Connect with us

Actueel

Let goed op: Dit zijn de heftige bijwerkingen van het Moderna-vaccin! |

Het Moderna-vaccin is het tweede vaccin dat is goedgekeurd voor gebruik binnen de Europese Unie. Dit vaccin beschermt je tegen de ziekte COVID-19, hieronder zullen we je alles vertellen over dit vaccin.

Hoe goed beschermt dit vaccin mij tegen COVID-19?

Moderna’s vaccin heeft een effectiviteitspercentage van 94 procent. Dit houdt in dat slechts 94 van de honderd mensen die normaal gesproken COVID-19 zouden krijgen na de vaccinatie, dat niet meer zullen krijgen. Zes mensen nog wel dus.

Het vaccin van Moderna kan ouderen en mensen met een verhoogd risico op ernstige COVID-19, zoals mensen met diabetes, beschermen.

Hoe lang werkt het vaccin?

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft laten weten dat het vaccin voor ten minste 2 tot 3 maanden effectief is. Ze verwachten dat het vaccin daarna nog lang haar werk zal blijven doen maar dat is niet zeker. We weten dit niet 100 procent zeker omdat er nog niet veel mensen zijn geweest die het vaccin langer dan drie maanden geleden hebben gekregen.

Wanneer gaat dit vaccin werken?
Het Moderna-vaccin gaat niet gelijk werken als je gevaccineerd bent. Je moet het vaccin namelijk twee keer krijgen. Na de eerste keer moet je binnen 28 dagen het vaccin nog een keer krijgen. Het vaccin werkt voor 94% als je de tweede keer bent gevaccineerd, na zeven dagen.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je dan niet beschermt bent als je de eerste keer bent gevaccineerd want je lichaam gaat wel gelijk antilichamen produceren die het coronavirus onmiddellijk onschadelijk kunnen maken (als je het zou innemen). Dit kost wel wat tijd maar twee weken na het eerste vaccin bent je al voor een deel beschermt tegen het coronavirus. Als je voor de tweede keer bent gevaccineerd dan ben je wel veel beter beschermd.

Kan je het coronavirus nog steeds verspreiden na de vaccinatie?
Ze zijn er inmiddels natuurlijk achter dat het vaccin erg goed werkt maar ze ze weten nog niet of het vaccin ervoor kan zorgen dat je het virus niet meer verspreidt. Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie aan het LUMC, zegt dat hij bijna zeker weet dat de goedgekeurde coronavirusvaccins ervoor kunnen zorgen dat je het virus minder snel verspreidt.

Wat zijn de belangrijkste bijwerkingen?

Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:

1. Hoofdpijn (65%)
2. Pijn waar de prik is gegeven (92%)
3. Vermoeidheid (70%)
4. Spierpijn (62%)
5. Pijn in de gewrichten (46%)

Deze bijwerkingen krijg je meestal binnen twee dagen nadat je het vaccin hebt gekregen. Mensen die het vaccin hebben gekregen hebben er meestal maximaal drie dagen last van. Ernstige bijwerkingen zijn vooralsnog niet bekend.

Hoe zit het met zeldzame bijwerkingen?

Moderna’s vaccin werd getest bij meer dan 15.000 mensen voordat het werd goedgekeurd. Daarom kennen we de gebruikelijke en iets minder gebruikelijke bijwerkingen van dit vaccin. Volgens de MDB is de kans op nog onbekende bijwerkingen laag, maar niet nul. Daarom zal dit vaccin ook na ontvangst getest blijven worden.

Voor wie is dit vaccin niet geschikt?

Je kunt het Moderna-vaccin nemen als je 18 jaar of ouder bent. Als je jonger bent mag je het vaccin nog niet en dat komt omdat het vaccin nog niet op kinderen getest is. Je kunt de ingrediënten hier vinden. Ben je niet zeker of je allergisch bent? Neem dan contact op met je arts.

