Connect with us

Actueel

NET BINNEN: ‘Grijp harder in met avondklok, visiteverbod en strenger handhaven’ |

Vanavond om 19.00 uur zitten we met zijn allen weer gekluisterd aan de buis voor een nieuwe persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid. Het is erg waarschijnlijk dat ze gaan aankondigen de huidige lockdown met drie weken te verlengen. Volgens critici is dit niet voldoende. Zij vinden dat er véél strengere maatregelen, zoals een visiteverbod en een avondklok, nodig zijn.

On-Nederlands streng

“Een complete, on-Nederlands strenge lockdown” is de enige oplossing om straks niet als Engeland te eindigen, schreef microbioloog Rosanne Hertzberger zaterdag in NRC. Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en lid van het Red Team, dat vanaf de zijlijn het kabinetsbeleid van advies en commentaar voorziet, sluit zich daar volledig bij aan. “We moeten de huidige regels stringenter naleven en handhaven, en serieus nadenken over extra maatregelen”, zegt hij tegen het AD.

Visiteverbod, reisbeperking en avondklok

De niet-essentiële winkels zijn dicht, net als sportscholen, musea, restaurants en scholen. We werken massaal thuis, mogen maximaal twee personen per dag thuis ontvangen en mogen slechts met zijn tweeën buiten lopen. Veel strenger kan het haast niet, zou je zeggen. We zitten immers al in de strengste lockdown tot nu toe. Toch is er volgens Hertzberger en Schellekens een aantal punten waarop de huidige lockdown nog strenger kan. Zo pleit Hertzberger voor een visiteverbod. Schellekens noemt ook reisbeperking (alleen reizen binnen de regio), verplicht thuiswerken (indien écht niet anders kan) en de avondklok als strengere opties.

Sancties

Afgezien van deze strengere coronamaatregelen vindt Schellekens dat het kabinet de huidige regels strenger moet handhaven. Zo vindt hij dat er meer gecontroleerd moet worden op het afstand houden, het samenscholen en de quarantaineregel. “Zolang maar twintig procent die naleeft, is bron- en contactonderzoek ook zinloos. Je zou kunnen overgaan tot sancties”, zegt hij. “De Tweede Kamer heeft via een motie gevraagd om een ‘quarantainepakket’: je moet mensen motiveren, ondersteunen en faciliteren, maar ook controleren, waarschuwen en zo nodig ook sancties uitdelen. Quarantaine doe je niet voor jezelf, maar om anderen niet te besmetten. Sancties zijn vervelend en on-Nederlands, maar niet ingrijpen werkt ontmoedigend voor de goedwillenden.”

Strengere lockdown onvermijdelijk

Volgens Hertzberger is een nog strengere lockdown onvermijdelijk. “Als we het nu niet doen, dan is het over een paar weken alsnog zo ver”, schrijft ze in de krant. Schellekens sluit zich daarbij aan. “Als we het aantal besmettingen nu niet serieus omlaag brengen, gaat het allemaal nog veel langer duren en kom je nóóit uit de lockdown”, zegt hij.

Lees verder

Actueel

Duiven in Amsterdam gered met hoedjes op hun kop geplakt

duiven

Vrijdag redde de Stichting Stadsduiven Hulp Nederland twee duiven met hoedjes op hun kopjes geplakt. Dat lijkt misschien grappig voor sommige mensen, maar dit is gewoon dierenmishandeling. “Zouden ze het ook grappig vinden als iemand hoeden op het hoofd van een kitten of puppy lijmde?”

Medewerkers kwamen ter plaatse nadat ze op Instagram een video van een duif met een roze hoedje hadden opgemerkt. Algauw werd de duif gevonden. De stichting schrijft op Facebook: “Lijmslierten liepen over haar hoofd en misten ternauwernood haar oog, wat blindheid zou hebben betekend, en de langzame, wrede dood. Als de hoed wiebelde op haar hoofd, werden haar oogleden opzij getrokken. Sommige lijm was dicht bij haar vleugel terechtgekomen.”

