Connect with us

Actueel

Let goed op: Dit zijn de heftige bijwerkingen van het Moderna-vaccin! |

Het Moderna-vaccin is het tweede vaccin dat is goedgekeurd voor gebruik binnen de Europese Unie. Dit vaccin beschermt je tegen de ziekte COVID-19, hieronder zullen we je alles vertellen over dit vaccin.

Hoe goed beschermt dit vaccin mij tegen COVID-19?

Moderna’s vaccin heeft een effectiviteitspercentage van 94 procent. Dit houdt in dat slechts 94 van de honderd mensen die normaal gesproken COVID-19 zouden krijgen na de vaccinatie, dat niet meer zullen krijgen. Zes mensen nog wel dus.

Het vaccin van Moderna kan ouderen en mensen met een verhoogd risico op ernstige COVID-19, zoals mensen met diabetes, beschermen.

Hoe lang werkt het vaccin?

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft laten weten dat het vaccin voor ten minste 2 tot 3 maanden effectief is. Ze verwachten dat het vaccin daarna nog lang haar werk zal blijven doen maar dat is niet zeker. We weten dit niet 100 procent zeker omdat er nog niet veel mensen zijn geweest die het vaccin langer dan drie maanden geleden hebben gekregen.

Wanneer gaat dit vaccin werken?
Het Moderna-vaccin gaat niet gelijk werken als je gevaccineerd bent. Je moet het vaccin namelijk twee keer krijgen. Na de eerste keer moet je binnen 28 dagen het vaccin nog een keer krijgen. Het vaccin werkt voor 94% als je de tweede keer bent gevaccineerd, na zeven dagen.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je dan niet beschermt bent als je de eerste keer bent gevaccineerd want je lichaam gaat wel gelijk antilichamen produceren die het coronavirus onmiddellijk onschadelijk kunnen maken (als je het zou innemen). Dit kost wel wat tijd maar twee weken na het eerste vaccin bent je al voor een deel beschermt tegen het coronavirus. Als je voor de tweede keer bent gevaccineerd dan ben je wel veel beter beschermd.

Kan je het coronavirus nog steeds verspreiden na de vaccinatie?
Ze zijn er inmiddels natuurlijk achter dat het vaccin erg goed werkt maar ze ze weten nog niet of het vaccin ervoor kan zorgen dat je het virus niet meer verspreidt. Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie aan het LUMC, zegt dat hij bijna zeker weet dat de goedgekeurde coronavirusvaccins ervoor kunnen zorgen dat je het virus minder snel verspreidt.

Wat zijn de belangrijkste bijwerkingen?

Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:

1. Hoofdpijn (65%)
2. Pijn waar de prik is gegeven (92%)
3. Vermoeidheid (70%)
4. Spierpijn (62%)
5. Pijn in de gewrichten (46%)

Deze bijwerkingen krijg je meestal binnen twee dagen nadat je het vaccin hebt gekregen. Mensen die het vaccin hebben gekregen hebben er meestal maximaal drie dagen last van. Ernstige bijwerkingen zijn vooralsnog niet bekend.

Hoe zit het met zeldzame bijwerkingen?

Moderna’s vaccin werd getest bij meer dan 15.000 mensen voordat het werd goedgekeurd. Daarom kennen we de gebruikelijke en iets minder gebruikelijke bijwerkingen van dit vaccin. Volgens de MDB is de kans op nog onbekende bijwerkingen laag, maar niet nul. Daarom zal dit vaccin ook na ontvangst getest blijven worden.

Voor wie is dit vaccin niet geschikt?

Je kunt het Moderna-vaccin nemen als je 18 jaar of ouder bent. Als je jonger bent mag je het vaccin nog niet en dat komt omdat het vaccin nog niet op kinderen getest is. Je kunt de ingrediënten hier vinden. Ben je niet zeker of je allergisch bent? Neem dan contact op met je arts.

Het RIVM raadt aan bij zwangere vrouwen om zich pas te laten vaccineren ze bevallen zijn. Er is weinig onderzoek gedaan naar wat er gebeurt als een zwangere vrouw het vaccin krijgt. Er is nog geen bewijs gevonden dat zwangere vrouwen bijwerkingen zouden krijgen van het vaccin.

Mensen die het volgende doen of last van hebben moeten het vaccin niet nemen:

1. Mensen die bloedverdunners nemen.
2. Mensen die een slecht immuunsysteem hebben door ziekte of bepaalde medicijnen.
3. Mensen die in het verleden een ernstige allergische reactie hebben gehad na een vaccinatie.

Heb je last van bovenstaande aandoeningen? Neem dan altijd contact op met een arts.

Hoe werkt dit vaccin?

Het vaccin van Moderna is een zogenaamd mRNA-vaccin. Dit betekent dat er deeltjes genetische informatie (mRNA) in zitten. Deze genetische informatie zorgt ervoor dat er een klein stukje van het coronavirus in het lichaam wordt gemaakt. Dit betekend niet dat je COVID krijgt maar zorgt er alleen voor dat je lichaam gewend raakt aan het coronavirus. Deze gewenning zorgt ervoor dat als het coronavirus met je in contact komt, het snel onschadelijk kan worden gemaakt.

Nadat de stukjes van het coronavirus zijn gemaakt, wordt het vaccin snel door het lichaam afgebroken. In tegenstelling tot verschillende berichten op Facebook en Twitter, zijn deze vaccins niet in staat om je DNA te wijzigen.

