Connect with us

Actueel

Waarom Sylvie Meis zweeg over de ernst van haar heftige ziekte…

Het leven van Sylvie Meis veranderde in 2009 voorgoed. De destijds 31-jarige presentatrice woonde met echtgenoot Rafael van der Vaart en zoontje Damián (3) in Madrid, en haar tv-carrière in Duitsland nam een een hoge vlucht. Maar toen kwam de diagnose borstkanker. „Ik was bang om te worden afgeserveerd.”

In het kader van de borstkankermaand spreekt Sylvie met het Duitse Bild over de ziekte die haar zo in zijn greep hield.

De kersverse echtgenote van Niclas Castello herinnert zich de dag dat ze voelde dat er iets mis was.

„Ik ken mijn lichaam heel goed en herken de kleinste afwijking. Ik was in ons appartement in Madrid en wilde een trui bovenin de kast leggen.

Maar toen ik me rekte, voelde ik een steek aan de zijkant van mijn borst. Ik wist meteen: er is iets aan de hand. (…) Het voelde alsof de grond onder mijn voeten wegzakte.”

Nadat Sylvie zich vervolgens had laten onderzoeken, volgde de diagnose. „Ik begon toen te huilen en besloot: de kanker moet weg. De volgende dag ben ik geopereerd.

Toen ik wakker werd, stonden Rafael en mijn ouders te huilen voor mijn bed. De dokter zei tegen Rafael:

’Het is maar goed dat jouw vrouw zo koppig is en een eigen wil heeft.’ Toen wist ik dat het serieus was. Als ik niet naar mijn innerlijke stem had geluisterd, had ik het waarschijnlijk niet gehaald.”

Krantenkoppen

De presentatrice dacht aanvankelijk dat ze zou ’wegkomen’ met pillen of bestraling, maar de kanker was al uitgezaaid naar een lymfeklier.

„Tot dat moment was mijn leven gebaseerd op de carrière van mijn ex-man (Rafael van der Vaart, red.).

Toen de diagnose kwam, moest ik me plotseling losmaken van alles wat we hadden en me gewoon op mezelf concentreren. Mijn enige taak was om te overleven.”

Op dat moment is Sylvie een van de juryleden van het Duitse RTL-programma Das Supertalent. „Ik was bang om afgeschreven te worden, maar moest op een gegeven moment mijn ziekte bekendmaken.

Ik vertelde dat de chemotherapie preventief was, maar zweeg over het feit dat de kanker al was uitgezaaid. Ik was bang voor de krantenkoppen en wilde niet dat men dacht: Sylvie gaat dood.”

Koorts

Maar ondanks de zware behandelingen peinsde Sylvie er niet over om het rustiger aan te doen. „Als ik toen had opgegeven, had ik nu waarschijnlijk niet kunnen terugkijken op meer dan tien jaar succesvolle tv-carrière in Duitsland.

Maar het was een hel. Achteraf gezien raad ik dit niemand aan. Op maandag chemotherapie in Madrid en vervolgens van donderdag tot en met zondag voor Supertalent in Keulen.

Ik klemde mijn tanden op elkaar en doorstond de halve finale, een liveshow, met 41 graden koorts. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet hoe ik het heb gedaan.”

Inmiddels is Sylvie ’kankervrij’, maar slikt ze nog steeds medicijnen en moet ze ieder halfjaar worden gecontroleerd. „Je moet altijd alert blijven dat de kanker terug kan komen.

Daarom zijn regelmatige controles zo belangrijk. Hoe mijn leven eruit zou hebben gezien zonder de ziekte? Absoluut anders. Ik zou zeker een tweede kind hebben gehad.”

Huwelijk

Ook is ze van mening dat zonder de ziekte haar huwelijk met Rafael vermoedelijk minder snel tot een einde was gekomen.

„Het is niet de oorzaak van de breuk, maar de diagnose speelde zeker een rol. Als je leven zo ingrijpend verandert, heeft dat natuurlijk ook invloed op je relatie. Met zo’n ziekte verander je als persoon, je bent niet meer dezelfde persoon.”

Ruim tien jaar na de diagnose bestempelt ze de Sylvie van toen als ’naïef en zorgelozer’. „Ik ben me er nu van bewust dat we maar één leven hebben en dat dit alles eindig is. Dus ik probeer elke dag zo gelukkig mogelijk te zijn.”

