Connect with us

algemeen

Relatiecoach heeft bizar advies: ´Mannen met laag salaris mogen niet daten´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De 24-jarige relatiecoach Karla Elia heeft met haar controversiële visie op daten en financiën de gemoederen flink verhit. Volgens haar is financiële stabiliteit onmisbaar in een relatie, en zouden mannen met een laag inkomen beter moeten wachten met daten. “Vrouwen zijn een investering,” stelt ze, “en verdienen een partner die zowel emotioneel als financieel bijdraagt.” Haar uitspraken hebben geleid tot een storm van reacties op sociale media en daarbuiten.

‘Financiële draagkracht is essentieel’

In haar optredens op sociale media legt Karla uit dat het niet gaat om oppervlakkig materialisme, maar om het bouwen van een stabiele toekomst. Volgens haar is liefde alleen niet voldoende voor een duurzame relatie. “Als jij als man niet eens in staat bent je eigen leven financieel op orde te krijgen, hoe kun je dan verantwoordelijkheid nemen voor een ander?” vraagt ze zich af. Ze benadrukt dat veel vrouwen anno nu niet enkel op zoek zijn naar liefde, maar ook naar zekerheid en stabiliteit.

Verontwaardiging én bijval

De uitspraken van Karla hebben geleid tot felle debatten. Waar de één haar beschuldigt van een te kapitalistische kijk op relaties, noemen anderen haar juist realistisch. Sommigen prijzen haar eerlijkheid en stellen dat financiële stabiliteit inderdaad een belangrijke, vaak onderschatte, pijler is binnen relaties. Tegenstanders wijzen op het gevaar van economische uitsluiting: “Stel je voor dat alleen rijke mensen mogen daten. Wat zegt dat over onze maatschappij?”

Is liefde nog genoeg?

Karla’s visie stelt traditionele romantische opvattingen op de proef. In een tijd waarin veel relaties stranden op financiële stress, lijken haar uitspraken niet helemaal uit de lucht gegrepen. Tegelijkertijd roept het vragen op: Moet je als man pas op de ‘date-markt’ stappen als je minstens een modaal inkomen hebt? En hoe zit het met de bijdrage van vrouwen — draait het dan alleen om ontvangen, en niet ook om geven?

Wat zegt de praktijk?

Uit onderzoek blijkt dat financiële zorgen een van de grootste stressfactoren zijn binnen relaties. Koppels met structurele geldproblemen maken vaker ruzie en lopen een groter risico op een relatiebreuk. Toch zijn er ook talloze voorbeelden van stellen die met weinig middelen, maar met veel liefde en samenwerking, gelukkig zijn. Het antwoord lijkt dus niet zwart-wit, maar eerder afhankelijk van prioriteiten, communicatie en persoonlijke waarden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Karla Elia (@karlaeliaa)

De zoektocht naar balans

Wat Karla Elia in elk geval duidelijk maakt, is dat geld en liefde anno 2025 meer met elkaar verweven zijn dan velen misschien zouden willen toegeven. Haar uitspraken zetten aan tot nadenken: Hoe belangrijk vinden we economische zekerheid in een relatie? Is liefde op zichzelf genoeg, of moet het hand in hand gaan met stabiliteit?

De waarheid ligt voor veel mensen waarschijnlijk ergens in het midden. Want hoewel romantiek belangrijk is, blijkt keer op keer dat liefde alleen niet altijd de rekeningen betaalt.

En jij? Denk jij dat financiële stabiliteit een vereiste is voor een gezonde relatie, of hoort ware liefde zich daar niets van aan te trekken?