Connect with us

algemeen

René Froger gaat compleet af tijdens liedje bij De Oranjezomer: ‘Zó vals als een kraai!’

René Froger was gisteravond te gast bij de show De Oranjezomer, gepresenteerd door Hélène Hendriks. Als populaire keuze voor het wat oudere publiek bracht René een van zijn grootste hits ten gehore: Een eigen huis. Dit nummer, dat in de jaren negentig uitgroeide tot een ware klassieker, is bij vrijwel iedereen bekend en wordt vaak luidkeels meegezongen. De verwachting was dan ook dat dit optreden een succes zou worden, met een enthousiaste studio die het bekende refrein mee zou brullen. Toch verliep de avond niet zoals gehoopt, want al snel regende het kritiek op René’s zangkwaliteiten.

Een Ouderwetse Meezinghit

René Froger heeft door de jaren heen een indrukwekkende carrière opgebouwd. Met talloze hits in de jaren tachtig en negentig, waaronder Alles kan een mens gelukkig maken, Just Say Hello!, Crazy Way About You en This Is the Moment, wist hij een vaste plek in de Nederlandse muziekscene te veroveren. In latere jaren volgden nog bekende nummers zoals Doe maar gewoon, ‘k Heb je lief en Daar sta je dan. Met meer dan vijf miljoen verkochte platen behoort René Froger tot de bestverkochte artiesten van Nederland.

Een eigen huis, misschien wel zijn bekendste hit, is een nummer dat door jong en oud wordt meegezongen. Het lied staat symbool voor het Nederlandse levensgevoel en is nog steeds een vaste prik op menig feest of karaokeavond. Logisch dus dat René ervoor koos om dit nummer te zingen tijdens zijn optreden in De Oranjezomer.

Vals als een Kraai?

Hoewel het publiek in de studio enthousiast meedeed, viel bij de televisiekijkers iets op: René’s zang klonk verre van zuiver. Al snel stroomde Twitter vol met kritische reacties. De ene na de andere kijker uitte zijn verbazing over het valse geluid dat uit René’s mond kwam. Zo schreef een kijker genaamd Julia: “René zingt als een valse kraai, WTF?” Een andere kijker, Nathalie, kon haar oren niet geloven: “Wat zingt die René Froger slecht zeg.”

Het was niet alleen de zuiverheid van zijn stem die in twijfel werd getrokken, ook zijn fysieke prestaties werden kritisch onder de loep genomen. Tineke merkte op dat René de moeilijkere stukken van het nummer aan het publiek overliet: “Stem is echt minder. De wat lastige stukjes laat hij het publiek zingen, alsof dat niet opvalt.” Dit deed bij sommige kijkers de vraag rijzen of René überhaupt nog in staat is om een nummer volledig zelf te dragen, zonder hulp van het publiek.

Een Verval?

Het bleef niet bij enkele opmerkingen. Veel mensen uitten hun zorgen over de huidige staat van René’s stem. Gibre liet geen spaan heel van het optreden: “Wat was er met René Froger aan de hand? Stond de autotune aan of is zijn stem echt zo fragiel klinkend geworden? Wat een drama! Luister en oordeel zelf!! Overigens is deze versie van het nummer echt niet om aan te horen!”

De stroom van kritiek bleef maar doorgaan. Joie trok zelfs een vergelijking met een kikker: “Ligt het aan mij? De stem van Rene Froger was niet best en klonk niet zoals vroeger. Het leek wel een vervormde kikker op sommige momenten.” Hans besloot het optreden helemaal af te maken met de opmerking: “Het absolute bewijs dat René Froger niet zingen kan. Wat was dat slecht zeg. Nog slechter dan Gordon.” Een pijnlijke constatering, aangezien Gordon zelf vaak onder vuur ligt vanwege zijn vocale prestaties.

Wat Ging Er Mis?

De grote vraag blijft natuurlijk: wat ging er mis? Het is bekend dat stemmen van artiesten in de loop der jaren veranderen, zeker wanneer ze ouder worden. Het is dan ook niet vreemd dat René’s stem niet meer klinkt zoals in zijn topjaren. Echter, de massale kritiek suggereert dat er meer aan de hand is dan enkel een stem die door de jaren heen wat minder krachtig is geworden.

Sommige kijkers speculeren zelfs over René’s fysieke toestand tijdens het optreden. Er zijn geruchten dat René misschien niet helemaal nuchter was, wat een mogelijke verklaring zou kunnen zijn voor zijn tegenvallende zang. Hoewel dit slechts speculatie is, draagt het bij aan de discussie over wat er misging tijdens dit veelbesproken optreden.

Een Vergane Glorie?

Ondanks de teleurstellende reacties blijft René Froger een icoon in de Nederlandse muziekwereld. Het is niet voor niets dat zijn nummers nog steeds populair zijn en dat hij gevraagd wordt om op te treden tijdens grote evenementen. Toch werpt dit optreden in De Oranjezomer de vraag op of René nog wel in staat is om zijn oude hits op hetzelfde niveau te brengen als vroeger.

Waar het eerder vanzelfsprekend was dat René de studio op z’n kop zette met zijn krachtige stem, lijkt dit nu niet meer het geval te zijn. Misschien is het tijd voor een andere benadering, waarbij hij zijn nummers op een manier brengt die beter past bij zijn huidige vocale mogelijkheden. Er zijn genoeg artiesten die op latere leeftijd hun repertoire hebben aangepast om hun stem te ontzien en toch hun publiek te blijven vermaken.

Conclusie

Het optreden van René Froger in De Oranjezomer heeft voor veel stof tot discussie gezorgd. Waar kijkers aanvankelijk uitkeken naar een nostalgisch moment met een meezinger als Een eigen huis, werden ze al snel geconfronteerd met een teleurstellend geluid dat niet paste bij de verwachtingen. Het optreden roept vragen op over René’s huidige vocale capaciteiten en de staat van zijn stem.

Hoewel de kritiek op sociale media niet mals was, is het belangrijk om te onthouden dat René Froger een lange en succesvolle carrière achter de rug heeft. Zoals bij iedere artiest komt er een moment waarop de stem niet meer klinkt zoals voorheen. Het is aan René om te bepalen hoe hij hiermee om wil gaan: blijft hij zijn oude hits op dezelfde manier brengen, of kiest hij ervoor om zijn optredens aan te passen aan zijn huidige mogelijkheden?

Wat de toekomst ook brengt voor René Froger, één ding is zeker: zijn muziek blijft onderdeel van de Nederlandse cultuur, ook al zingt hij tegenwoordig misschien niet meer zo loepzuiver als vroeger.