Lees verder

Actueel

Heftige video: Asielzoekers woest over maaltijdaanbod, politie moet wapenstok trekken

De politie stond deze week voor een enorme uitdaging. Bij de asielopvang in Star Logde Hotel Utrecht is letterlijk de pleuris uitgebroken, omdat asielzoekers die daar verblijven woedend zijn over maaltijden in het luxe oord. Zij eisen dat de catering wordt aangepast. Het COA wil de rust bewaren en heeft besloten om in te gaan op de eisen van de nieuwe Nederlanders.

Het hotel aan de Biltsestraat dient tot volgend jaar als opvangplek voor zo’n 350 asielzoekers. Een grote groep mensen zit al sinds vorig jaar december in het hotel.

Klachten over maaltijden

Maar wie denkt dat de asielzoekers blij zijn met de opvang, zit er helemaal naast. Al geruime tijd wordt er geklaagd over de maaltijden die geserveerd worden. Bewoners vinden deze nogal karig uitvallen en bovendien wordt er geen rekening gehouden met wat zij willen eten. Bovendien eisen ze leefgeld, zodat ze zelf eten kunnen kopen. Hiervoor hebben ze zelfs een heuse petitie opgezet.

Totale escalatie

De aanhoudende frustratie onder asielzoekers over het ‘slechte’ eten is deze week volledig geëscaleerd. De situatie was zelfs zo nijpend, dat de politie moest worden ingeschakeld, zo weet het Algemeen Dagblad. Zo’n 10 agenten zagen zich genoodzaakt hun wapenstok te trekken.

Zij besloten een linie te vormen om zodoende een grote groep asielzoekers op afstand te houden. Uiteindelijk werd een man aangehouden, maar die liep niet veel later alweer vrij rond.

COA: Catering moet anders

Het bibberende COA is ”niet blij” met de politie-inzet. In plaats van asielzoekers te wijzen op hun belachelijke gedrag, is de organisatie druk bezig om aan de eisen van de nieuwe Nederlanders te kunnen voldoen. Zodoende lopen er gesprekken met mensen, om te kijken of en hoe snel de catering kan worden aangepast.

Lees verder

Actueel

Het Kabinet voert vandaag crisisoverleg: Nederland staat op instorten

Minister-president Mark Rutte, de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten en de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen komen donderdagavond bijeen in het Catshuis. Het gaat in dit land helemaal de verkeerde kant op.

Het achttal voert vandaag crisisoverleg over de grote problemen waar Nederland mee te maken heeft. Hierbij gaat het om de koopkracht, de stikstofaanpak en de eeuwige asielcrisis.

Kabinet voert vandaag crisisoverleg: Nederland staat op instorten

De stikstofaanpak is binnen het kabinet al lange tijd een problematisch onderwerp. D66 wil de plannen er graag zo snel mogelijk doorheen drukken, maar de VVD en de twee christelijke partijen willen dit liever niet. Zij rekenen veel boeren en ondernemers tot hun achterban en zijn bang zetels te verliezen.

Asielcrisis

En dan de asielcrisis, die het kabinet zelf heeft gecreëerd, door duizenden asielzoekers binnen te laten waar helemaal geen plek voor is. Deze week had het kabinet een tragische primeur: het toepassen van de dwangmaatregel bij gemeentes. VVD is hier niet blij mee.

Lees verder

Actueel

Buren willen hotel in Albergen kopen om komst asielzoekers te vermijden

Buurtbewoners van het hotel ’t Elshuys in Albergen willen het pand zelf kopen om het uit handen te houden van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De vraag is nog maar of dat realistisch is. Woordvoerder Hennie de Haan meldt tijdens een protestactie: “Dat is iets wat we juridisch gaan onderzoeken.” Het protest kwam er nadat het kabinet de locatie gedwongen aanduidde als opvangcentrum.

Gisteravond verzamelden zich voor het hotel tientallen actievoerders die zich verzetten tegen de komst van een acz in Albergen.

De woordvoerder laat weten: “We zijn totaal overdonderd door het plan van de overheid om hier 150 tot 300 asielzoekers te huisvesten in 27 hotelkamers. Dat aantal staat in geen verhouding tot de 3500 mensen die hier in Albergen wonen.”

Lees verder
Advertisement

Trending