Connect with us

Actueel

Zien: Kritiek op minister De Jonge zwelt aan! ‘Ga maandag aan de slag met vaccineren!’

De kritiek op minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) neemt toe nu hij niet van plan is om komende maandag te beginnen met het vaccineren van essentieel ziekenhuispersoneel. Ook in zijn eigen partij, het CDA, leeft onvrede.

Het was een explosieve oproep, gisteravond, van Diederik Gommers en Ernst Kuipers. De twee artsen willen dat het kabinet met spoed essentieel ziekenhuispersoneel gaat inenten tegen het coronavirus. Het liefst maandag al. ,,Ziekenhuizen hebben de mogelijkheid die vaccins goed te bewaren en goed uit de delen’’, zegt Gommers. Ook Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, roept op om ‘op zo kort mogelijke termijn’ ziekenhuispersoneel in te enten. Hij vreest ‘een ongekende noodsituatie’.

Maar De Jonge ziet bloedspoed niet zitten. Hij werkt aan een nieuwe vaccinatiestrategie waarbij ic-personeel waarschijnlijk voorrang zal krijgen bij het prikken. Maar de kans dat dit vóór 8 januari gebeurt, lijkt zeer klein. Eerder starten zou ‘uitvoeringstechnisch niet mogelijk zijn’, zei de minister afgelopen week al.

Zwaar debat

Ook vandaag liet de woordvoerder van De Jonge weten dat er maandag niet gevaccineerd gaat worden. Die reactie is tegen het zere been van oppositiepartijen in de Tweede Kamer. ,,Regering: luister naar de oproep van Gommers en Kuipers!’’, laat GroenLinks-leider Jesse Klaver weten. Hij vindt dat De Jonge ziekenhuispersoneel ‘niet de toegang tot het vaccin mag weigeren’. ,,Anders gaat het kabinet dinsdag een zwaar debat tegemoet’’, waarschuwt Klaver.

Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher stelt dat De Jonge de oproep van ziekenhuizen ‘niet zomaar naast zich neer moet leggen’. PVV-leider Geert Wilders twittert: ‘Niet wachten op faalhaas De Jonge’. De Tweede Kamer onderbreekt dinsdag het kerstreces voor een ingelast coronadebat.

Ongebruikte vaccins

De kritiek beperkt zich niet tot oppositiepartijen. Op Twitter vraagt het Brabantse CDA-Statenlid Marcel Deryckere zich af of ‘er eigenlijk nog een kabinet is’. ,,Er liggen tienduizenden levensreddende vaccins ongebruikt in Oss, ziekenhuizen kunnen het niet meer aan en de thuiszorg kan niet meer de juiste hulp bieden aan Covid-patiënten. En het kabinet is stil en/of de weg kwijt in bureaucratische nonsens… zucht.’’

Ook de Brabantse VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat roept op om het ‘zwarte scenario te voorkomen’. ,,Focus op wat nu al wél kan, maandag aan de slag!’’, meldt hij.

Naar verwachting stuurt De Jonge maandag een brief naar de Tweede Kamer waarin hij zijn nieuwe vaccinatiestrategie uit de doeken doet. Naast zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kwetsbare ouderen krijgt ic-personeel waarschijnlijk een uitnodiging om mee te doen in de eerste vaccinatieronde. Die ronde start vrijdag 8 januari, op een paar plekken in Nederland.

Nijpend

Terwijl de critici dat niet snel genoeg gaat, vindt De Jonge dat ‘zorgvuldigheid’ voorop moet staan. ,,Ik heb goed gehoord wat de zorg is van de ziekenhuizen, en ik begrijp die ook’’, zei de minister woensdag. ,,Ik wil graag kijken hoe we daar een oplossing voor kunnen bedenken. Daarvoor geldt: dat vergt echt even puzzelen.’’ Volgens Hans van Vliet, vaccinatiemanager bij het RIVM, is het ‘logistiek gezien mogelijk’ om essentieel zorgpersoneel eerder te vaccineren.

De situatie in de ziekenhuizen wordt ondertussen steeds nijpender. Vanwege de toestroom van coronapatiënten en het hoge ziekteverzuim onder personeel zijn er te weinig handen aan het bed. In sommige ziekenhuizen worden dringende operaties uitgesteld. Ook worden dagelijks patiënten overgebracht naar andere delen van het land.

Bron: AD Beeld: Youtube

Lees verder

Actueel

Enorm groot drama op strand: Vrouw doorboord door strandparasol

In de Verenigde Staten heeft zich afgelopen woensdag een verschrikkelijk tafereel afgespeeld die het leven heeft gekost aan de 63-jarige Tammy Perreault. Het slachtoffer werd op een strand doorboord door een strandparasol en is overleden.

Het fatale ongeluk vond plaats op het Garden-City strand in Horry County (South-Carolina). Omstanders boden het slachtoffer direct hulp en trachtten de vrouw stabiel te houden totdat de hulpdiensten ter plaatse waren. Helaas voor iedereen mocht het niet meer baten.

Enorm drama op strand: Vrouw doorboord door strandparasol

De gemeenschap van Horry County is geschokt door de gebeurtenis. Een woordvoerder van de gemeente zegt: ”Dit is een verschrikkelijk verlies en we weten dat onze gemeenschap pijn lijdt. Onze gedachten zijn bij de familie en bij de vrienden van het slachtoffer.”

Strandparasol-slachtoffers

De US Consumer Product Safety Commission heeft bekendgemaakt dat ongevallen met parosols verre van zeldzaam zijn. Jaarlijks raken er naar schatting zo’n 3.000 mensen gewond door strandparasols.

Lees verder

Actueel

Gruwelijke moorden: Minderjarige jongen schiet moeder en haar twee kinderen dood

In New Hampshire werd een minderjarige jongen geboeid voor de moord op zijn moeder en haar twee kinderen van respectievelijk 1 en 4 jaar.

Het slachtoffer is Cassandra Sweeney, 25, en haar twee jonge kinderen, Benjamin (4 jaar oud) en Mason (1 jaar oud). Procureur-generaal John Formella zei dat de resultaten van het autopsierapport aantoonden dat alle drie de gezinsleden tegelijkertijd werden neergeschoten.

Het is niet bekend of de aanvaller zijn slachtoffers kende en wat het motief was voor deze gruwelijke moorden.

Het is ook onduidelijk of de minderjarige jongen als volwassene zal worden berecht. De vader van twee kinderen, alleen achtergelaten, plaatste een emotioneel bericht op Facebook. Hij wilde “iedereen bedanken voor hun hulp en steun” en zei verder dat de dingen nooit meer “normaal” zullen zijn. Sean’s vader zei dat hij niet meer heeft geslapen sinds de moorden van 3 augustus.

Lees verder

Actueel

Mannen opgepakt voor aanranding kinderen in zwembad De Stok

Twee mannen van 60 en 55 jaar zijn dinsdag opgepakt op verdenking van aanranding van twee minderjarigen in zwembad De Stok in Roosendaal.

Dat bevestigt de lokale politie. De feiten vonden dinsdag plaats omstreeks 18:30 uur. De verdachte van 55 heeft geen vaste verblijf- of woonplaats.

De mannen zitten in voorhechtenis, terwijl de politie de zaak onderzoekt.

Lees verder
Advertisement

Trending