Connect with us

Actueel

Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je het coronavaccin krijgt toegediend

Over een paar weken zal je als Nederlander de mogelijkheid krijgen om het coronavaccin te nemen. Daarom besloot LINDA.nl te onderzoeken wat er met je lichaam gebeurt als je het coronavaccin krijgt toegediend.

Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond legt in een interview met LINDA.nl uit wat er met je lichaam gebeurt op het moment dat je het coronavaccin krijgt toegediend.

In principe is een vaccin “een instructie om het afweersysteem te leren hoe de bedreiging (ziekte) eruitziet om er vervolgens voor te zorgen dat mensen niet ziek worden”.

“Dat is het principe achter ieder vaccin, maar hoe de informatie wordt afgeleverd, kan verschillend zijn”, zegt ze.

Vanwege bovengenoemde uitleg gaan ze alleen in op een ‘RNA-vaccin’. Een RNA-vaccin bestaat uit een deel genetische informatie (RNA)

. 50% van de vaccins die in Nederland gaan komen zijn RNA-vaccins. Veel mensen vragen zich daarom ook af wat een RNA-vaccin precies is en wat er met je lichaam gebeurt als je dit vaccin neemt.

Coronavaccin

In een RNA vaccin zit een beetje eiwit wat ‘spike’ heet. Dit noemen we zogeheten ‘uitsteeksels’ van het coronavirus die ervoor zorgen dat het onze cellen binnenkomt.

“Als het ware krijg je met de vaccinatie dus een heel klein stukje toegediend van de genetische informatie van het coronavirus

. Dat RNA komt vervolgens in onze cellen terecht en zorgt ervoor dat ons lichaam zelf deze spike-eiwitten gaat aanmaken.” Zegt de hoogleraar immunologie.

Het vaccin zorgt er dus voor dat je lichaam meer Spike-eiwitten gaat aanmaken.

“Ons afweersysteem komt dan juist in actie tegen die spike-eiwitten en maakt antistoffen en afweercellen aan. Het lichaam gaat het virus dus herkennen en onthoudt die spike-eiwitten als indringers.”

In principe laat je je lichaam wennen aan het virus. Als je vervolgens besmet raakt met het echte coronavirus weet je lichaam precies hoe het tegen het virus moet vechten.

“En met die herkenning wordt vervolgens het virus ook direct uitgeschakeld. Je bent dan immuun en beschermd tegen COVID-19.” zegt Marjolein.

Teveel

Teveel van het virus zal je nooit binnen krijgen omdat je maar een hele lage dosis toegediend krijgt. Ons lichaam heeft aan een heel klein beetje al genoeg om het virus te herkennen en ertegen te kunnen vechten, dus gevaarlijk is het niet.

“Ons afweersysteem herkent namelijk al bij een heel klein stukje van het virus dat het foute boel is. Het vaccin bevat precies genoeg RNA om ervoor te zorgen dat ons afweersysteem antistoffen gaat aanmaken tegen het spike-eiwit.”

Dat betekend dus dat je het coronavirus niet door het vaccin kan krijgen. “Daarvoor is het stukje RNA echt te klein om de rest van het coronavirus te creëren.”

Bijwerkingen vaccin

Op het moment dat het vaccin bij je geïnjecteerd is moet je lichaam daar wat mee doen. Het gaat namelijk tegen het virus vechten. Door dat gevecht kan het zijn dat je je even niet lekker voelt omdat je lichaam druk bezig is.

“Ons afweersysteem werkt beter bij een hogere temperatuur en dus kun je last krijgen van wat verhoging.

Ook kan de plek waar je geprikt bent rood worden. Je kunt wat spierpijn voelen in je bovenarm of hoofdpijn krijgen.”

De immunoloog zegt dat je je niet druk hoeft te maken over de bijwerkingen op lange termijn.

“Die bijwerkingen geven eigenlijk alleen maar aan dat het vaccin z’n werk doet en dat je lichaam bezig is met het opbouwen van antistoffen en afweercellen.

Die verschijnselen zijn volgens haar dan ook een goed teken. “Het is een normale reactie van ons lichaam en het zorgt er uiteindelijk voor dat je beschermd bent tegen het coronavirus.”

Lees verder

Actueel

Duiven in Amsterdam gered met hoedjes op hun kop geplakt

duiven

Vrijdag redde de Stichting Stadsduiven Hulp Nederland twee duiven met hoedjes op hun kopjes geplakt. Dat lijkt misschien grappig voor sommige mensen, maar dit is gewoon dierenmishandeling. “Zouden ze het ook grappig vinden als iemand hoeden op het hoofd van een kitten of puppy lijmde?”

