Connect with us

algemeen

Gratis parkeren bij ziekenhuizen afgelopen: Zoveel moet je nu gaan aftikken per uur

Het wordt steeds moeilijker om je auto gratis te parkeren bij een z!ekenhuis in Nederland. Volgens onderzoek van BNR zijn er momenteel nog maar zeven z!ekenhuizen in het hele land waar bezoekers hun voertuig zonder kosten kunnen stallen. Dit betekent dat het overgrote deel van de Nederlandse z1ekenhuizen inmiddels betaald parkeren heeft ingevoerd, iets dat veel mensen frustreert, vooral omdat een z1ekenhuisbezoek zelden een vrijwillig uitje is.

Hoge parkeerkosten bij z!ekenhuizen

De parkeerkosten bij z1ekenhuizen kunnen flink oplopen, afhankelijk van waar je je auto parkeert en hoe lang je blijft. Volgens BNR ligt het gemiddelde parkeertarief op 2 euro per uur. Dit klinkt misschien niet heel duur, maar als je de hele dag bij een z1ekenhuis moet blijven, bijvoorbeeld voor een uitgebreide behandeling of om een familielid te bezoeken, kunnen de kosten snel oplopen tot zo’n 9 euro per dag.

Dit gemiddelde vertekent echter het werkelijke plaatje, omdat in grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam de parkeerkosten bij z1ekenhuizen nog veel hoger kunnen uitvallen. Hier betaal je soms bijna 30 euro voor een dag parkeren, wat voor veel mensen een enorme financiële belasting is, zeker als ze regelmatig op bezoek moeten komen bij een z1eke naaste.

In andere delen van het land zijn de tarieven aanzienlijk lager. Zo kost een dag parkeren bij een z1ekenhuis in Friesland bijvoorbeeld gemiddeld 3,20 euro. Deze regionale verschillen zijn opvallend en kunnen als oneerlijk worden ervaren, aangezien het erop neerkomt dat mensen afhankelijk van hun woonplaats flink meer kunnen betalen voor hetzelfde noodzakelijke bezoek aan een z1ekenhuis.

Waarom zijn de parkeerkosten zo hoog?

Z1ekenhuizen verdedigen hun beleid door te wijzen op de kosten die gepaard gaan met het onderhoud van parkeerterreinen en parkeergarages. Dit onderhoud is vaak prijzig, vooral omdat veel parkeerfaciliteiten voorzien moeten worden van moderne technologieën zoals slagbomen, parkeerautomaten en beveiligingscamera’s.

Daarnaast proberen z1ekenhuizen met het invoeren van parkeerkosten te voorkomen dat hun parkeerplekken in beslag worden genomen door mensen die niets met het z1ekenhuis te maken hebben, maar hun auto goedkoop willen stallen om bijvoorbeeld in de buurt te gaan winkelen. In stedelijke gebieden is dit probleem nog groter, omdat parkeerplekken vaak schaars zijn. Door de tarieven te verhogen, hopen z1ekenhuizen deze parkeerplaatsen vrij te houden voor patiënten en bezoekers die daadwerkelijk naar het z1ekenhuis moeten.

Bezoekers aangemoedigd om OV te gebruiken

Een ander argument dat z1ekenhuizen vaak gebruiken, is dat zij bezoekers willen aanmoedigen om het openbaar vervoer te gebruiken. Veel z1ekenhuizen zijn immers goed bereikbaar met het OV, vooral in de grotere steden. Door parkeren duur te maken, hopen z1ekenhuizen dat mensen vaker de bus, tram of trein nemen in plaats van met de auto te komen. Dit sluit aan bij de bredere wens om de druk op parkeerplaatsen te verminderen en tegelijkertijd duurzamere vervoersopties te stimuleren.

Toch is het gebruik van het openbaar vervoer niet altijd een optie voor iedereen. Voor mensen die slecht ter been zijn, voor wie het OV minder toegankelijk is, of voor mensen die in meer afgelegen gebieden wonen zonder goede OV-verbindingen, blijft de auto vaak de enige haalbare keuze. Voor hen kunnen de hoge parkeerkosten een extra belasting vormen, bovenop de vaak al dure medische kosten die komen kijken bij z1ekenhuisbezoeken.

