Connect with us

Actueel

Prinses Alexia slachtoffer van deepfake-filmpje: ‘Dit gaat te ver!’

Prinses Alexia trekt de aandacht van zowel de Nederlandse als internationale pers met haar charmante verschijning. In Nederland wordt al langer gesproken over de schoonheid en uitstraling van de middelste prinses van het koninklijk gezin, maar inmiddels is ook de buitenlandse media gecharmeerd van haar. Tijdens de Olympische Spelen in Parijs werd Alexia opgemerkt door fotografen van over de hele wereld. Hoewel ze slechts als toeschouwer aanwezig was, wisten de camera’s haar moeiteloos te vinden. Een opvallend moment was toen de Britse krant Daily Mail een foto publiceerde waarop de prinses een grote bal kauwgom in haar mond had. Hoewel het misschien niet de meest flatterende foto was, liet zelfs de Britse pers blijken hoe enthousiast ze zijn over de jonge prinses.

Een stijgende ster in Londen

Prinses Alexia is dit jaar begonnen aan haar studie in Londen, en haar populariteit in Engeland neemt snel toe. Haar verhuizing naar de Britse hoofdstad maakt haar daar een steeds bekender gezicht, vooral onder royaltyvolgers en de media. Royaltykenner Justine Marcella sprak hierover in het programma Shownieuws. Ze verklaarde: “De kranten in Engeland hebben het over haar en noemen haar zelfs de nieuwe ‘It Girl’.” Alexia heeft, volgens Marcella, alles in huis om een grote ster te worden, nu ze zich in het Londense studentenleven stort. Toch zal ze ook nog geregeld terugkomen naar Nederland voor officiële gelegenheden, zoals Prinsjesdag.

De aandacht van de media in Londen is volgens Marcella niet verrassend. Alexia’s studie en aanwezigheid in de Britse hoofdstad zorgen ervoor dat ze meer in het vizier komt van fotografen en de pers. Ook Neil Sean, Engeland-correspondent voor Shownieuws, benadrukte hoe enthousiast de Britse media zijn over de prinses. Hij gaf aan dat Alexia al in verschillende hippe tijdschriften en digitale platformen wordt genoemd. “Fotografen smullen van haar komst naar Londen,” aldus Sean.

De keerzijde van bekendheid

Met de stijgende bekendheid komen echter ook nadelen. Prinses Alexia krijgt, net als haar oudere zus Kroonprinses Amalia, te maken met de schaduwzijde van haar publieke rol. Amalia had eerder te kampen met bedreigingen en besloot om een deel van haar studie in het buitenland te volgen, in Madrid, waar ze hoopte wat meer privacy te kunnen genieten. De studietijd van Amalia in Amsterdam werd immers overschaduwd door veiligheidsissues en constante media-aandacht. Hoewel Alexia in Londen studeert, is het nog maar de vraag hoeveel meer privacy ze daar zal hebben.

De bekendheid van Alexia leidt ook tot ongewenste aandacht op sociale media. Vooral op platforms zoals TikTok duiken er steeds meer fanaccounts op die zich richten op de prinses. Hoewel sommige van deze accounts onschuldig lijken, gaan anderen een stap te ver. Zo circuleren er verschillende deepfake-video’s van Alexia op TikTok. Deepfake-technologie maakt het mogelijk om het gezicht van iemand digitaal te manipuleren en op een lichaam te plaatsen dat niet van die persoon is. Hoewel dit vaak gebeurt als een grap of voor entertainment, kan het ook schadelijke gevolgen hebben, vooral voor iemand in een publieke positie zoals Alexia.

Een van de meest besproken video’s is een deepfake waarin Alexia danst in de jurk die ze droeg op Prinsjesdag. In deze video is haar jurk echter digitaal verkort en doorzichtig gemaakt, wat een heel andere indruk wekt dan de werkelijke gebeurtenis. Veel kijkers uitten hun afkeuring en stelden dat dit soort video’s “te ver gaan”. De video illustreert hoe de digitalisering en opkomst van technologieën zoals deepfakes het voor publieke figuren, zelfs leden van koninklijke families, moeilijker maken om hun privacy te beschermen.