Het RIVM raadt aan bij zwangere vrouwen om zich pas te laten vaccineren ze bevallen zijn. Er is weinig onderzoek gedaan naar wat er gebeurt als een zwangere vrouw het vaccin krijgt. Er is nog geen bewijs gevonden dat zwangere vrouwen bijwerkingen zouden krijgen van het vaccin.

Mensen die het volgende doen of last van hebben moeten het vaccin niet nemen:

1. Mensen die bloedverdunners nemen.
2. Mensen die een slecht immuunsysteem hebben door ziekte of bepaalde medicijnen.
3. Mensen die in het verleden een ernstige allergische reactie hebben gehad na een vaccinatie.

Heb je last van bovenstaande aandoeningen? Neem dan altijd contact op met een arts.

Hoe werkt dit vaccin?

Het vaccin van Moderna is een zogenaamd mRNA-vaccin. Dit betekent dat er deeltjes genetische informatie (mRNA) in zitten. Deze genetische informatie zorgt ervoor dat er een klein stukje van het coronavirus in het lichaam wordt gemaakt. Dit betekend niet dat je COVID krijgt maar zorgt er alleen voor dat je lichaam gewend raakt aan het coronavirus. Deze gewenning zorgt ervoor dat als het coronavirus met je in contact komt, het snel onschadelijk kan worden gemaakt.

Nadat de stukjes van het coronavirus zijn gemaakt, wordt het vaccin snel door het lichaam afgebroken. In tegenstelling tot verschillende berichten op Facebook en Twitter, zijn deze vaccins niet in staat om je DNA te wijzigen.

Wat als het coronavirus verandert?

COVID-19 verandert heel erg vaak maar heeft vaak geen effect op hoe effectief het coronavaccin is.

Het kan wel zo zijn dat als er een nieuwe variant van het virus opduikt dat het vaccin minder sterk of effectief is en daarom zijn artsen nu volop aan het onderzoeken of het Moderna-vaccin even effectief tegen de Britse, Zuid-Afrikaanse en Japanse varianten. Tot nu toe is er nog niks bekend over of het vaccin minder effectief is tegen deze varianten.

Lees verder

Actueel

Let goed op: Extreme prijsverhogingen in supermarkten op komst

De Rabobank slaat alarm. Volgens onderzoeker Sebastiaan Schreijen geven producenten aan dat zij hun verkoopprijzen met 10 tot 20 procent moeten verhogen. Supermarkten hebben daardoor geen andere keuze dan dit door te berekenen aan de klant.

Als reden voor het verhogen van de verkoopprijzen worden ‘de dure dollar’, personeelskosten en energiekosten genoemd. Verpakkingsmateriaal als glas en karton, maar ook halffabricaten als meel en zout worden gemaakt met veel energie. Die producten worden op contractbasis door producenten afgenomen, waardoor de hogere energiekosten nog altijd worden doorberekend aan de voedingsmiddelenproducenten.

Nog duurder

”Consumenten hebben het afgelopen jaar al te maken gehad met prijsverhoging na prijsverhoging”, zegt Schreijen. ”Maar afgaande op de consumentenprijsontwikkelingen in de supermarkt zijn nog lang niet alle kostenstijgingen gedekt. Laat staan dat de consument weet heeft van de voorgenomen producentenprijsverhogingen die er de komende maanden aan zitten te komen.”

Rabobank verwacht dat de inkopers bij supermarkten de komende tijd ‘flink tegengas geven aan de onderhandelingstafel’. Schreijen denk dat het aanbod in de supermarkten daardoor zal versoberen, bijvoorbeeld door lege schappen als gevolg van het stoppen van leveringen. ”Maar ondanks die versobering zullen boodschappen (nog) duurder worden in de eerste maanden van 2023.”

Bron: Trendnieuws

Lees verder

Actueel

Center Parcs bezuinigt: extreem koud water in zwembad en limiet op verwarming in huisjes

Center Parcs wordt overladen met klachten. Op de recensiepagina van Center Parcs De Kempervennen zijn woedende reacties te lezen van mensen die een peperduur huisje hadden geboekt en een beroerde tijd hebben gehad.

