Connect with us

Actueel

Mark Rutte waarschuwt Nederland voor nog veel hogere belastingen:

Een financiële domper is op komst. Daarop zinspeelt premier Rutte. „Lastenverzwaringen zijn onvermijdelijk”, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Die lijken vooral neer te slaan bij bedrijven en vermogende Nederlanders.

Het kabinet onderhandelt momenteel met coalitiepartijen over enorme gaten in de begroting. Bedragen van meer dan 10 miljard euro circuleren. Dinsdag zijn daar gesprekken over gevoerd. Donderdagavond worden die gesprekken voortgezet, later volgen nog gesprekken met oppositiepartijen.

Maar Rutte geeft nu alvast een ’winstwaarschuwing’: hij verwacht dat de belastingen omhoog gaan. „Ik ga er vanuit dat er ook lastenverzwaringen in zitten. Dat is onvermijdelijk.” De premier spreekt van ’hele grote problemen’ met de begroting. „Voor de burger is het nog de vraag wat de precieze effecten zijn. We kijken nog naar de verdeling tussen burgers en bedrijven.”

De Telegraaf meldde eerder al een aantal lastenverzwaringen die kabinet en coalitie op het oog hebben. Zo is het een optie om kleinere bedrijven eerder het hoge tarief van de winstbelasting (25,8 procent in plaats van 15 procent) te laten betalen. Die grens ligt nu bij bijna 4 ton winst, maar zou naar 2 ton kunnen worden verlaagd. Daarnaast kijkt staatssecretaris Van Rij nadrukkelijk naar box 2, waar ondernemers met een eigen bedrijf of een belang daarin hun vermogen stallen.

Financiële tegenvallers

Er zijn meerdere manieren om de financiële tegenvallers weg te werken. Er kan worden bezuinigd, of het begrotingstekort kan worden opgehoogd. De derde optie is om de belastingen te verhogen. Het is voor het eerst dat Rutte nu hardop zegt dat dit in het verschiet ligt.

De oorlog in Oekraïne schopt het financiële plaatje in Nederland door de war. Er zijn miljarden nodig om gasvelden te vullen, om minder afhankelijk van Rusland te worden. En de Tweede Kamer vraagt om (nog meer) extra Defensie-uitgaven. Om de Eerste Kamer, waar de coalitie in de minderheid is, tegemoet te komen is er geld nodig voor het laten meestijgen van de AOW (bijna 2,5 miljard per jaar) en het toch niet bezuinigen op de jeugdzorg (0,5 miljard per jaar).

Spaartaks

Ook heeft de hoogste rechter eind vorig jaar een streep door de spaartaks gezet. Om een brede groep spaarders en vermogenden te compenseren is naar verluidt 7 miljard euro nodig. Daarnaast is nog de vraag hoe de belasting de komende jaren geïnd moet worden. Vanuit Brussel is er een dubbele tegenvaller: Nederland krijgt minder uit het coronaherstelfonds, maar moet wel meer geld afdragen aan de EU.
Toch is er nog wel een lichtpuntje, meldt de premier. „In de regeringsplannen zit nog wel een pakket van 3 miljard euro voor de middengroepen. Dat is een lastenverlichting, die nog ingevuld moet worden. Die lastenverlichting zit nu in de arbeidskorting, maar moet nog helemaal worden uitgewerkt.”

Rutte: ’werkgevers, verhoog de lonen als dat kan’

Rutte roept de werkgevers ook op de lonen te verhogen „waar dat verstandig kan.” Volgens hem draait het grootste deel van de economie op volle toeren. Hij vindt het „fatsoenlijk werkgeverschap” om meer loon te betalen als het zo goed gaat met het bedrijfsleven. Hogere lonen helpen bovendien om „enigszins die grote inflatiegolf het hoofd te bieden.”

Hij verwacht nog wel dat het aantal faillissementen zal toenemen omdat de coronasteun wordt gestopt. Ook zal de oorlog in Oekraïne nog gevolgen hebben voor de economie. De uitgangspositie voor de economie is echter „buitengewoon goed”, aldus Rutte.

Lees verder

Actueel

Het gaat nu helemaal fout: Hulpverleners aangevallen, politie is woedend

Marokko heeft voor een daverende stunt gezorgd door in de achtste finale van het WK te winnen van een zwak en tandloos Spanje.

Waar je zou verwachten dat er massaal feestgevierd wordt, is het op meerdere plaatsen in Nederland uit de hand gelopen. In Den Haag en in Amsterdam moet de mobiele eenheid optreden. In Amsterdam is het zelfs zo erg, dat er hulpverleners met vuurwerk bekogeld worden.

Dat meldt de politie via Twitter.

Inmiddels is er door Amsterdam een noodbevel afgekondigd. Iedereen dient het Mercatorplein te verlaten. Wie dat niet doet, riskeert ingrijpen van de politie.

Bron: Trendnieuws

Lees verder

Actueel

Slecht nieuws: monsterverhogingen voor benzine en diesel

Vanaf vandaag gelden nieuwe sancties tegen olie uit Rusland. Experts voorspellen dat daardoor de prijs van benzine en vooral diesel keihard zal stijgen.

De EU heeft besloten dat vanwege de Russische inval in Oekraïne, er geen olie vanuit Rusland ingevoerd mag worden. Er geldt eveneens een prijsplafond van maximaal 60 dollar voor olie uit dat land. Dat zal grote gevolgen gaan hebben aan de pomp.

Importverbod

Het nieuwe importverbod gaat de prijs omhoog duwen. Paul van Selms, directeur van United Consumers, zegt er dit over: ”Dat de prijs vandaag nog niet stijgt, komt vooral doordat de importban al maanden in de lucht hing, daarom zijn er op tijd voorraden aangelegd”, zegt Paul van Selms, directeur van United Consumers.

Zoals iedereen heeft kunnen ervaren, daalde de olieprijs de afgelopen periode. Daardoor werden benzine en diesel weer wat goedkoper.

Volgens Jilles van den Beukel, energie-expert, kwam dat doordat er in Europa en in de Verenigde Staten gevreesd werd voor een recessie. Zelfs de coronalockdowns in China zijn hierop van invloed. Dat zorgt allemaal voor een lagere vraag en daarmee ook een lagere prijs.

Bron: Trendnieuws

Lees verder

Actueel

‘Asielzoeker’ steekt 2 meisjes (13 en 14) neer

In het Duitse Illerkirchberg heeft zojuist een schokkende gebeurtenis plaatsgevonden. Een man heeft daar twee meisjes van 13 en 14 jaar, die op weg waren naar school, neergestoken. De dader zou zich na zijn daad hebben verscholen in een opvang voor vluchtelingen.

De politie is het pand direct binnengestormd en heeft drie personen, waaronder de vermoedelijke dader, opgepakt. Dat bevestigen de Duitse krant Bild en de zender SWR.

Met de slachtoffers gaat het erg slecht. Beide meisjes liggen zwaargewond in het ziekenhuis. Waarom de man met een steekwapen op hen instak is nog niet bekend.

Bron: Trendnieuws

Lees verder
Advertisement

Trending