Het gevaar van deepfakes en sociale media

Deepfake-video’s zijn in opkomst en kunnen grote gevolgen hebben voor het imago en de reputatie van publieke figuren. Voor iemand zoals Prinses Alexia, die nog jong is en midden in haar studietijd zit, kan dit een negatieve impact hebben. Het digitale tijdperk maakt het steeds moeilijker om controle te houden over hoe iemand in de media en online wordt geportretteerd.

De beelden van Alexia op TikTok, waar haar jurk op een ongepaste manier is bewerkt, roepen veel ethische vragen op. Hoewel het voor veel mensen misschien een onschuldige grap lijkt, kan het voor de persoon in kwestie, in dit geval Prinses Alexia, een andere lading hebben. Bovendien kunnen dergelijke video’s het publiek een verkeerd beeld geven van wie ze werkelijk is en wat haar normen en waarden zijn.

Daarnaast benadrukken deze video’s de kwetsbaarheid van jonge royals in het digitale tijdperk. Met de opkomst van sociale media en technologieën zoals deepfakes, wordt het voor hen steeds moeilijker om een balans te vinden tussen hun publieke rol en hun privéleven. Hoewel ze misschien in Londen is gaan studeren om enige anonimiteit te behouden, laat dit incident zien dat het lastig is om je volledig af te schermen van de aandacht van de media en het internet.

Het leven in de schijnwerpers

De aandacht die Prinses Alexia krijgt, zowel in Nederland als in het buitenland, is een teken van haar groeiende rol binnen de koninklijke familie. Als middelste dochter van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima staat ze misschien niet direct in de lijn van troonopvolging, maar dat betekent niet dat ze minder in de belangstelling staat. Haar verhuizing naar Londen markeert een nieuw hoofdstuk in haar leven, waarbij ze meer vrijheid en onafhankelijkheid krijgt om haar eigen keuzes te maken.

Tegelijkertijd zal Alexia, net als haar zussen, moeten omgaan met de constante aandacht van de pers. Dit is een uitdaging waar veel jonge royals mee te maken hebben, vooral in de huidige digitale wereld. Het is een balans tussen het vervullen van hun publieke verplichtingen en het behouden van hun persoonlijke ruimte en vrijheid. Voor Alexia kan dit betekenen dat ze, ondanks haar verhuizing naar Londen, altijd in de schijnwerpers zal blijven staan.

Toekomstperspectief

Prinses Alexia heeft een veelbelovende toekomst voor zich. Haar verhuizing naar Londen biedt haar de kans om te studeren en haar horizon te verbreden, weg van de directe aandacht die ze in Nederland gewend is. Het is echter duidelijk dat ze, net als haar zussen, altijd een publieke figuur zal blijven, ongeacht waar ze zich bevindt. De aandacht van de media, zowel nationaal als internationaal, zal haar blijven volgen.

De vraag blijft hoe Alexia hiermee om zal gaan en hoe ze haar eigen pad zal uitstippelen. Zal ze zich, net als haar zus Amalia, focussen op haar studie en proberen een balans te vinden tussen haar publieke en privéleven? Of zal ze zich juist meer richten op haar rol binnen de koninklijke familie, nu ze steeds meer bekendheid krijgt in zowel Nederland als het buitenland?

Wat de toekomst ook mag brengen, één ding is zeker: Prinses Alexia blijft een fascinerende figuur, geliefd door velen en nauwlettend gevolgd door de media. Haar studie in Londen markeert een nieuw begin, maar de uitdagingen die komen kijken bij het leven als royal in het digitale tijdperk zullen haar ongetwijfeld blijven vergezellen.