Medewerkers kwamen ter plaatse nadat ze op Instagram een video van een duif met een roze hoedje hadden opgemerkt. Algauw werd de duif gevonden. De stichting schrijft op Facebook: “Lijmslierten liepen over haar hoofd en misten ternauwernood haar oog, wat blindheid zou hebben betekend, en de langzame, wrede dood. Als de hoed wiebelde op haar hoofd, werden haar oogleden opzij getrokken. Sommige lijm was dicht bij haar vleugel terechtgekomen.”

Een andere duif had ook lijmresten op haar kop. “De hoed lijkt te zijn gevallen, en heeft veren mee getrokken.”

Bij de stichting zijn ze niet te spreken over het incident. “Zouden ze het ook grappig vinden als iemand hoeden op het hoofd van een kitten of puppy lijmde? Waarschijnlijk minder. Als je een dier ziet dat is mishandeld of misbruikt, help hen dan. Dierenmishandeling is nooit grappig.”

Lees verder

Actueel

Nederlander (20) zwaargewond na dronken duik in leeg zwembad in Griekenland

zwembad

Hulpdiensten in Chersonissos moesten een 20-jarige Nederland uit een leeg bassin halen nadat hij in dronken toestand in een leeg zwembad was gedoken. De jongeman was zwaargewond in zijn gezicht en handen.

De man was in het populaire uitgaansoord in Griekenland op vakantie. Hij was gaan stappen en dronken teruggekeerd naar het hotel. Daar besloot hij een duik te nemen, niet beseffend dat er geen water in het zwembad zat. De jongeman maakte een smak op de bodem en raakte daarbij ernstig gewond.

De hulpdiensten moesten een manier vinden om hem op een veilige manier uit het zwembad te halen. Het incident is veelbesproken op het eiland Kreta. Het is niet meteen duidelijk hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden. Een werknemer van de Tiger Bar getuigt: “Het is gebeurd in zijn hotel, niet op een publieke plek. Daardoor heeft niemand buiten zijn vrienden het kunnen zien. Maar vreselijk is het wel.”

Een barman van de Ierse bar Shenanigans in de omgeving vertelt: “Ik heb het gelezen, ja. Ik heb ook gehoord dat hij inmiddels redelijk oké is, maar weet niet of dat klopt. Er wordt hier wel over gesproken, maar je weet niet wat waar is. Laten we hopen dat het niet te ernstig is.”

Lees verder

Actueel

Hittegolf op komst: tropische temperaturen, veel zon en geen regen

Het wordt een zondag vol zon met temperaturen tussen de 21 en 26 graden. Alleen in het noorden kan het bewolkt zijn. Maandag krijgen we een mix van zon, wolken en in het noorden een bui. Met temperaturen tussen de 22 tot 26 graden. „De dagen daarna schijnt de zon volop en wordt het op veel plaatsen tropisch warm met 30 graden en meer”, aldus Weeronline.

De kans is groot dat de temperaturen de komende week verder zullen stijgen. In het zuiden en zuidoosten van het land krijgen we waarschijnlijk zelfs een hittegolf. Op donderdag en zaterdag verwacht de weerdienst zelfs tropische temperaturen van rond de 30 graden. „Daarmee lijkt ook een officiële landelijke hittegolf in de maak.”

Strandweer
Op dinsdag krijgen we in heel Nederland te maken met tropische temperaturen, zelfs op de stranden. Het is de hele week erg warm voor de tijd van het jaar. Op zondag valt het relatief mee met de warmte. Op de meeste dagen is er veel zon. Ook de droogte houdt aan en dat is vooral voor de natuur geen goed nieuws.

Bij de start van de nieuwe week koelt het ’s nachts nog af naar temperaturen tussen de 12 en 16 graden. De tweede helft van de week worden de nachten echt zwoel, vooral in de steden waar de temperatuur minder snel zakt.

Afkoelen
Naarmate de week vordert neemt ook de luchtvochtigheid toe. Het is dus zaak om ’s avonds en ’s nachts alle ramen en deuren open te zetten om je huis af te koelen. Toch verwachten meteorologen geen drukkende warmte vanwege de matig waaiende oostenwind.
„Mocht de weersverwachting uitkomen dan is mogelijk op zaterdag sprake van een officiële landelijke hittegolf. De laatste landelijke hittegolf was in 2020 en duurde van 5 tot en met 17 augustus”, aldus de weerdienst.

Lees verder
Advertisement

Trending