Wat als het coronavirus verandert?

COVID-19 verandert heel erg vaak maar heeft vaak geen effect op hoe effectief het coronavaccin is.

Het kan wel zo zijn dat als er een nieuwe variant van het virus opduikt dat het vaccin minder sterk of effectief is en daarom zijn artsen nu volop aan het onderzoeken of het Moderna-vaccin even effectief tegen de Britse, Zuid-Afrikaanse en Japanse varianten. Tot nu toe is er nog niks bekend over of het vaccin minder effectief is tegen deze varianten.

Lees verder

Actueel

Duiven in Amsterdam gered met hoedjes op hun kop geplakt

duiven

Vrijdag redde de Stichting Stadsduiven Hulp Nederland twee duiven met hoedjes op hun kopjes geplakt. Dat lijkt misschien grappig voor sommige mensen, maar dit is gewoon dierenmishandeling. “Zouden ze het ook grappig vinden als iemand hoeden op het hoofd van een kitten of puppy lijmde?”

Medewerkers kwamen ter plaatse nadat ze op Instagram een video van een duif met een roze hoedje hadden opgemerkt. Algauw werd de duif gevonden. De stichting schrijft op Facebook: “Lijmslierten liepen over haar hoofd en misten ternauwernood haar oog, wat blindheid zou hebben betekend, en de langzame, wrede dood. Als de hoed wiebelde op haar hoofd, werden haar oogleden opzij getrokken. Sommige lijm was dicht bij haar vleugel terechtgekomen.”

Een andere duif had ook lijmresten op haar kop. “De hoed lijkt te zijn gevallen, en heeft veren mee getrokken.”

Bij de stichting zijn ze niet te spreken over het incident. “Zouden ze het ook grappig vinden als iemand hoeden op het hoofd van een kitten of puppy lijmde? Waarschijnlijk minder. Als je een dier ziet dat is mishandeld of misbruikt, help hen dan. Dierenmishandeling is nooit grappig.”

Lees verder

Actueel

Nederlander (20) zwaargewond na dronken duik in leeg zwembad in Griekenland

zwembad

Hulpdiensten in Chersonissos moesten een 20-jarige Nederland uit een leeg bassin halen nadat hij in dronken toestand in een leeg zwembad was gedoken. De jongeman was zwaargewond in zijn gezicht en handen.

De man was in het populaire uitgaansoord in Griekenland op vakantie. Hij was gaan stappen en dronken teruggekeerd naar het hotel. Daar besloot hij een duik te nemen, niet beseffend dat er geen water in het zwembad zat. De jongeman maakte een smak op de bodem en raakte daarbij ernstig gewond.

De hulpdiensten moesten een manier vinden om hem op een veilige manier uit het zwembad te halen. Het incident is veelbesproken op het eiland Kreta. Het is niet meteen duidelijk hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden. Een werknemer van de Tiger Bar getuigt: “Het is gebeurd in zijn hotel, niet op een publieke plek. Daardoor heeft niemand buiten zijn vrienden het kunnen zien. Maar vreselijk is het wel.”

Een barman van de Ierse bar Shenanigans in de omgeving vertelt: “Ik heb het gelezen, ja. Ik heb ook gehoord dat hij inmiddels redelijk oké is, maar weet niet of dat klopt. Er wordt hier wel over gesproken, maar je weet niet wat waar is. Laten we hopen dat het niet te ernstig is.”

Lees verder

Actueel

Hittegolf op komst: tropische temperaturen, veel zon en geen regen

Het wordt een zondag vol zon met temperaturen tussen de 21 en 26 graden. Alleen in het noorden kan het bewolkt zijn. Maandag krijgen we een mix van zon, wolken en in het noorden een bui. Met temperaturen tussen de 22 tot 26 graden. „De dagen daarna schijnt de zon volop en wordt het op veel plaatsen tropisch warm met 30 graden en meer”, aldus Weeronline.

De kans is groot dat de temperaturen de komende week verder zullen stijgen. In het zuiden en zuidoosten van het land krijgen we waarschijnlijk zelfs een hittegolf. Op donderdag en zaterdag verwacht de weerdienst zelfs tropische temperaturen van rond de 30 graden. „Daarmee lijkt ook een officiële landelijke hittegolf in de maak.”

Strandweer
Op dinsdag krijgen we in heel Nederland te maken met tropische temperaturen, zelfs op de stranden. Het is de hele week erg warm voor de tijd van het jaar. Op zondag valt het relatief mee met de warmte. Op de meeste dagen is er veel zon. Ook de droogte houdt aan en dat is vooral voor de natuur geen goed nieuws.

Bij de start van de nieuwe week koelt het ’s nachts nog af naar temperaturen tussen de 12 en 16 graden. De tweede helft van de week worden de nachten echt zwoel, vooral in de steden waar de temperatuur minder snel zakt.

Afkoelen
Naarmate de week vordert neemt ook de luchtvochtigheid toe. Het is dus zaak om ’s avonds en ’s nachts alle ramen en deuren open te zetten om je huis af te koelen. Toch verwachten meteorologen geen drukkende warmte vanwege de matig waaiende oostenwind.
„Mocht de weersverwachting uitkomen dan is mogelijk op zaterdag sprake van een officiële landelijke hittegolf. De laatste landelijke hittegolf was in 2020 en duurde van 5 tot en met 17 augustus”, aldus de weerdienst.

Lees verder
Advertisement

Trending