Connect with us

Actueel

Jaap van Dissel: ‘Dit kunnen we verwachten in de coronawinter’

Jaap van Dissel deelt zijn voorspelling

De zomer nadert zijn einde en daarmee staat, helaas, ook het griepseizoen weer voor de deur. Maar de komende periode zal ook spannend zijn als het aankomt op corona. Kunnen we deze ‘coronawinter’ weer een opleving verwachten of valt het wel mee? RIVM-directeur Jaap van Dissel deelt zijn voorspelling in de Volkskrant.

Laag niveau
Het is momenteel rustig op het gebied van het coronavirus. Het aantal besmettingen blijft laag, er liggen weinig patiënten op de IC en de coronaregels zijn verdwenen. Of we het virus ook daadwerkelijk overwonnen hebben, blijft lastig te zeggen volgens Van Dissel. “We zitten nu op een niveau dat vergeleken met eerder heel laag is,” stelt de RIVM-baas. “We zien in Nederland, maar ook in andere Europese landen, dat het echt dalende is.”

Spannende periode
Van Dissel is dus redelijk positief gestemd. Toch zagen we de afgelopen jaren dat corona vaak in het najaar een opleving kreeg, waardoor er een spannende periode aankomt. Desondanks verwacht Van Dissel dat het dit keer weleens mee kan vallen – al benadrukt hij dat het virus nog niet weg is. “Komende tijd wordt het weer spannender. Het weer verandert, de seizoensinvloed gaat van min naar plus. Mensen komen terug van vakantie. Dus zullen we de komende tijd moeten zien.”

Herhaalvaccinatie
Hoe stabiel het virus op dit moment is, vindt Van Dissel lastig inschatten. “Dat is koffiedik kijken, ik kan het ook niet voorspellen. De kritische periode komt nog, in het najaar. Het hangt ook af van wat er in het buitenland gebeurt. Die varianten zijn natuurlijk steeds ergens vandaan gekomen.”

Om die nieuwe varianten voor te blijven, benadrukt Jaap het belang van de herhaalvaccinaties. Dat het nu zo rustig is, hebben we namelijk te danken aan vaccinatie en doorgemaakte infecties. “Wat we nu zien, is vooral het beschermende effect van immuniteit.”

Coronawinter
Of we een coronawinter zonder maatregelen tegemoet gaan? Dat blijft lastig te zeggen. Omikron is momenteel al een langere tijd de enige variant die er nog is. Als die stabiel blijft, zou het zomaar kunnen. “Wat in ieder geval opmerkelijk is, is dat we van omikron toch een aantal forse pieken hebben gezien, zonder dat dat meteen leidde tot heel hoge aantallen ziekenhuis- en ic-opnamen of overbelasting van de zorg. Als dat het beeld is dat zich de komende maanden voortzet, dan zou ik zeggen: dat is niet heel ongunstig.”

Lees verder

Actueel

Amerikaanse topgeneraal: hele NAVO in actie als Poetin kernwapen gebruikt

Voormalig CIA chef en oud-generaal David Petraeus zegt dat de NAVO elk conventioneel wapen en ieder Russisch marineschip zal aanvallen als Poetin een kernwapen zou gebruiken in Oekraïne. De VS zal zelf wel geen kernwapens inzetten.

Deze ontboezeming van de viersterrengeneraal is best opvallend, want het Westen liet tot nu niet in hun kaarten kijken. De NAVO zweeg in het verleden vooral. De Amerikaanse president Biden hield het bij zeer ernstige consequenties.

Petraeus zegt dat de hele NAVO in actie zal komen. “Natuurlijk wil je geen nucleaire escalatie, maar als Poetin dit wapen gebruikt, is een actie vanuit alle strijdkrachten van de NAVO broodnodig.”

De generaal geeft ook aan dat een beroep op artikel 5 wellicht niet nodig is. Radioactieve stof die Europa zou bereiken, wordt ook als een aanval beschouwd. “Het kan natuurlijk ook zo zijn dat zo’n Russische aanval zo gruwelijk is, dat een reactie vanzelfsprekend is en je artikel 5 niet eens nodig hebt.”

Lees verder

Actueel

Vrouw komt premier Mark Rutte tegen: “Ik zal heel eerlijk zijn. Ik kan je hoofd eigenlijk niet meer uitstaan!”

Ruim een ​​miljoen mensen keken gisteravond naar het interview dat presentator Sven Kockelmann met premier Mark Rutte had in Catshuis. Denk aan emissierechten, de aardbevingen in Groningen en natuurlijk de stikstofcrisis.

Rutte gaf tijdens de chat toe dat de kritiek dat hij tijdens dergelijke crises vaak onzichtbaar is, over het algemeen terecht is.

Na het gesprek kon hij meteen aan de slag. Er stonden immers een paar boeren buiten de set te wachten op de make-over. Een van hen had haar hart op haar tong…

Lees verder

Actueel

Meisje (15) springt voor trein onder ogen van klasgenoten

Onder het oog van klasgenoten heeft een vijftienjarige scholiere een einde aan haar leven gemaakt. Op de korte weg van huis naar school sprong zij bij een spoorwegovergang voor de trein vlak voor de school zou beginnen.

Pesten zou de oorzaak zijn van de wanhoopsdaad van de scholiere. De school weet van het bestaan van een brief van het meisje.

Over de inhoud doet zij geen mededelingen, maar: ‘We zijn enorm geschrokken. Aangezien er geruchten gaan over pesten, doen wij er alles aan meer duidelijkheid te krijgen over de aanleiding van dit tragische overlijden.’

In de brief zou de scholiere kinderen die haar hebben gepest bij naam noemen. Het bestuurslid: ‘We stellen als school een onafhankelijk onderzoek in. We hopen zodoende de oorzaak van deze dramatische gebeurtenis te achterhalen.’ Dat gebeurt ‘uiteraard‘ in overleg met haar ouders. ‘We hebben veel contact met hen.’

Ook op Twitter circuleren berichten van mede-leerlingen die ervan uitgaan dat pesten de oorzaak is van de zelfdoding. De directeur heeft die gezien maar wil er niet op reageren. Ze zeggen de geruchten serieus te nemen. ‘We doen alles om meer duidelijkheid te krijgen.’ Weide: ‘Iedereen zit er bovenop.’

De verslagenheid in de school is enorm, in beide gebouwen van de opleiding is een stilteruimte ingericht. Voor de leerlingen die bij de de tragedie aanwezig waren, is dat traumatisch. ‘Voor hen, maar ook voor alle andere leerlingen zijn maatschappelijk werkers en mensen van slachtofferhulp beschikbaar’, vertelt Weide. ‘Dit is een ramp. In de eerste plaats voor de ouders en de broers van de scholiere, maar ook voor onze leerlingen, leerkrachten en onze school. Iedereen hier veel verdriet van.’

Het drama roept scherpe herinneringen op aan de zelfdoding van de twintigjarige Tim Ribberink uit Denekamp die zich ook van het leven beroofde. Zijn ouders zetten een rouwadvertentie om aandacht te vragen voor het pesten. Zij citeerden hun zoon: ‘Mijn hele leven ben ik bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten.’

Lees verder

Trending