Connect with us

Actueel

ZIEN: Dit zijn de mensen die tijdens de avondklok WEL naar buiten mogen! |

Vanmiddag tijdens de persconferentie heeft Rutte aangekondigd dat er een avondklok komt. Zijn idee moet nog wel eerst goedgekeurd worden door de Tweede Kamer voordat we ook daadwerkelijk een avondklok gaan zien. De avondklok houdt in dat iedereen in principe binnen moeten blijven maar er worden wel uitzonderingen gemaakt.

Mocht de Tweede Kamer het ermee eens zijn, dan gaat de avondklok waarschijnlijk zaterdag of zondag in. Tussen 20:30 en 04:30 zou je dan niet zomaar naar buiten mogen. Met deze avondklok wil de overheid er uiteindelijk voor zorgen dat de coronabesmettingen dalen.

Toch naar buiten

Mocht je toch naar buiten willen dan moet je een eigen verklaring hebben opgeschreven waarin je uitlegt welke uitzondering je hebt waardoor je naar buiten mag. Als je een brief hebt die uitgeprint is moet daar een handtekening op staan: “Dit maakt het beter mogelijk om bij overtreding hier eventueel rechtsvervolg aan te geven.”

Uitzonderingen

Dit zijn de mensen die een uitzondering krijgen om naar buiten te gaan:

1. Werk
Als je voor werk de deur uit moet moet dat gewoon mogelijk zijn. Als je bijvoorbeeld in de zorg werkt kun je altijd naar je werk gaan.

Mensen moeten wel een verklaring van hun werkgever krijgen.

2. Als je ziek bent of dier
Als je naar het ziekenhuis moet of je huisdier moet dat ook gewoon kunnen.

3. Hulpverlening
Als je bijvoorbeeld mantelzorg nodig hebt mag dit wel gewoon.

4. Noodzakelijk naar het buitenland
Als je bijvoorbeeld van vanwege familie naar het buitenland moet mag dit wel. Ook naar het Caribisch gebied.

5. Uitvaart
Uitvaarten mogen nog wel maar vanaf 25 januari mogen er nog maar 50 mensen bijeen komen.

6. Een rechtszaak
Heb je een rechtszaak? Daar mag je wel heen.

7. Afleggen van een examen
Als je een schoolexamen hebt mag je die ook doen.

8. Gasten van een live avondprogramma
Als je bijvoorbeeld bij Jinek wordt uitgenodigd mag je wel naar buiten.

9. Opsporingsambtenaren, brandweer -en ambulancemedewerkers
10. Aangelijnd uitlaten van een huisdier
De hond uitlaten mag gewoon, maar dan wel in je eentje.

11. Reizigers die vanuit het buitenland naar Nederland reizen
Als je nu naar Nederland wil komen mag dat natuurlijk wel. “Zij mogen vormvrij aantonen dat zij uit het buitenland komen en dat het noodzakelijk is om op die tijd onderweg te zijn.”

12. Dak- en thuislozen
Mensen die bewust dakloos zijn krijgen geen boete als ze op straat zijn.

13. Als de nood echt hoog is
Stel je moet bevallen of er is agressie binnen het huishouden ook dan krijg je uiteraard geen boete.

Lees verder

Actueel

Duiven in Amsterdam gered met hoedjes op hun kop geplakt

duiven

Vrijdag redde de Stichting Stadsduiven Hulp Nederland twee duiven met hoedjes op hun kopjes geplakt. Dat lijkt misschien grappig voor sommige mensen, maar dit is gewoon dierenmishandeling. “Zouden ze het ook grappig vinden als iemand hoeden op het hoofd van een kitten of puppy lijmde?”

Medewerkers kwamen ter plaatse nadat ze op Instagram een video van een duif met een roze hoedje hadden opgemerkt. Algauw werd de duif gevonden. De stichting schrijft op Facebook: “Lijmslierten liepen over haar hoofd en misten ternauwernood haar oog, wat blindheid zou hebben betekend, en de langzame, wrede dood. Als de hoed wiebelde op haar hoofd, werden haar oogleden opzij getrokken. Sommige lijm was dicht bij haar vleugel terechtgekomen.”

