Connect with us

Actueel

Poetin dreigt met uitbreiding oorlog: ‘Terugpakken wat van Rusland is’

Poetin

Donderdag bracht de Russische president Vladimir Poetin hulde aan tsaar Peter de Grote naar aanleiding van diens 350ste geboortedag. Poetin ging zelfs zo ver door zichzelf met Peter de Grote te vergelijken.

Poetin stak van wal: “Peter de Grote voerde 21 jaar lang de Grote Noordelijke Oorlog. Het leek alsof hij in oorlog was met Zweden en hen iets afnam. Hij nam hen niets af. Hij pakte terug wat van Rusland was.” Hij deed de uitspraken na een bezoek aan een tentoonstelling in Sint-Petersburg over de tsaar.

Op de Russische televisie vergelijk hij de oorlog in Oekraïne met de veroveringscampagne van Peter de Grote. “Blijkbaar is het ook nu aan ons om terug te pakken wat van Rusland is. En als we ervan uitgaan dat deze waarden de basis van ons bestaan vormen, zullen we zeker slagen in onze doelen.”

Peter de Grote regeerde van 1682 tot 1725 over Rusland. Hij liet Sint-Petersburg bouwen op land dat hij veroverde op Zweden. Tienduizenden lijfeigenen verloren het leven. Zo had de tsaar wel zijn gedroomde venster naar Europa.