Connect with us

Actueel

Zien: Avondklok wordt zeer waarschijnlijk vroeger ingezet: ‘Dit komt door de extreme rellen’

In meerdere steden is het zondagavond onrustig geweest rond het ingaan van de avondklok. In onder meer Den Haag en Venlo werd de ME opgeroepen en ingezet. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft contact met verschillende burgemeesters die met de rellen te maken hebben, laat zijn woordvoerster weten.

Op een trambaan in de Hobbemastraat in de Haagse Schilderswijk werd een scooter in brand gestoken. Er waren veel mensen op de been. Volgens Omroep West moest een motoragent vluchten voor een groep jongeren. Ook werden er voorwerpen naar de politie gegooid. De ME trad op en veegde de straat leeg. Op de Vaillantlaan werd een steen door de ruit van een politiebusje gegooid.

Het zou gaan om een groep van 100 jongeren die voor onrust zorgt. Rond 21.30 uur leek de rust terug te keren. De politie controleerde mensen die nog op straat waren.

Venlo

Ook in het centrum van Venlo was het zondag aan het begin van de avond onrustig, meldt De Limburger. In het gebied rond het station waren tientallen mensen op de been. Een grote groep jongeren gooide met stenen en vuurwerk naar de politie. Ook sneuvelden er enkele winkelruiten. De massaal uitgerukte politie moest op de ME wachten voor er ingegrepen werd. Maar toen die na ruim een uur arriveerde, was het inmiddels weer rustig en waren de meeste relschoppers afgedropen.

Venlo gaf zondag een zogeheten noodbevel af. Dat geeft de politie extra bevoegdheden om ervoor te zorgen dat mensen niet op straat zijn, nu de avondklok weer is ingegaan. Onder meer mag de politie dan preventief fouilleren.

Helmond

In Helmond, bij Eindhoven, werd de ME ingezet tegen een groep van zo’n 50 personen. Volgens de politie werd er met stenen en vuurwerk gegooid. Een raam van een politiebusje sneuvelde toen er een stoeltegel tegenaan werd gegooid. Ook in het Brabantse Oosterhout en Breda zijn vernielingen gepleegd.

Ook in Enschede ging het mis. Er werd door een groep jongeren met vuurwerk naar agenten gegooid. Volgens de krant Tubantia veegt de ME het Van Heekplein schoon. Er werden enkele ruiten van winkels en straatmeubilair vernield.

Ook in Tilburg en Roermond kwamen mensen in groepen samen om te protesteren tegen de avondklok. De burgemeester van Tilburg heeft een noodbevel ingesteld om in te kunnen grijpen nu mensen de straat op gaan om te demonstreren tegen de avondklok. In Tilburg werd het pas rond middernacht wat rustiger. Volgens de politie werd er door verschillende groepjes verspreid over de stad vuurwerk afgestoken. Ook werden er vernielingen gepleegd. Negen mensen werden opgepakt.

De avondklok geldt de komende weken tussen 21.00 uur en 04.30 uur, als middel tegen verspreiding van het coronavirus.

Eerder op de dag was het ook onrustig in Amsterdam en Eindhoven, waar mensen de straat op gingen tegen de coronamaatregelen. In Eindhoven werd een supermarkt geplunderd en het stationsgebouw werd vernield.

Lees verder

Actueel

Duiven in Amsterdam gered met hoedjes op hun kop geplakt

duiven

Vrijdag redde de Stichting Stadsduiven Hulp Nederland twee duiven met hoedjes op hun kopjes geplakt. Dat lijkt misschien grappig voor sommige mensen, maar dit is gewoon dierenmishandeling. “Zouden ze het ook grappig vinden als iemand hoeden op het hoofd van een kitten of puppy lijmde?”

Medewerkers kwamen ter plaatse nadat ze op Instagram een video van een duif met een roze hoedje hadden opgemerkt. Algauw werd de duif gevonden. De stichting schrijft op Facebook: “Lijmslierten liepen over haar hoofd en misten ternauwernood haar oog, wat blindheid zou hebben betekend, en de langzame, wrede dood. Als de hoed wiebelde op haar hoofd, werden haar oogleden opzij getrokken. Sommige lijm was dicht bij haar vleugel terechtgekomen.”

