Connect with us

Actueel

Luxe asielschip kost belastingbetaler 110.000 euro per dag: ‘Waar zijn we mee bezig?’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De tegenkanting van gemeenten tegen nieuwe asielzoekerscentra heeft een astronomisch hoge prijs. Het cruiseschip Galaxy in Amsterdam, dat dient als noodopvang, kost de belastingbetaler 110.000 euro per dag.

Een groot deel daarvan had helemaal niet moeten uitgegeven worden, meldt het AD. De Tweede Kamer buigt zich deze week over de spreidingswet. Deze moet een einde maken aan deze vorm van belachelijk dure opvang. “Dit gaat helemaal nergens over”, klinkt het.

Soms zijn de situaties zo absurd, dat ook de uitvoerders van het beleid er om moeten lachen. In de noodopvang worden in Nederland al jarenlang miljarden euro’s uitgegeven.

Nederland telt ondertussen 129 noodopvanglocaties, dat is heel wat meer dan de 81 reguliere asielzoekerscentra. Van de 56.000 asielzoekers die in een opvanglocatie wonen, verblijven er 26.000 in de noodopvang.

Langdurige opvanglocaties zijn voor de asielzoekers zelf een stuk aangenamer om te wonen. Een reguliere opvang kost ook minder dan een noodopvanglocatie.

COA-bestuurder Milo Schoenmaker legde onlangs nog uit: “Een plek in de noodopvang is twee tot drie keer duurder dan een opvangplek in een regulier azc. Dat gaat dus om forse bedragen.”

De bedragen liepen zo op omdat het kabinet zijn toevlucht moest nemen tot hotelketens en cruiseschepen als opvanglocaties.

“Noodopvang is altijd duurder dan reguliere opvang. En in geval van nood zeg je ook sneller ‘ja’ tegen een aanbod”, onthult een vastgoedregisseur van het COA.

Voor Nederland lopen de kosten van de cruiseschepen, alleen aan huur, al op tot 100.000 euro per dag per schip. Wekelijks moet de belastingbetaler dus 1,5 miljoen euro betalen voor de opvang van amper 3.000 mensen op twee schepen.

Wel zijn de schepen ontdaan van alle luxe. Zo zijn de entertainmenthoeken en de taxfreewinkel gesloten. Ook het zonnedek is niet open.

 

Charlotte de Vries (1990) is een ervaren journalist en redactrice met een specialisatie in maatschappelijke trends en digitale cultuur. Na haar studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière bij een toonaangevend mediaplatform, waar ze zich verdiepte in de impact van technologie op de samenleving. Met haar scherpe analytische blik en talent voor storytelling groeide ze uit tot een invloedrijke stem in de journalistiek. Charlotte heeft gewerkt voor diverse nationale en internationale nieuwsmedia en is een vaste columnist bij meerdere opiniebladen. Haar focus ligt op sociale media, online desinformatie en de invloed van AI op journalistiek. Sinds 2024 is Charlotte een belangrijke kracht binnen ons redactieteam. Ze staat bekend om haar diepgravende achtergrondverhalen en scherpe interviews met experts. Naast haar werk als journalist geeft ze lezingen over digitale ethiek en mediageletterdheid. In haar vrije tijd is Charlotte een liefhebber van literatuur en stedentrips. Ze gelooft in de kracht van onafhankelijke journalistiek en zet zich in om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.