Speciale regelingen voor langdurig bezoek

Sommige z1ekenhuizen proberen de hoge parkeerkosten te verzachten door speciale regelingen aan te bieden voor familieleden of vrienden die regelmatig naar het z1ekenhuis moeten komen, bijvoorbeeld om bij een ernstig z1eke patiënt te zijn. In het Medisch Centrum Venlo krijgen ouders van wie hun kind langdurig in het z1ekenhuis is opgenomen bijvoorbeeld een vrijstelling van de parkeerkosten. Dit soort initiatieven helpen om de financiële druk op langdurige bezoekers te verlichten, maar zijn helaas nog niet overal de norm.

Daarnaast wordt in sommige gevallen de exploitatie van parkeerplaatsen bij z1ekenhuizen uitbesteed aan externe commerciële partijen zoals Q-Park en Interparking. Deze bedrijven beheren de parkeergarages en ontvangen een deel van de inkomsten uit parkeergelden. Hoewel dit betekent dat de z1ekenhuizen zelf niet altijd direct verantwoordelijk zijn voor de hoogte van de parkeerkosten, biedt het weinig troost voor patiënten en bezoekers die elke keer dat ze komen diep in de buidel moeten tasten.

Publieke verontwaardiging

Niet verrassend hebben deze hoge parkeerkosten tot veel verontwaardiging geleid, zowel onder patiënten als onder hun familieleden. Op sociale media, met name op X (voorheen Twitter), barst het van de reacties van mensen die hun ongenoegen uiten over de tarieven die z1ekenhuizen in rekening brengen. Veel van deze reacties wijzen erop dat z1ekenhuizen plaatsen zijn waar mensen uit noodzaak naartoe gaan, niet voor hun plezier. Het feit dat ze hier ook nog eens hoge parkeerkosten moeten betalen, wordt door velen als onrechtvaardig ervaren.

Een aantal reacties op sociale media geeft uiting aan de woede en frustratie van het publiek. Zo stelt iemand: “Z1ekenhuizen zijn er om mensen te helpen, niet om ze financieel uit te kleden met absurde parkeerkosten!” Een ander reageert fel: “Hoe kun je van mensen verwachten dat ze 30 euro betalen voor een parkeerplek, als ze al genoeg zorgen hebben over hun gezondheid of die van hun dierbaren?”

Toch is niet iedereen tegen betaald parkeren bij z1ekenhuizen. Sommige mensen begrijpen dat z1ekenhuizen simpelweg de middelen nodig hebben om hun parkeerfaciliteiten te onderhouden en dat dit geld ergens vandaan moet komen. Anderen zijn van mening dat het probleem vooral speelt in stedelijke gebieden, waar de druk op parkeerplekken groot is, en dat het de verantwoordelijkheid is van de overheid om betere parkeervoorzieningen te creëren of meer subsidies te verstrekken aan z1ekenhuizen.

Conclusie

De discussie over de parkeerkosten bij z1ekenhuizen is complex en roept veel emotie op. Terwijl sommige z1ekenhuizen wijzen op de noodzaak van betaalde parkeerplaatsen om hun faciliteiten te kunnen onderhouden en parkeerplaatsen vrij te houden voor daadwerkelijke bezoekers, voelen veel patiënten en hun families zich oneerlijk behandeld. De extreme verschillen in parkeerkosten tussen verschillende delen van het land maken het probleem alleen maar erger.

Wat duidelijk is, is dat dit een kwestie is die veel mensen raakt, vooral degenen die regelmatig naar het z1ekenhuis moeten voor zichzelf of een naaste. De roep om lagere parkeerkosten of zelfs volledig gratis parkeren bij z1ekenhuizen wordt steeds luider. Z1ekenhuizen zullen moeten balanceren tussen het genereren van inkomsten en het blijven bieden van betaalbare en toegankelijke zorg, zowel binnen als buiten hun muren.

Wat vind jij van de parkeerkosten bij z1ekenhuizen? Laat je mening horen in de reacties.