Een andere duif had ook lijmresten op haar kop. “De hoed lijkt te zijn gevallen, en heeft veren mee getrokken.”

Bij de stichting zijn ze niet te spreken over het incident. “Zouden ze het ook grappig vinden als iemand hoeden op het hoofd van een kitten of puppy lijmde? Waarschijnlijk minder. Als je een dier ziet dat is mishandeld of misbruikt, help hen dan. Dierenmishandeling is nooit grappig.”

Lees verder

Actueel

Nederlander (20) zwaargewond na dronken duik in leeg zwembad in Griekenland

zwembad

Hulpdiensten in Chersonissos moesten een 20-jarige Nederland uit een leeg bassin halen nadat hij in dronken toestand in een leeg zwembad was gedoken. De jongeman was zwaargewond in zijn gezicht en handen.

De man was in het populaire uitgaansoord in Griekenland op vakantie. Hij was gaan stappen en dronken teruggekeerd naar het hotel. Daar besloot hij een duik te nemen, niet beseffend dat er geen water in het zwembad zat. De jongeman maakte een smak op de bodem en raakte daarbij ernstig gewond.

De hulpdiensten moesten een manier vinden om hem op een veilige manier uit het zwembad te halen. Het incident is veelbesproken op het eiland Kreta. Het is niet meteen duidelijk hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden. Een werknemer van de Tiger Bar getuigt: “Het is gebeurd in zijn hotel, niet op een publieke plek. Daardoor heeft niemand buiten zijn vrienden het kunnen zien. Maar vreselijk is het wel.”

Een barman van de Ierse bar Shenanigans in de omgeving vertelt: “Ik heb het gelezen, ja. Ik heb ook gehoord dat hij inmiddels redelijk oké is, maar weet niet of dat klopt. Er wordt hier wel over gesproken, maar je weet niet wat waar is. Laten we hopen dat het niet te ernstig is.”

Lees verder

Actueel

Hittegolf op komst: tropische temperaturen, veel zon en geen regen

Het wordt een zondag vol zon met temperaturen tussen de 21 en 26 graden. Alleen in het noorden kan het bewolkt zijn. Maandag krijgen we een mix van zon, wolken en in het noorden een bui. Met temperaturen tussen de 22 tot 26 graden. „De dagen daarna schijnt de zon volop en wordt het op veel plaatsen tropisch warm met 30 graden en meer”, aldus Weeronline.

De kans is groot dat de temperaturen de komende week verder zullen stijgen. In het zuiden en zuidoosten van het land krijgen we waarschijnlijk zelfs een hittegolf. Op donderdag en zaterdag verwacht de weerdienst zelfs tropische temperaturen van rond de 30 graden. „Daarmee lijkt ook een officiële landelijke hittegolf in de maak.”

Strandweer
Op dinsdag krijgen we in heel Nederland te maken met tropische temperaturen, zelfs op de stranden. Het is de hele week erg warm voor de tijd van het jaar. Op zondag valt het relatief mee met de warmte. Op de meeste dagen is er veel zon. Ook de droogte houdt aan en dat is vooral voor de natuur geen goed nieuws.

Bij de start van de nieuwe week koelt het ’s nachts nog af naar temperaturen tussen de 12 en 16 graden. De tweede helft van de week worden de nachten echt zwoel, vooral in de steden waar de temperatuur minder snel zakt.

Afkoelen
Naarmate de week vordert neemt ook de luchtvochtigheid toe. Het is dus zaak om ’s avonds en ’s nachts alle ramen en deuren open te zetten om je huis af te koelen. Toch verwachten meteorologen geen drukkende warmte vanwege de matig waaiende oostenwind.
„Mocht de weersverwachting uitkomen dan is mogelijk op zaterdag sprake van een officiële landelijke hittegolf. De laatste landelijke hittegolf was in 2020 en duurde van 5 tot en met 17 augustus”, aldus de weerdienst.

Lees verder
Advertisement

Trending