Een andere duif had ook lijmresten op haar kop. “De hoed lijkt te zijn gevallen, en heeft veren mee getrokken.”

Bij de stichting zijn ze niet te spreken over het incident. “Zouden ze het ook grappig vinden als iemand hoeden op het hoofd van een kitten of puppy lijmde? Waarschijnlijk minder. Als je een dier ziet dat is mishandeld of misbruikt, help hen dan. Dierenmishandeling is nooit grappig.”

Lees verder

Actueel

Nederlander (20) zwaargewond na dronken duik in leeg zwembad in Griekenland

zwembad

Hulpdiensten in Chersonissos moesten een 20-jarige Nederland uit een leeg bassin halen nadat hij in dronken toestand in een leeg zwembad was gedoken. De jongeman was zwaargewond in zijn gezicht en handen.

De man was in het populaire uitgaansoord in Griekenland op vakantie. Hij was gaan stappen en dronken teruggekeerd naar het hotel. Daar besloot hij een duik te nemen, niet beseffend dat er geen water in het zwembad zat. De jongeman maakte een smak op de bodem en raakte daarbij ernstig gewond.

De hulpdiensten moesten een manier vinden om hem op een veilige manier uit het zwembad te halen. Het incident is veelbesproken op het eiland Kreta. Het is niet meteen duidelijk hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden. Een werknemer van de Tiger Bar getuigt: “Het is gebeurd in zijn hotel, niet op een publieke plek. Daardoor heeft niemand buiten zijn vrienden het kunnen zien. Maar vreselijk is het wel.”

Een barman van de Ierse bar Shenanigans in de omgeving vertelt: “Ik heb het gelezen, ja. Ik heb ook gehoord dat hij inmiddels redelijk oké is, maar weet niet of dat klopt. Er wordt hier wel over gesproken, maar je weet niet wat waar is. Laten we hopen dat het niet te ernstig is.”

Lees verder

Actueel

Hittegolf op komst: tropische temperaturen, veel zon en geen regen

Het wordt een zondag vol zon met temperaturen tussen de 21 en 26 graden. Alleen in het noorden kan het bewolkt zijn. Maandag krijgen we een mix van zon, wolken en in het noorden een bui. Met temperaturen tussen de 22 tot 26 graden. „De dagen daarna schijnt de zon volop en wordt het op veel plaatsen tropisch warm met 30 graden en meer”, aldus Weeronline.

De kans is groot dat de temperaturen de komende week verder zullen stijgen. In het zuiden en zuidoosten van het land krijgen we waarschijnlijk zelfs een hittegolf. Op donderdag en zaterdag verwacht de weerdienst zelfs tropische temperaturen van rond de 30 graden. „Daarmee lijkt ook een officiële landelijke hittegolf in de maak.”

Strandweer
Op dinsdag krijgen we in heel Nederland te maken met tropische temperaturen, zelfs op de stranden. Het is de hele week erg warm voor de tijd van het jaar. Op zondag valt het relatief mee met de warmte. Op de meeste dagen is er veel zon. Ook de droogte houdt aan en dat is vooral voor de natuur geen goed nieuws.

Bij de start van de nieuwe week koelt het ’s nachts nog af naar temperaturen tussen de 12 en 16 graden. De tweede helft van de week worden de nachten echt zwoel, vooral in de steden waar de temperatuur minder snel zakt.

Afkoelen
Naarmate de week vordert neemt ook de luchtvochtigheid toe. Het is dus zaak om ’s avonds en ’s nachts alle ramen en deuren open te zetten om je huis af te koelen. Toch verwachten meteorologen geen drukkende warmte vanwege de matig waaiende oostenwind.
„Mocht de weersverwachting uitkomen dan is mogelijk op zaterdag sprake van een officiële landelijke hittegolf. De laatste landelijke hittegolf was in 2020 en duurde van 5 tot en met 17 augustus”, aldus de weerdienst.

Lees verder
Advertisement

Trending