Een andere duif had ook lijmresten op haar kop. “De hoed lijkt te zijn gevallen, en heeft veren mee getrokken.”

Bij de stichting zijn ze niet te spreken over het incident. “Zouden ze het ook grappig vinden als iemand hoeden op het hoofd van een kitten of puppy lijmde? Waarschijnlijk minder. Als je een dier ziet dat is mishandeld of misbruikt, help hen dan. Dierenmishandeling is nooit grappig.”

Lees verder

Actueel

Nederlander (20) zwaargewond na dronken duik in leeg zwembad in Griekenland

zwembad

Hulpdiensten in Chersonissos moesten een 20-jarige Nederland uit een leeg bassin halen nadat hij in dronken toestand in een leeg zwembad was gedoken. De jongeman was zwaargewond in zijn gezicht en handen.

De man was in het populaire uitgaansoord in Griekenland op vakantie. Hij was gaan stappen en dronken teruggekeerd naar het hotel. Daar besloot hij een duik te nemen, niet beseffend dat er geen water in het zwembad zat. De jongeman maakte een smak op de bodem en raakte daarbij ernstig gewond.

De hulpdiensten moesten een manier vinden om hem op een veilige manier uit het zwembad te halen. Het incident is veelbesproken op het eiland Kreta. Het is niet meteen duidelijk hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden. Een werknemer van de Tiger Bar getuigt: “Het is gebeurd in zijn hotel, niet op een publieke plek. Daardoor heeft niemand buiten zijn vrienden het kunnen zien. Maar vreselijk is het wel.”

Een barman van de Ierse bar Shenanigans in de omgeving vertelt: “Ik heb het gelezen, ja. Ik heb ook gehoord dat hij inmiddels redelijk oké is, maar weet niet of dat klopt. Er wordt hier wel over gesproken, maar je weet niet wat waar is. Laten we hopen dat het niet te ernstig is.”

Lees verder

Actueel

Hittegolf op komst: tropische temperaturen, veel zon en geen regen

Het wordt een zondag vol zon met temperaturen tussen de 21 en 26 graden. Alleen in het noorden kan het bewolkt zijn. Maandag krijgen we een mix van zon, wolken en in het noorden een bui. Met temperaturen tussen de 22 tot 26 graden. „De dagen daarna schijnt de zon volop en wordt het op veel plaatsen tropisch warm met 30 graden en meer”, aldus Weeronline.

De kans is groot dat de temperaturen de komende week verder zullen stijgen. In het zuiden en zuidoosten van het land krijgen we waarschijnlijk zelfs een hittegolf. Op donderdag en zaterdag verwacht de weerdienst zelfs tropische temperaturen van rond de 30 graden. „Daarmee lijkt ook een officiële landelijke hittegolf in de maak.”

Strandweer
Op dinsdag krijgen we in heel Nederland te maken met tropische temperaturen, zelfs op de stranden. Het is de hele week erg warm voor de tijd van het jaar. Op zondag valt het relatief mee met de warmte. Op de meeste dagen is er veel zon. Ook de droogte houdt aan en dat is vooral voor de natuur geen goed nieuws.

Bij de start van de nieuwe week koelt het ’s nachts nog af naar temperaturen tussen de 12 en 16 graden. De tweede helft van de week worden de nachten echt zwoel, vooral in de steden waar de temperatuur minder snel zakt.

Afkoelen
Naarmate de week vordert neemt ook de luchtvochtigheid toe. Het is dus zaak om ’s avonds en ’s nachts alle ramen en deuren open te zetten om je huis af te koelen. Toch verwachten meteorologen geen drukkende warmte vanwege de matig waaiende oostenwind.
„Mocht de weersverwachting uitkomen dan is mogelijk op zaterdag sprake van een officiële landelijke hittegolf. De laatste landelijke hittegolf was in 2020 en duurde van 5 tot en met 17 augustus”, aldus de weerdienst.

Lees verder
Advertisement

Trending