto’s en een ploeg antimuggen op de plaats van het ongeval. Hier schreeuwde volgens Gazet van Antwerpen een vrouw tegen hen.

De lokale politie deed de eerste vaststellingen, daarna werd het Limburgse parket verwittigd. Op dat moment was er geen spoor van de aanvaller. Er werd besloten om een ​​jacht te lanceren. Onder meer een politiehelikopter en speurhonden zouden naar de man zoeken. Het is nog onbekend wie de voortvluchtige is. Het onderzoek is gaande.

De buurt reageerde met grote scepsis op het nieuws over het familiedrama, maar bewoners kenden de slachtoffers niet.

Lees verder

Actueel

Kankerpatiënt in verzorgingstehuis aangetroffen met maden die uit zijn oren kropen

We hopen altijd dat onze geliefden goed verzorgd worden wanneer ze in het verzorgingstehuis verblijven. Want wanneer ze het meest kwetsbaar zijn en extra aandacht nodig hebben, gaan we ervan uit dat ze dit zullen krijgen.

Je kan je dus wel inbeelden dat de familie van John Callaghan razend was, toen ze ontdekten dat de man maden in zijn oren had zitten tijdens zijn verblijf in een verzorgingstehuis.

Daily Mail meldt dat Callaghan een kankerpatiënt was en verzorgd werd in een bejaardentehuis aan de Gold Coast in Australië.

Zijn familie vertelde aan Daily Telegraph dat John hen had gesmeekt om hem mee naar huis te brengen na twee weken in het verzorgingstehuis. Callaghan stierf tien dagen nadat de maden bij hem werden vastgesteld.

Toen de echtgenote van de man, Fay, hem bezocht in het centrum, walgde ze van de toestand van de man.

“Het was niet gemakkelijk om voor hem te zorgen, hij had heel veel pijn en had kanker in zijn oren. Maar toen ik hem bezocht, zag ik hoe er maden uit zijn oren kropen,” vertelde de vrouw aan Daily Mail.

Was er zich niet bewust van:

Mevrouw Callaghan (83) zegt dat haar echtgenoot zich niet bewust was van de toestand waarin hij leefde. “Dit is een vreselijke plek, haal me hier weg aub!” zou hij gevraagd hebben aan zijn echtgenote.

“Dit was een ernstig maar geïsoleerd incident die plaatsvond in 2023 in ons centrum. Verpleegsters waren er snel bij en brachten de man over naar een lokaal ziekenhuis,” vertelt een woordvoerder van het centrum, aldus Daily Mail.

“We hebben een intern onderzoek gestart en hebben onze behandelingen geanalyseerd samen met onze specialisten.”

“Ons centrum werd goedgekeurd door 5 verschillende inspecteurs sinds 2017 en is volledig in regel met alle normen.”

“Dit geval werd eerder dit jaar ook onderzocht door de gezondheidscommissaris en werd afgesloten,” aldus de woordvoerder.

“Het spijt ons heel erg dat dit incident moest gebeuren, wij verontschuldigen ons bij mevrouw Callaghan.”

Ik weet niet wat jij denkt, maar het idee dat een van mijn geliefden op zo’n manier in een bed in een verzorgingstehuis moet liggen maakt me razend.”

Mevrouw Callaghan en de rest van haar familie hebben het volste recht om furieus te zijn met de manier waarop hun familielid behandeld werd in dit centrum.

Vind jij dit ook? Deel dan zeker je mening.

Deel aub dit artikel om bewustzijn te verspreiden rond menselijke verzorging in rusthuizen.

Lees verder
Advertisement

Trending