Connect with us

Actueel

Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je het coronavaccin krijgt toegediend

Over een paar weken zal je als Nederlander de mogelijkheid krijgen om het coronavaccin te nemen. Daarom besloot LINDA.nl te onderzoeken wat er met je lichaam gebeurt als je het coronavaccin krijgt toegediend.

Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond legt in een interview met LINDA.nl uit wat er met je lichaam gebeurt op het moment dat je het coronavaccin krijgt toegediend.

In principe is een vaccin “een instructie om het afweersysteem te leren hoe de bedreiging (ziekte) eruitziet om er vervolgens voor te zorgen dat mensen niet ziek worden”.

“Dat is het principe achter ieder vaccin, maar hoe de informatie wordt afgeleverd, kan verschillend zijn”, zegt ze.

Vanwege bovengenoemde uitleg gaan ze alleen in op een ‘RNA-vaccin’. Een RNA-vaccin bestaat uit een deel genetische informatie (RNA)

. 50% van de vaccins die in Nederland gaan komen zijn RNA-vaccins. Veel mensen vragen zich daarom ook af wat een RNA-vaccin precies is en wat er met je lichaam gebeurt als je dit vaccin neemt.

Coronavaccin

In een RNA vaccin zit een beetje eiwit wat ‘spike’ heet. Dit noemen we zogeheten ‘uitsteeksels’ van het coronavirus die ervoor zorgen dat het onze cellen binnenkomt.

“Als het ware krijg je met de vaccinatie dus een heel klein stukje toegediend van de genetische informatie van het coronavirus

. Dat RNA komt vervolgens in onze cellen terecht en zorgt ervoor dat ons lichaam zelf deze spike-eiwitten gaat aanmaken.” Zegt de hoogleraar immunologie.

Het vaccin zorgt er dus voor dat je lichaam meer Spike-eiwitten gaat aanmaken.

“Ons afweersysteem komt dan juist in actie tegen die spike-eiwitten en maakt antistoffen en afweercellen aan. Het lichaam gaat het virus dus herkennen en onthoudt die spike-eiwitten als indringers.”

In principe laat je je lichaam wennen aan het virus. Als je vervolgens besmet raakt met het echte coronavirus weet je lichaam precies hoe het tegen het virus moet vechten.

“En met die herkenning wordt vervolgens het virus ook direct uitgeschakeld. Je bent dan immuun en beschermd tegen COVID-19.” zegt Marjolein.

Teveel

Teveel van het virus zal je nooit binnen krijgen omdat je maar een hele lage dosis toegediend krijgt. Ons lichaam heeft aan een heel klein beetje al genoeg om het virus te herkennen en ertegen te kunnen vechten, dus gevaarlijk is het niet.

“Ons afweersysteem herkent namelijk al bij een heel klein stukje van het virus dat het foute boel is. Het vaccin bevat precies genoeg RNA om ervoor te zorgen dat ons afweersysteem antistoffen gaat aanmaken tegen het spike-eiwit.”

Dat betekend dus dat je het coronavirus niet door het vaccin kan krijgen. “Daarvoor is het stukje RNA echt te klein om de rest van het coronavirus te creëren.”

Bijwerkingen vaccin

Op het moment dat het vaccin bij je geïnjecteerd is moet je lichaam daar wat mee doen. Het gaat namelijk tegen het virus vechten. Door dat gevecht kan het zijn dat je je even niet lekker voelt omdat je lichaam druk bezig is.

“Ons afweersysteem werkt beter bij een hogere temperatuur en dus kun je last krijgen van wat verhoging.

Ook kan de plek waar je geprikt bent rood worden. Je kunt wat spierpijn voelen in je bovenarm of hoofdpijn krijgen.”

De immunoloog zegt dat je je niet druk hoeft te maken over de bijwerkingen op lange termijn.

“Die bijwerkingen geven eigenlijk alleen maar aan dat het vaccin z’n werk doet en dat je lichaam bezig is met het opbouwen van antistoffen en afweercellen.

Die verschijnselen zijn volgens haar dan ook een goed teken. “Het is een normale reactie van ons lichaam en het zorgt er uiteindelijk voor dat je beschermd bent tegen het coronavirus.”

Lees verder

Actueel

Let goed op: Extreme prijsverhogingen in supermarkten op komst

De Rabobank slaat alarm. Volgens onderzoeker Sebastiaan Schreijen geven producenten aan dat zij hun verkoopprijzen met 10 tot 20 procent moeten verhogen. Supermarkten hebben daardoor geen andere keuze dan dit door te berekenen aan de klant.

Als reden voor het verhogen van de verkoopprijzen worden ‘de dure dollar’, personeelskosten en energiekosten genoemd. Verpakkingsmateriaal als glas en karton, maar ook halffabricaten als meel en zout worden gemaakt met veel energie. Die producten worden op contractbasis door producenten afgenomen, waardoor de hogere energiekosten nog altijd worden doorberekend aan de voedingsmiddelenproducenten.

