Connect with us

Actueel

Johan Neeskens (73) onverwacht overleden

De voetbalwereld verkeert in diepe rouw na het tragische nieuws dat oud-international Johan Neeskens, op 73-jarige leeftijd, is overleden. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) maakte het verdrietige nieuws vandaag bekend in een rouwbericht. Neeskens, een van de grootste voetballers uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis, was een icoon die zijn stempel drukte op het internationale voetbal. Zijn overlijden heeft een schokgolf veroorzaakt in zowel Nederland als ver daarbuiten.

 

Plotseling onwel tijdens werk voor KNVB WorldCoaches

Neeskens was vorige week in Algerije, waar hij voor het programma KNVB WorldCoaches actief was. Dit is een initiatief van de KNVB waarbij oud-voetballers coaches over de hele wereld opleiden, met als doel de ontwikkeling van het voetbal te bevorderen in diverse landen. Tijdens deze missie werd Neeskens plotseling onwel. Ondanks het feit dat er snel medische hulp werd ingeschakeld, kon dit zijn leven niet redden. Zijn overlijden komt dan ook onverwacht en laat een groot gat achter, zowel in de voetbalwereld als bij zijn familie en vrienden.

Een indrukwekkende voetbalcarrière

Johan Neeskens was een voetballer met een indrukwekkende staat van dienst. Hij maakte furore als middenvelder en was een onmisbare schakel in het Nederlandse ’totaalvoetbal’ van de jaren zeventig. Hij speelde 124 wedstrijden voor Ajax en was een cruciaal onderdeel van het team dat drie keer de Europacup I won, de voorloper van de huidige Champions League. Ook won hij met de club twee keer de Europese Supercup en de Wereldbeker voor clubteams. Zijn prestaties bij Ajax leverden hem een transfer op naar FC Barcelona, waar hij 140 wedstrijden speelde en de Europacup II won.

Neeskens stond bekend om zijn ongeëvenaarde strijdlust en doorzettingsvermogen. Hij was een middenvelder die niet alleen verdedigde, maar ook aanvallend een belangrijke rol speelde. Een van de hoogtepunten van zijn carrière was zijn bijdrage aan het Nederlands Elftal, waarmee hij twee keer de finale van een wereldkampioenschap bereikte: in 1974 en 1978. Hoewel Nederland beide keren naast de wereldtitel greep, is Neeskens nog steeds een van de meest gerespecteerde spelers uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal.

Internationale en nationale erkenning

Neeskens was niet alleen succesvol in Nederland en Spanje, maar ook op internationaal niveau werd hij geroemd. Zijn prestaties in de oranje-witte kleuren van het Nederlands Elftal worden nog steeds herinnerd. Met zijn 49 interlands voor Nederland droeg hij aanzienlijk bij aan het succes van de nationale ploeg in de jaren ’70, een tijd waarin Nederland een van de sterkste teams ter wereld was.

Naast zijn indrukwekkende carrière als speler, heeft Neeskens ook zijn sporen verdiend als trainer. Hij begon als hoofdtrainer bij NEC Nijmegen, maar heeft ook gewerkt als assistent-trainer bij FC BarcelonaGalatasaray en het Nederlands Elftal. Zijn ervaring en kennis van het spel maakten hem een geliefde en gerespecteerde coach, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.

Schokgolf door de voetbalwereld

Het onverwachte overlijden van Johan Neeskens heeft veel mensen geschokt. Veel oud-collega’s, clubs en spelers hebben hun medeleven betuigd aan de familie van Neeskens. De KNVB bracht het nieuws naar buiten via sociale media en sprak hun diepe verslagenheid uit. “Johan was een van onze allergrootsten. We gaan hem enorm missen,” luidde de verklaring. De voetbalbond wenst zijn vrouw Marlis, zijn kinderen Christian, Tamara, Bianca en Armand, en zijn kleinkinderen veel sterkte in deze moeilijke tijd.

De clubs waar Neeskens actief was, zoals Ajax en FC Barcelona, hebben ook hun steun betuigd. Beide clubs noemden hem een ‘legende’ en herinnerden aan zijn belangrijke bijdragen aan hun successen. Ajax schreef op hun website: “Johan Neeskens was een ware kampioen. Zijn passie voor het spel, zijn strijdlust en zijn tomeloze inzet op het veld maakten hem tot een van de beste spelers die ons shirt ooit heeft gedragen.”

Neeskens’ nalatenschap

Johan Neeskens was meer dan alleen een succesvolle voetballer. Hij stond bekend als iemand die altijd met beide benen op de grond bleef staan, ondanks zijn wereldwijde roem. Zijn karakter en zijn liefde voor het spel maakten hem geliefd bij zijn teamgenoten en bij de fans. Hoewel hij bekendstond om zijn tomeloze inzet op het veld, was hij buiten het veld een bescheiden en vriendelijke man. Hij genoot ervan om zijn kennis over te dragen aan de volgende generatie, iets wat hij de laatste jaren actief deed via zijn werk voor KNVB WorldCoaches.

Neeskens’ nalatenschap zal blijven voortleven in de voetballerij. Hij was een van de grondleggers van het totaalvoetbal, een stijl die nog steeds invloed heeft op hoe het spel vandaag de dag wordt gespeeld. Zijn prestaties met het Nederlands Elftal en met clubs als Ajax en FC Barcelona zijn een inspiratiebron voor jongere spelers die opkijken naar zijn successen.

Bovendien zal zijn inzet om via KNVB WorldCoaches bij te dragen aan de ontwikkeling van het voetbal in minder ontwikkelde landen ook blijvende impact hebben. Veel trainers en spelers over de hele wereld hebben geprofiteerd van zijn kennis en ervaring.

Een groot verlies

Het overlijden van Johan Neeskens op 73-jarige leeftijd is een groot verlies voor de sportwereld. Zijn bijdragen aan het voetbal, zowel als speler als coach, zullen niet snel worden vergeten. Hij laat een enorm rijke erfenis achter, niet alleen in termen van zijn prestaties op het veld, maar ook door de vele mensen die hij heeft geïnspireerd en begeleid in zijn latere leven.

Zijn overlijden roept herinneringen op aan een gouden tijdperk in het Nederlandse voetbal, een tijd waarin Nederland op het wereldtoneel schitterde dankzij spelers zoals Neeskens. Zijn familie, vrienden, oud-collega’s en fans zullen hem blijven herinneren als een van de grootste voetballers die Nederland ooit heeft voortgebracht.

Wij betuigen ons medeleven aan zijn vrouw Marlis en zijn kinderen Christian, Tamara, Bianca en Armand. Moge Johan Neeskens rusten in vrede.

Reacties van oud-clubs

Veel van de clubs waar Johan Neeskens een groot deel van zijn carrière doorbracht, hebben via officiële kanalen hun steun betuigd aan zijn nabestaanden. FC Barcelona, waar Neeskens een geliefde speler was, schreef op hun sociale mediakanalen: “We verliezen een ware legende. Johan Neeskens was een icoon voor onze club en een inspiratiebron voor vele generaties spelers. Onze gedachten zijn bij zijn familie en vrienden in deze moeilijke tijd.”

Ook Ajax, de club waar Neeskens groot werd, liet weten: “Met diep verdriet nemen we afscheid van een van de grootste spelers in de geschiedenis van onze club. Johan Neeskens zal altijd herinnerd worden als een kampioen, zowel op als buiten het veld.”

Laat op Facebook een reactie achter om je steun te betuigen aan de familie van Johan Neeskens ❤️.