Zo klaagt een moeder over het feit dat het grote zwembad ‘ijskoud’ is en dat haar zoontje er zelfs paarse lippen van heeft gekregen. Iemand anders schrijft dat er volop tocht was in het geboekte huisje. Ook gaf de open haard geen warmte. ”De blokken die verkocht worden kosten goud, maar geven nul warmte.”

Moet van overheid

Woordvoerder Marthijn Tabak van Center Parcs vindt het ‘vervelend’, maar zegt dat ze moeten bezuinigen in opdracht van de overheid.

”De overheid vraagt ons en andere bedrijven om ons gas- en elektraverbruik met 15 procent terug te dringen. Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Limiet

Center Parcs heeft graag dat boekers de volle mep betalen, maar verleent vervolgens weinig service. In de huisjes is het niet meer mogelijk om de verwarming hoger dan 21 graden te zetten. ”Dat moeten we maar even accepteren”, aldus de woordvoerder.

De temperatuur van het zwemwater is teruggebracht van 30 naar 28 graden. ”Iets lager dan mensen gewend zijn, maar we proberen uit te leggen waarom we dat doen.”

In ieder geval komen er op dit moment zoveel klachten binnen, dat Center Parcs heeft besloten de temperatuur weer 1 graad omhoog te doen. Toch iets minder maatschappelijk verantwoordelijk dus 😉

Bron: Trendnieuws

Lees verder

Actueel

De ernstig zieke Riny (58) moet kiezen tussen vreselijke pijn of een hogere energierekening

Riny Smits (58) uit Eindhoven is chronisch ziek. Voor de aan zijn rolstoel gekluisterde man is het geen optie om zijn verwarming lager te zetten. Als hij dat wel doet, vergaat hij van de pijn dankzij spasmen. ”Ik zit hartstikke klem.”

In zijn jongere jaren kwam Smits ongelukkig ten val, waardoor hij verlamd raakte. ”Ik heb een uitkering van het UWV. Rondkomen gaat net, maar nu maak ik me grote zorgen.”

Smits kan zijn verwarming niet lager zetten. ”Als het te koud wordt, krijg ik pijnlijke spasmes in mijn spieren. Mijn benen gaan dan schudden, en mijn spieren spannen zich aan om mijn hele lichaam te doen strekken.” Ook kort douchen is geen optie, dat moet minimaal 20 minuten duren. ”Warm water is essentieel om te voorkomen dat mijn spieren verstijven.”

Hoog verbruik

Al met al heeft Smits een hoog verbruik. Als flatbewoner maakt hij gebruik van blokverwarming. Het is momenteel niet duidelijk of en wat de regering aan tegemoetkoming gaat bieden. ”Stel dat er ook voor ons een prijsplafond komt. Dan is het is heel goed mogelijk dat ik door mijn hoge verbruik daar overheen kom.”

Geen energietoeslag

Tot afgelopen zomer betaalde Smits ongeveer 80 euro per maand aan energiekosten. Hij is bang dat het bedrag veel hoger gaat worden en vreest in de schulden te komen.

Het kabinet biedt minima weliswaar een energietoeslag van 1.300 euro, maar Smits krijgt dit niet. Zijn uitkering is exact €7,82 te hoog en de regering is onverbiddelijk. Dat geldt overigens ook voor bijzondere bijstand.

Brief

De zieke Smits is ten einde raad en daarom klom hij in de pen. Hij heeft zijn situatie uitgelegd een de burgemeester van de stad, Jeroen Dijsselboem en aan andere Kamerleden.

Niemand heeft op hem gereageerd, behalve Fleur Agema van de PVV. Ze schreef dat de al eerder Kamervragen stelde over de positie van chronisch zieke mensen. Smits hoopt dat het gemeentebestuur het belangrijk genoeg vindt om op zijn brief in te gaan. ”Het gaat niet alleen om mij, maar om de hele groep chronisch zieken.”

Bron: Trendnieuws

Lees verder
Advertisement

Trending