algemeen
Nu al bekend: Deze vijf landen vallen vanavond af bij de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival

Tweede halve finale Eurovisie Songfestival: dit voorspellen de bookmakers – en hoe zit het met Claude?
Vanavond is het weer zover: de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival gaat van start. Voor liefhebbers van glitter, muziek en spektakel wordt het ongetwijfeld een spannende avond. Maar achter de schermen is de strijd al deels gestreden — althans, als we de bookmakers mogen geloven.
Net als dinsdag: vijf landen liggen eruit
Ook vanavond nemen zestien landen het tegen elkaar op, maar slechts tien van hen gaan door naar de grote finale. Dat betekent automatisch dat vijf landen hun droom moeten laten varen. Dinsdag zagen we al hoe dit systeem keihard kan zijn. De vraag is: wie overleeft de tweede halve finale, en wie wordt er weggestemd?
Bookmakers voorspellen het vaak goed
Wie het Songfestival volgt, weet dat de bookmakers een steeds belangrijkere rol spelen in het voorspellen van het verloop. De afgelopen jaren zaten ze er zelden naast. Ook dinsdag voorspelden ze vrij accuraat wie zou sneuvelen. Ze gokten dat Azerbeidzjan, Kroatië, Slovenië, IJsland en Portugal de finale niet zouden halen. Alleen Portugal en IJsland bleken wél genoeg stemmen te krijgen. België en Cyprus daarentegen vlogen eruit — iets wat niet iedereen had zien aankomen.
Deze landen dreigen vanavond te verdwijnen
Voor de tweede halve finale hebben de bookmakers hun zinnen gezet op vijf andere landen die het volgens hen niet gaan redden. Op de ‘uitvlieglijst’ staan:
-
Georgië
-
Montenegro
-
Armenië
-
Servië
-
Letland
Het zou dus zomaar kunnen dat deze vijf deelnemers vanavond hun koffers mogen pakken. Maar zoals we dinsdag zagen, kan het publiek nog weleens verrassen. Toch zijn de kansen voor deze landen volgens de experts klein, en wordt vooral de spanning verwacht van de overige elf acts.
Zweden is topfavoriet – met een nummer over… de sauna
Wie het Eurovisie Songfestival wint, is volgens de wedkantoren eigenlijk al geen vraag meer. Zweden wordt gezien als dé topfavoriet van dit jaar. Met het aanstekelijke nummer Bara Bada Bastu — letterlijk vertaald: Neem gewoon een sauna — heeft het land opnieuw een schot in de roos te pakken. Het lied slaat aan, zit vol energie en heeft alles wat een Songfestivalhit nodig heeft.
De bookmakers geven Zweden momenteel een kans van 39 procent om de hele competitie te winnen. En dat is opvallend hoog. Ter vergelijking: het nummer Europapa van Joost Klein was vorig jaar ook enorm populair, maar hij werd uiteindelijk gediskwalificeerd. De geest van zijn aanpak leeft echter voort, want het succesrecept van een meezingbaar, excentriek lied wordt nu ook door andere landen slim gebruikt.
Claude maakt indruk – en stijgt in de ranglijsten
En dan is er natuurlijk nog onze eigen Claude, die met zijn nummer C’est La Vie indruk maakte tijdens de eerste halve finale. Zijn optreden werd warm onthaald, zowel in de zaal als op sociale media. En belangrijker nog: hij kreeg voldoende stemmen om zich te plaatsen voor de finale. Inmiddels groeit ook internationaal het geloof in zijn kansen.
Volgens de meest recente voorspellingen staat Claude nu zelfs op de derde plaats in de race om de eindwinst. Alleen Zweden en Oostenrijk doen het beter. Wie nu één euro inzet op een overwinning van Claude, krijgt er tien terug. Een mooie quotering, en een teken dat hij serieus genomen wordt in het deelnemersveld.
Gordon is kritisch – maar hoe serieus moeten we hem nemen?
Niet iedereen gelooft echter in de kansen van Claude. Gordon liet zich onlangs sceptisch uit over de Nederlandse inzending. Hij zou er weinig heil in zien. Maar eerlijk is eerlijk: Gordon dacht ook dat zijn eigen muzikale terugkeer een daverend succes zou worden — en daar dacht het grote publiek anders over.
Het verschil met Claude? Zijn optreden raakte mensen. Het was technisch sterk, emotioneel raak en visueel aantrekkelijk. Met andere woorden: precies wat je nodig hebt om op te vallen in een show van dit kaliber.
De kracht van het publiek
Belangrijk om te onthouden is dat de kijkers thuis de doorslag geven. Sinds de invoering van de nieuwe stemregels ligt het lot van de artiesten volledig in handen van het publiek. Alleen als er technische problemen zijn, komt er nog een jury aan te pas. Dat betekent dat optreden met overtuiging, gevoel en show nog belangrijker is dan ooit.
Claude lijkt dat spel uitstekend te spelen. Zijn nummer is niet alleen pakkend, maar ook universeel begrijpelijk. En zijn uitstraling op het podium wekt sympathie op bij kijkers in heel Europa.
Wat kunnen we vanavond verwachten?
Vanavond gaat het om de laatste plekken in de finale. De verwachting is dat de ‘grotere’ landen in deze halve finale – zoals Nederland al was – hun plek wel veilig zullen stellen. Maar voor de vijf landen die de bookmakers als zwakke schakels aanduiden, wordt het spannend.
Het Songfestival blijft tenslotte een show waar verrassingen altijd op de loer liggen. Live optredens kunnen nét iets minder sterk zijn dan tijdens de repetities, of juist boven verwachting presteren. Eén valse noot of juist een knappe vocale uithaal kan het verschil maken tussen wel of niet door.
Conclusie: finaleplek voor Claude én stijgende kansen
Terwijl de tweede halve finale vanavond de laatste finaletickets verdeelt, kunnen we als Nederlanders in elk geval tevreden terugkijken op het optreden van Claude. Niet alleen plaatste hij zich overtuigend voor de finale, hij stijgt ook nog eens in de ranglijsten als mogelijke eindwinnaar.
Of hij Zweden daadwerkelijk kan verslaan, blijft de vraag. Maar het is duidelijk: C’est La Vie leeft. Zowel in de zaal als daarbuiten.
Vanavond dus weer volop Songfestival-actie. Wie sneuvelt, wie verrast – en vooral: wie zingt zich een weg naar de felbegeerde finale?
