Connect with us

Actueel

Zien: Kritiek op minister De Jonge zwelt aan! ‘Ga maandag aan de slag met vaccineren!’

De kritiek op minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) neemt toe nu hij niet van plan is om komende maandag te beginnen met het vaccineren van essentieel ziekenhuispersoneel. Ook in zijn eigen partij, het CDA, leeft onvrede.

Het was een explosieve oproep, gisteravond, van Diederik Gommers en Ernst Kuipers. De twee artsen willen dat het kabinet met spoed essentieel ziekenhuispersoneel gaat inenten tegen het coronavirus. Het liefst maandag al. ,,Ziekenhuizen hebben de mogelijkheid die vaccins goed te bewaren en goed uit de delen’’, zegt Gommers. Ook Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, roept op om ‘op zo kort mogelijke termijn’ ziekenhuispersoneel in te enten. Hij vreest ‘een ongekende noodsituatie’.

Maar De Jonge ziet bloedspoed niet zitten. Hij werkt aan een nieuwe vaccinatiestrategie waarbij ic-personeel waarschijnlijk voorrang zal krijgen bij het prikken. Maar de kans dat dit vóór 8 januari gebeurt, lijkt zeer klein. Eerder starten zou ‘uitvoeringstechnisch niet mogelijk zijn’, zei de minister afgelopen week al.

Zwaar debat

Ook vandaag liet de woordvoerder van De Jonge weten dat er maandag niet gevaccineerd gaat worden. Die reactie is tegen het zere been van oppositiepartijen in de Tweede Kamer. ,,Regering: luister naar de oproep van Gommers en Kuipers!’’, laat GroenLinks-leider Jesse Klaver weten. Hij vindt dat De Jonge ziekenhuispersoneel ‘niet de toegang tot het vaccin mag weigeren’. ,,Anders gaat het kabinet dinsdag een zwaar debat tegemoet’’, waarschuwt Klaver.

Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher stelt dat De Jonge de oproep van ziekenhuizen ‘niet zomaar naast zich neer moet leggen’. PVV-leider Geert Wilders twittert: ‘Niet wachten op faalhaas De Jonge’. De Tweede Kamer onderbreekt dinsdag het kerstreces voor een ingelast coronadebat.

Ongebruikte vaccins

De kritiek beperkt zich niet tot oppositiepartijen. Op Twitter vraagt het Brabantse CDA-Statenlid Marcel Deryckere zich af of ‘er eigenlijk nog een kabinet is’. ,,Er liggen tienduizenden levensreddende vaccins ongebruikt in Oss, ziekenhuizen kunnen het niet meer aan en de thuiszorg kan niet meer de juiste hulp bieden aan Covid-patiënten. En het kabinet is stil en/of de weg kwijt in bureaucratische nonsens… zucht.’’

Ook de Brabantse VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat roept op om het ‘zwarte scenario te voorkomen’. ,,Focus op wat nu al wél kan, maandag aan de slag!’’, meldt hij.

Naar verwachting stuurt De Jonge maandag een brief naar de Tweede Kamer waarin hij zijn nieuwe vaccinatiestrategie uit de doeken doet. Naast zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kwetsbare ouderen krijgt ic-personeel waarschijnlijk een uitnodiging om mee te doen in de eerste vaccinatieronde. Die ronde start vrijdag 8 januari, op een paar plekken in Nederland.

Nijpend

Terwijl de critici dat niet snel genoeg gaat, vindt De Jonge dat ‘zorgvuldigheid’ voorop moet staan. ,,Ik heb goed gehoord wat de zorg is van de ziekenhuizen, en ik begrijp die ook’’, zei de minister woensdag. ,,Ik wil graag kijken hoe we daar een oplossing voor kunnen bedenken. Daarvoor geldt: dat vergt echt even puzzelen.’’ Volgens Hans van Vliet, vaccinatiemanager bij het RIVM, is het ‘logistiek gezien mogelijk’ om essentieel zorgpersoneel eerder te vaccineren.

De situatie in de ziekenhuizen wordt ondertussen steeds nijpender. Vanwege de toestroom van coronapatiënten en het hoge ziekteverzuim onder personeel zijn er te weinig handen aan het bed. In sommige ziekenhuizen worden dringende operaties uitgesteld. Ook worden dagelijks patiënten overgebracht naar andere delen van het land.

Bron: AD Beeld: Youtube

Lees verder

Actueel

Extreme kou in aantocht: ”Standje overleven”

Goed nieuws voor winterliefhebbers: morgen wordt het waterkoud in Nederland. In Zuid-Limburg gaat het zelfs sneeuwen!