Nog duurder

”Consumenten hebben het afgelopen jaar al te maken gehad met prijsverhoging na prijsverhoging”, zegt Schreijen. ”Maar afgaande op de consumentenprijsontwikkelingen in de supermarkt zijn nog lang niet alle kostenstijgingen gedekt. Laat staan dat de consument weet heeft van de voorgenomen producentenprijsverhogingen die er de komende maanden aan zitten te komen.”

Rabobank verwacht dat de inkopers bij supermarkten de komende tijd ‘flink tegengas geven aan de onderhandelingstafel’. Schreijen denk dat het aanbod in de supermarkten daardoor zal versoberen, bijvoorbeeld door lege schappen als gevolg van het stoppen van leveringen. ”Maar ondanks die versobering zullen boodschappen (nog) duurder worden in de eerste maanden van 2023.”

Bron: Trendnieuws

Lees verder

Actueel

Center Parcs bezuinigt: extreem koud water in zwembad en limiet op verwarming in huisjes

Center Parcs wordt overladen met klachten. Op de recensiepagina van Center Parcs De Kempervennen zijn woedende reacties te lezen van mensen die een peperduur huisje hadden geboekt en een beroerde tijd hebben gehad.

Zo klaagt een moeder over het feit dat het grote zwembad ‘ijskoud’ is en dat haar zoontje er zelfs paarse lippen van heeft gekregen. Iemand anders schrijft dat er volop tocht was in het geboekte huisje. Ook gaf de open haard geen warmte. ”De blokken die verkocht worden kosten goud, maar geven nul warmte.”

Moet van overheid

Woordvoerder Marthijn Tabak van Center Parcs vindt het ‘vervelend’, maar zegt dat ze moeten bezuinigen in opdracht van de overheid.

”De overheid vraagt ons en andere bedrijven om ons gas- en elektraverbruik met 15 procent terug te dringen. Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Limiet

Center Parcs heeft graag dat boekers de volle mep betalen, maar verleent vervolgens weinig service. In de huisjes is het niet meer mogelijk om de verwarming hoger dan 21 graden te zetten. ”Dat moeten we maar even accepteren”, aldus de woordvoerder.

De temperatuur van het zwemwater is teruggebracht van 30 naar 28 graden. ”Iets lager dan mensen gewend zijn, maar we proberen uit te leggen waarom we dat doen.”

In ieder geval komen er op dit moment zoveel klachten binnen, dat Center Parcs heeft besloten de temperatuur weer 1 graad omhoog te doen. Toch iets minder maatschappelijk verantwoordelijk dus 😉

Bron: Trendnieuws

Lees verder

Actueel

De ernstig zieke Riny (58) moet kiezen tussen vreselijke pijn of een hogere energierekening

Riny Smits (58) uit Eindhoven is chronisch ziek. Voor de aan zijn rolstoel gekluisterde man is het geen optie om zijn verwarming lager te zetten. Als hij dat wel doet, vergaat hij van de pijn dankzij spasmen. ”Ik zit hartstikke klem.”

In zijn jongere jaren kwam Smits ongelukkig ten val, waardoor hij verlamd raakte. ”Ik heb een uitkering van het UWV. Rondkomen gaat net, maar nu maak ik me grote zorgen.”

Smits kan zijn verwarming niet lager zetten. ”Als het te koud wordt, krijg ik pijnlijke spasmes in mijn spieren. Mijn benen gaan dan schudden, en mijn spieren spannen zich aan om mijn hele lichaam te doen strekken.” Ook kort douchen is geen optie, dat moet minimaal 20 minuten duren. ”Warm water is essentieel om te voorkomen dat mijn spieren verstijven.”

Hoog verbruik

Al met al heeft Smits een hoog verbruik. Als flatbewoner maakt hij gebruik van blokverwarming. Het is momenteel niet duidelijk of en wat de regering aan tegemoetkoming gaat bieden. ”Stel dat er ook voor ons een prijsplafond komt. Dan is het is heel goed mogelijk dat ik door mijn hoge verbruik daar overheen kom.”

Geen energietoeslag

Tot afgelopen zomer betaalde Smits ongeveer 80 euro per maand aan energiekosten. Hij is bang dat het bedrag veel hoger gaat worden en vreest in de schulden te komen.

Het kabinet biedt minima weliswaar een energietoeslag van 1.300 euro, maar Smits krijgt dit niet. Zijn uitkering is exact €7,82 te hoog en de regering is onverbiddelijk. Dat geldt overigens ook voor bijzondere bijstand.

Brief

De zieke Smits is ten einde raad en daarom klom hij in de pen. Hij heeft zijn situatie uitgelegd een de burgemeester van de stad, Jeroen Dijsselboem en aan andere Kamerleden.

Niemand heeft op hem gereageerd, behalve Fleur Agema van de PVV. Ze schreef dat de al eerder Kamervragen stelde over de positie van chronisch zieke mensen. Smits hoopt dat het gemeentebestuur het belangrijk genoeg vindt om op zijn brief in te gaan. ”Het gaat niet alleen om mij, maar om de hele groep chronisch zieken.”

Bron: Trendnieuws

Lees verder
Advertisement

Trending