Connect with us

Actueel

Yolanthe werd compleet afgebrand: “Dit doe je niet met een kind van 8.”

Er is momenteel veel ophef rondom Yolanthe Cabau, de bekende actrice en presentatrice, die gisteren onder vuur kwam te liggen tijdens een uitzending van Shownieuws. Vooral Anouk Smulders liet zich niet onbetuigd en uitte stevige kritiek op Yolanthe’s recente besluit: “Dit doe je niet met een 8-jarige,” klonk het fel.

De Aanleiding: Een Instagram-account voor Xess Xava

De aanleiding voor deze kritiek was het besluit van Yolanthe om haar achtjarige zoontje, Xess Xava, een eigen Instagram-account te geven. Volgens bronnen zou Yolanthe de wens hebben dat haar zoon in haar voetsporen treedt en net zo beroemd wordt als zijzelf. Het plan was om Xess Xava allerlei filmpjes en foto’s te laten delen, in de hoop dat hij snel een grote schare volgers zou opbouwen. En dat gebeurde ook: binnen een paar uur had zijn Instagram-account al 50.000 volgers verzameld.

Echter, de vreugde over dit succes was van korte duur. Niet veel later werd het account door Instagram zelf offline gehaald. Het sociale mediaplatform, eigendom van Meta, greep in omdat het niet toegestaan is dat kinderen onder de 13 jaar een eigen Instagram-account beheren. Dit beleid is ingesteld om jonge kinderen te beschermen tegen de gevaren van social media.

yolanthe

De Reacties bij Shownieuws

Bij Shownieuws was men duidelijk over de situatie: dit had nooit mogen gebeuren. Ronald Molendijk, die vaak als commentator optreedt in het programma, was kort maar krachtig: “Het mag niet.” Anouk Smulders ging dieper in op de kwestie: “Je moet 13 jaar zijn om een Instagram-account te hebben, en je moet daarbij je leeftijd invullen. Hier is duidelijk iets misgegaan,” zei ze, waarbij ze suggereerde dat er mogelijk opzettelijk is geknoeid met de leeftijdsgrens. “Ik vind het onverantwoord. Ik zou dit nooit doen met een 8-jarige,” voegde ze eraan toe.

Oproep tot Strengere Sancties

De discussie nam een nog scherpere wending toen filmregisseur Martin Koolhoven, die ook aanwezig was in de studio, zich in de discussie mengde. Hij benadrukte dat het creëren van een Instagram-account voor een jong kind niet alleen onverantwoordelijk is, maar ook verboden zou moeten worden. “Het is al verboden, maar dat betekent niet dat het niet vaker moet worden gecontroleerd,” aldus Koolhoven. Hij pleitte voor strengere handhaving en zelfs sancties tegen ouders die hun kinderen blootstellen aan de gevaren van social media op deze jonge leeftijd.

Koolhoven ging zelfs zo ver dat hij stelde dat Yolanthe gestraft zou moeten worden voor haar actie: “Dit is exploitatie van een kind, en dat kan echt niet door de beugel.” Zijn oproep tot strengere maatregelen vond bijval in de studio, waar de aanwezigen eensgezind waren in hun veroordeling van Yolanthe’s besluit.

Vergelijking met Andere Bekende Gezinnen

Ronald Molendijk sloot zich hierbij aan en vergeleek de situatie met andere bekende gezinnen die volgens hem op dezelfde manier te werk gaan. “Ik heb het vaker gehad over mensen zoals de Beluga’s, die hun hele gezin constant in de schijnwerpers zetten. Dit is min of meer hetzelfde,” aldus Molendijk. “Ik begrijp niet dat overheden hier niet harder tegen optreden. Het is gênant hoe sommige mensen denken dat ze met hun kinderen kunnen doen wat ze willen, zonder enige vorm van toezicht of beperking.”

Zijn opmerkingen benadrukten de ernst van de situatie en de noodzaak om kinderen beter te beschermen tegen de commerciële belangen van hun ouders. Het idee dat ouders hun kinderen gebruiken om een publiek op te bouwen en geld te verdienen via social media werd unaniem veroordeeld.

yolanthe

De Gevolgen voor Yolanthe

Yolanthe zelf heeft nog niet gereageerd op de commotie die is ontstaan naar aanleiding van haar beslissing. Het is echter duidelijk dat dit voorval haar reputatie geen goed doet. Hoewel ze bekendstaat als een toegewijde moeder en een succesvolle mediapersoonlijkheid, heeft dit incident de publieke opinie tegen haar gekeerd.

De vraag is nu hoe Yolanthe met deze kritiek zal omgaan en of ze stappen zal ondernemen om de situatie te herstellen. Zal ze haar aanpak ten aanzien van social media en haar zoon herzien? Of zal ze vasthouden aan haar oorspronkelijke plan en proberen een manier te vinden om Xess Xava toch in de schijnwerpers te zetten?

Wat duidelijk is, is dat dit incident een bredere discussie heeft aangewakkerd over de rol van kinderen op social media en de verantwoordelijkheid van ouders om hun kinderen te beschermen tegen de potentiële gevaren van het internet. In een tijdperk waarin social media steeds meer invloed uitoefent op het dagelijks leven, is het belangrijker dan ooit om na te denken over de ethische implicaties van de keuzes die ouders maken voor hun kinderen.

yolanthe

Conclusie

De kritiek op Yolanthe Cabau’s beslissing om haar jonge zoon een Instagram-account te geven, laat zien hoe gevoelig het onderwerp van kinderen en social media ligt. Terwijl sommige ouders de verleiding voelen om hun kinderen in de schijnwerpers te zetten, toont deze situatie aan dat dit niet zonder risico’s is. De strenge reacties van media-experts en de oproep tot strengere regelgeving onderstrepen de noodzaak om kinderen te beschermen tegen de druk en gevaren van een te vroeg digitaal leven.

Of Yolanthe haar beslissing zal heroverwegen, valt nog te bezien. Wat wel duidelijk is, is dat dit incident een belangrijke les biedt over de verantwoordelijkheden die komen kijken bij het opvoeden van kinderen in het tijdperk van social media.