Meteo Limburg voorspelt een witte deken van 1 tot 3 centimeter sneeuw, gecombineerd met gladheid. In de rest van ons land blijft het droog, of valt een beetje motregen. De temperatuur zal de 2 graden niet overschrijden.

Extreme kou

Weeronline sluit zich aan bij Meteo Limburg en voorspelt ook sneeuw in Zuid-Limburg. In het zuidoosten wordt het zo’n twee graden, terwijl het zes graden wordt aan de noordwestkust. De boosdoener is de noordoosten- tot noordenwind. Het zal waterkoud aanvoelen.

Gelukkig is het maar een dagje echt koud. Dinsdag schijnt de zon alweer en stijgen de temperaturen in het zuidoosten tot 4-5 graden. Aan de westkust wordt het 7 graden.

Kouder dan gemiddeld

Na dinsdag wordt het kouder dan normaal gesproken het geval is in deze tijd van het jaar. Gedurende de dag wordt het 2 tot 4 graden, terwijl het in het binnenland licht gaat vriezen.

Het is wisselvallig weer met wolkenvelden, enkele buien en soms wat zon. De buien zijn winters met behalve regen af en toe ook hagel of wat natte sneeuw.

Gemiddeld is het deze tijd van het jaar 6 tot 8 graden.

Bron: Trendnieuws

Lees verder

Actueel

Gruwelijk: Ambulancebroeders worden aangevallen en raken zwaargewond

In het Belgische Stuivenberg zijn twee ambulancebroeders vanmiddag gewond geraakt nadat zij door een man met psychische problemen werden aangevallen. De situatie ontspoorde zo erg dat de politie moest helpen.

Agressief

Woordvoerder Wouter Bruyns zegt: ”De man weigerde om mee te gaan met de broeders en werd agressief. Volgens de ambulancemedewerkers viel hij hen aan toen zij hem wilden helpen. De politie heeft de man uiteindelijk in de boeien geslagen. Daarop werd hij weer rustig.”

Een andere ambulance heeft de man vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. De man zal worden vervolgd voor het verwonden van de broeders.

Ziekenhuis

Maar de broeders zelf moesten ook naar het ziekenhuis om zich te laten behandelen aan hun verwondingen. Ze zijn erg ontdaan en zijn de komende dagen niet in staat om te werken, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Bron: Trendnieuws

Lees verder

Actueel

Heftig: Rousnie en haar zoontje sterven van de kou, maar verwarming mag niet aan

Het zijn zware tijden voor Rousnie Khemai uit Den Haag. De vrouw en haar zoontje hebben het ijskoud in hun woning, maar de verwarming gaat niet aan. De temperatuur komt zodoende niet meer boven de 14,5 graad uit.

Er zijn twee redenen waarom de verwarming niet aan wordt gezet. Ten eerste woont Rousnie in een slecht geïsoleerd huis, wat betekent dat de warmte heel snel wegtrekt. Ten tweede is er natuurlijk het financiële aspect, dat ervoor zorgt dat de vrouw de verwarming niet aanzet.

”Ik durf de verwarming niet aan te doen . En als ik dat doe, krijg ik er hartkloppingen van. Ik voel mezelf soms erg zielig en dan vriest het ‘s-nachts nog niet eens.”

Tranen in mijn ogen

Rousnie heeft twee sokken over elkaar aan en slaapt onder twee dekbedden. Haar zoon heeft het ook koud. Voor hem is een elektrisch kacheltje aangeschaft.

Die mag hij af en toe kort aanzetten, want Rousnie krijgt er stress van. ”Ik moet steeds tegen hem zeggen dat de kachel 10 minuten aan mag en niet langer.”

Rousnie is dit jaar van 80 euro aan energiekosten naar 223 euro per maand gegaan. Daardoor komt ze nauwelijks rond en kan ze haar kind geen gevarieerd eten meer bieden. ”Als mijn zoon dan zegt dat we alweer rijst eten, krijg ik tranen in m’n ogen.

Oplossing

De oplossing zou betere isolatie zijn. ”Dan is de warmte niet binnen een uur weg, maar blijft die tenminste binnen. Ik vind het verschrikkelijk dan ik mijn kind straks naar mijn moeder moet brengen als het nog kouder wordt. Maar het moet wel, want anders is het kindermishandeling.”

Bron: Trendnieuws

Lees verder
Advertisement

Trending