Connect with us

Actueel

KNMI Weerbericht: ”Nederland staat ‘ergste nachtmerrie’ te wachten”

Het KNMI heeft verontrustend nieuws gedeeld over de impact van klimaatverandering in Nederland.

Het land staat voor een groeiende dreiging van hitte en droogte als gevolg van de klimaatverandering, die ernstiger lijkt te worden dan eerder werd voorspeld.

Het KNMI heeft jarenlang gewerkt aan klimaatscenario’s en stelt nu vast dat de stijging van de zeespiegel mogelijk hoger zal zijn dan verwacht.

De onderzoekers benadrukken dat menselijke activiteiten, zoals de uitstoot van broeikasgassen, een cruciale rol spelen in het beïnvloeden van het klimaat.

Ze stellen dat “de uitstoot van broeikasgassen dé factor is die bepaalt in welke mate Nederland opwarmt en te maken krijgt met extreem weer.”

De verschillende klimaatscenario’s van het KNMI benadrukken dat zelfs in het gunstigste scenario, waarin de wereldwijde uitstoot van CO2 daalt in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs, Nederland aanzienlijke gevolgen zal ondervinden.

Het rapport maakt ook onderscheid tussen natte en droge scenario’s, gezien de unieke geografische positie van Nederland wat betreft neerslagverandering.

Het rapport waarschuwt dat, hoewel de wereldwijde CO2-uitstoot momenteel afneemt, er nog steeds potentiële tegenvallers zijn, zoals het bereiken van een kritiek punt in het smelten van de ijskappen in Antarctica.

Als dit gebeurt, kan de zeespiegelstijging tegen het jaar 2100 al 2,5 meter bedragen en tegen 2300 zelfs 17 meter.

De toekomst van Nederland wordt sterk beïnvloed door de stijgende zeespiegel en de toenemende temperaturen.

Het aantal tropische dagen, waarbij de temperatuur boven de 30 graden Celsius ligt, zal naar verwachting toenemen.

Momenteel zijn er ongeveer vijf van zulke dagen per jaar, maar in 2050 zou dat aantal kunnen stijgen naar negen, en in het meest ongunstige scenario zelfs naar dertien.

Dit kan leiden tot meer dagen met temperaturen boven de 40 graden Celsius en een toenemend neerslagtekort in Nederland, aldus het KNMI.