Connect with us

Actueel

Aangepast weerbericht: Blijf thuis als dat mogelijk is

De afgelopen dagen hebben we te maken gehad met typisch herfstweer, wat natuurlijk niet verrassend is aangezien we ons midden in het herfstseizoen bevinden. Toch lijkt het erop dat we ons moeten voorbereiden op een nog grilliger weertype in de komende dagen. De reden? Ex-orkaan Kirk, die voor stormachtig weer zal zorgen in Nederland. In dit artikel nemen we een kijkje naar wat we kunnen verwachten van het weer de komende dagen en hoe we ons kunnen voorbereiden op de mogelijke gevaren van deze storm.

Het weer van vandaag

Laten we eerst eens naar het weer van morgen kijken voordat we vooruitblikken op de storm die op komst is. Het weer zal, zoals we gewend zijn deze tijd van het jaar, wisselvallig zijn. Een flink wolkendek zal zich over het grootste deel van het land uitspreiden, al zal de zon zich af en toe ook laten zien. Vooral in het westen en zuidwesten van Nederland zullen er in de loop van de dag buien ontstaan.

Qua temperatuur hoeven we morgen niet te klagen. Hoewel het niet meer zo zomers aanvoelt, zijn de temperaturen voor deze tijd van het jaar best aangenaam. In de kustgebieden wordt het zo’n 16 graden, terwijl in het binnenland de temperatuur kan oplopen tot een graad of 20. Ter vergelijking: de gemiddelde temperatuur rond deze tijd van het jaar ligt normaal gesproken rond de 16 graden. De wind zal morgen nog relatief rustig zijn, met een matige kracht, waardoor er nog geen sprake is van gevaarlijke weersomstandigheden.

Woensdag: De storm komt eraan

De situatie verandert drastisch op woensdag, wanneer ex-orkaan Kirk zijn intrede doet in Nederland. Deze voormalige orkaan, die nu als een krachtige storm over Europa trekt, zal gepaard gaan met stevige buien, zware windstoten en mogelijk ook onweer. Het stormachtige weer zal vooral in de kustgebieden voor flinke problemen kunnen zorgen.

Weerman Dennis Wilt heeft het al voorspeld: we kunnen noodweer verwachten. De kracht van de wind kan gevaarlijk zijn, vooral in gebieden langs de kust, waar de windstoten het krachtigst zullen zijn. Bomen en takken kunnen door de krachtige wind omvallen, wat voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen, vooral als je onderweg bent. Het is dus raadzaam om waar mogelijk thuis te werken en niet de weg op te gaan, tenzij het echt noodzakelijk is.

De combinatie van harde wind, zware buien en mogelijk onweer maakt het weer op woensdag zeer onvoorspelbaar. Volgens Wilt kunnen we rekening houden met windstoten die in de kustgebieden snelheden tot wel 120 kilometer per uur kunnen bereiken. Dat betekent dat niet alleen bomen en takken een gevaar vormen, maar ook losliggende voorwerpen kunnen door de wind worden meegesleurd, met alle risico’s van dien.

Verschillende weermodellen, verschillende voorspellingen

Een van de complicaties in het voorspellen van stormen zoals ex-orkaan Kirk is dat er verschillende weermodellen bestaan die elk iets anders voorspellen. Deze modellen gebruiken verschillende data en methoden om de ontwikkelingen van een storm te simuleren, wat leidt tot uiteenlopende resultaten.

Zo meldt een van de gebruikte modellen dat de windstoten in Nederland kunnen oplopen tot 75 kilometer per uur, wat al aanzienlijk is maar nog beheersbaar lijkt. Een ander model voorspelt echter windstoten die de grens van 120 kilometer per uur overschrijden, wat aanzienlijk meer risico met zich meebrengt. Ondertussen blijft er ook nog een model dat vooral waarschuwt voor aanhoudende regenbuien, zonder al te veel aandacht te besteden aan de windkracht.

Het feit dat de modellen zo van elkaar verschillen, maakt het lastig om precies te voorspellen wat we nu echt kunnen verwachten. Het enige wat we zeker weten is dat er stormachtig weer op komst is, maar de exacte impact zal pas duidelijk worden wanneer Kirk daadwerkelijk over het land trekt.

Voorbereid op het ergste

Wat kun je doen om jezelf en je omgeving voor te bereiden op de storm die aanstaande is? Hoewel we niet precies weten hoe hard de wind zal zijn, is het altijd verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat losliggende voorwerpen in je tuin, zoals tuinmeubilair, parasols en fietsen, goed zijn vastgezet of binnen worden gehaald. Ook als je bomen in de buurt hebt die er zwak uitzien, is het verstandig om deze goed in de gaten te houden of waar mogelijk maatregelen te treffen.

Als je van plan was om woensdag de weg op te gaan, overweeg dan om thuis te werken of je plannen aan te passen. Zeker in de kustgebieden is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en thuis te blijven als de storm losbarst. De kans op omgevallen bomen, afgewaaide dakpannen en andere gevaren op de weg is namelijk aanzienlijk groter bij de voorspelde windstoten.

Daarnaast is het handig om alert te blijven op de weersverwachtingen en updates van het KNMI in de gaten te houden. Het kan zijn dat de waarschuwingen worden aangescherpt, bijvoorbeeld van code geel naar code oranje, afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkelt.

De dag na de storm

Hoe het weer er op donderdag uitziet, hangt grotendeels af van de impact die ex-orkaan Kirk heeft achtergelaten. Als de storm inderdaad de voorspelde windstoten en buien met zich meebrengt, zullen er mogelijk nog nasleepdagen volgen waarin we te maken hebben met schadeherstel en opruimwerkzaamheden. Ook kan de wind nog enkele dagen aanhouden, hoewel het niet meer zo extreem zal zijn als op woensdag.

Het is ook mogelijk dat Kirk uiteindelijk meevalt en dat de storm minder krachtig blijkt te zijn dan sommige modellen voorspellen. In dat geval zouden de weerschade en hinder beperkt kunnen blijven tot lokale overlast, zoals regenval en af en toe een stevige windvlaag. We zullen pas op woensdag precies weten hoe ernstig de situatie is, maar het is altijd goed om voorbereid te zijn op het ergste.

 

 

Conclusie

Hoewel we ons midden in de herfst bevinden en stormachtig weer niet vreemd is voor deze tijd van het jaar, vraagt de komst van ex-orkaan Kirk extra aandacht. De storm kan voor flinke overlast zorgen, vooral in de kustgebieden waar de wind het krachtigst zal zijn. Of de storm een groot gevaar zal vormen of meer een storm in een glas water zal blijken te zijn, is op dit moment nog onduidelijk vanwege de verschillende voorspellingen van de weermodellen.

Wat zeker is, is dat we ons moeten voorbereiden op mogelijke harde windstoten, regenbuien en onweer. Het is verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen, thuis te werken indien mogelijk en vooral goed op de hoogte te blijven van de laatste weerupdates. Laten we hopen dat de impact van Kirk meevalt en dat we na woensdag weer kunnen genieten van rustiger herfstweer.