Connect with us

Actueel

Universiteiten woedend om sperma-emmers: geldkraan studentenvereniging blijft toe

studentenvereniging

De Amsterdamse universiteiten en de Hogeschool van Amsterdam zullen ook komend jaar geen beurzen meer uitdelen aan bestuursleden van het Amsterdams Studenten Corps. Na vernederingen en zelfs mishandelingen tijdens ontgroening ging de geldkraan vorig jaar al dicht. Nu is er opnieuw commotie vanwege vrouwonvriendelijke uitlatingen.

Een video gedeeld door Dumpert zorgt voor heel wat ophef. Tijdens een Herendiner van de studentenvereniging zit een groep leden aan mooi gedekte tafels. Ze dragen allemaal dezelfde outfit: nette donkere broek, witte blouse en bretels.

Een persoon geeft een speech. Hij zegt dat het volkomen duidelijk is: “Dat vrouwen niks en niks meer zijn dan een…” Waarna de hele zaal de naam van het oudste beroep ter wereld scandeert.

De UvA laat weten: “Dit soort dingen vinden we echt niet kunnen. De beurzen werden vorig jaar stopgezet voor onbepaalde tijd. Om die beurzen te hervatten, is een cultuuromslag nodig. Dit soort incidenten moet uitblijven.”

Niet enige incident

Maar dit is niet het enige incident. Vrouwen werden sperma-emmers genoemd en er was te horen dat ze de nekken van vrouwen zullen breken om hun lid erin te steken.

De rector van het studentencorps, Heleen Vos, schreef in een brief aan de leden: “Ik ervaar de vrouwonvriendelijke, discriminerende woorden van de sprekers en anderen in de zaal als schokkend en kwetsend. Ik keur deze gebeurtenissen persoonlijk en als rector van de vereniging ten zeerste af.” Ze kondigt dan ook stevige consequenties aan en mogelijk ook schorsingen.