Connect with us

Actueel

Jaap Van Dissel: Corona blijft, leer er gewoon mee leven’ |

Premier Rutte wil ‘samen naar de eindstreep’ van de coronacrisis. Maar onderweg maakt zijn kabinet soms rare bochten.

De avondklok blijft, kappers gaan voor universiteiten. Hoe kwam deze gewaagde versoepelingsstap tot stand?

Eén voor één liepen ze gefrustreerd naar de microfoon, woensdag tijdens het coronadebat. Oppositieleden fileerden daar het ‘zigzagbeleid’ van het kabinet, de ‘totale willekeur’, het ‘geklungel’, de ‘gebroken beloften’ rond de avondklok en het ‘zwabberbeleid’.

Eerst zou de avondklok zo snel mogelijk verdwijnen, nu blijft het straatverbod tot tenminste half maart van kracht.

Onderwijs stond altijd op één, maar nu gaan kappers plots voor universiteiten. En wie ’s avonds zijn ouders op bezoek wil ontvangen heeft pech, maar kan overdag wel een broodrooster kopen of de nagels laten doen in een salon.

Hoe valt dat allemaal nog te rijmen? ,,Mensen hebben het gevoel dat een strategie ontbreekt”, zei D66-fractieleider Rob Jetten. ,,Dat leidt tot onduidelijkheid en onbegrip, wees meer voorspelbaar.”

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) legden uit dat ze vooral het Outbreak Management Team (OMT) volgen en vasthouden aan de routekaart, dat er amper ruimte voor versoepelingen is, dat de schaarse buffer vooral voor het lager en middelbaar onderwijs wordt gebruikt, en de contactberoepen.

Het hoger onderwijs is pas de volgende keer aan de beurt – als de aantallen niet stijgen. Rutte: ,,Als het hoger onderwijs activiteiten organiseert, dan leidt de optelsom tot meer risico‘s vanwege de extra bewegingen.”

Een meerderheid van het parlement schaarde zich achter de voorzichtige versoepelingen die in maart ingaan, al drongen partijen ook aan om terrasmogelijkheden te verkennen.

Versoepelingsstap

Maar hoe kwamen de voorzichtige ‘witte jassen’ – zoals Rutte, De Jonge en Tamara van Ark (minister van Medische Zorg) wel genoemd worden – tot de gewaagde versoepelingsstap van dinsdag?

Het is voor het eerst dat ze de grenzen van de OMT-marges zo opzoeken. Volgens RIVM-modellen kan heropening van het voortgezet onderwijs tot een flinke toename leiden van de ic-bezetting vanaf medio april, de aantallen komen in het slechtste geval zelfs boven de maximumcapaciteit van 1700 bedden uit.

Rutte zei zelf vorige week donderdag tijdens een Kamerdebat nog ‘niet hoopvol’ te zijn over de verruimingsmogelijkheden. ,,Ik ben er niet heel vrolijk over.”

Maar precies die dagen gaat de boel schuiven, schetst een coalitiebron. ,,Die club Herstel NL liet van zich horen, er waren opiniepeilingen over afnemende steun voor maatregelen, werkgevers roerden zich, de planbureaus waarschuwden dat de rek eruit was.”

Burgemeesters dringen opnieuw aan op ruimte voor jongeren. ,,En vrijdag in de ministerraad botste het inhoudelijk weer stevig tussen de behoudende ministers en bewindslieden die meer willen.”

”Er is geen leven voor of na corona, er is een leven mét het virus”
– Jaap van Dissel, RIVM

De premier, De Jonge en Van Ark zullen niet doof zijn voor die geluiden. Heropening van de scholen willen ze zelf ook; het stond al in de adviesaanvraag aan het OMT.

Maar wat volgens diverse bronnen ook meespeelt, is de ontnuchterende boodschap die de belangrijkste corona-adviseur zondag in het Catshuis brengt.

,,Van Dissel zei: we moeten leren leven met dit virus, het blijft”, vertelt de bron. ,,Er is geen leven voor of na corona, er is een leven mét het virus.”

Al weigerde De Jonge gisteren in het debat mee te gaan met een motie die formeel de status ‘endemisch’ (blijvend) op corona wilde plakken. ,,Die fase kan komen, maar daar zitten we nog lang niet.”

Wel groeit het besef verder dat de ic-grafieken niet langer alle zicht op de realiteit mogen benemen, tot in het Torentje zelfs.

Dat de naderende verkiezingen voor VVD-lijsttrekker Rutte daarbij een rol zouden spelen, wordt door opponenten gefluisterd, maar hardmaken kan niemand het.

Gedrag

Als uit gedragsmetingen van het RIVM ook blijkt dat de naleving van de regels afneemt – zo gaat een kwart van de besmette personen toch nog even naar de supermarkt – is het helder: er moet iets gebeuren.

,,Niets doen is ook een risico”, zei minister De Jonge tijdens de persconferentie. ,,Als naleving afneemt, dan nemen daarmee de besmettingen toe.”

Al zijn de regels nog zo streng, met een lossere coronadiscipline komt de derde golf sneller dan je lief is. Dan is het beter ‘het ventiel’ nu al wat los te laten, zodat de naleving misschien zelfs stijgt.

Vandaar ook misschien dat de premier plotseling echt even de camera pakte en ‘alle Nederlanders’ aanspreekt.

,,Bij extra ruimte hoort extra verantwoordelijkheid”, hoorden miljoenen Nederlanders. ,,Een moreel appel is nooit verkeerd”, zegt een ingewijde. ,,Maar je ziet dan ook snel reacties als ‘kijk eens naar jezelf’, zegt een andere coalitiebron.

Slalommend

Zo improviseert het kabinet al slalommend naar ‘de eindstreep’ van de coronacrisis, met de routekaart als beperkt houdbaar houvast in de ene hand, de prikspuit in de andere.

Dat de avondklok langer blijft dan gepland, is noodzakelijk epidemiologisch wisselgeld voor de scholenversoepelingen, stelt het kabinet.

Hoewel Rutte steeds zei dat hij zo snel mogelijk de avondklok in de prullenbak wil mieteren, is een verlenging niet vreemd, stelt een bron.

Volgens de modelleurs van het RIVM helpen de avondklok en de visiterestricties nu eenmaal om de verspreiding van het virus met zo’n 10 procent te drukken.

Broodnodige ruimte. Maar, zegt een andere coalitiebron: beloof dan niet steeds van alles. ,,Het is een crisis, wees bescheiden.”

Lees verder

Actueel

Prins mag Sneeuwwitje niet ongevraagd kussen: slecht voorbeeld voor kinderen!

Een vernieuwde versie van de Sneeuwwitje-attractie in Disneyland ligt zwaar onder vuur vanwege de beroemde zoenscène. Critici vinden dat het tafereel de lessen aan kinderen ondermijnd over toestemming voor een zoen. De prins kust Sneeuwwitje immers wanneer ze ligt te slapen.

Het pretpark in Anaheim in California opende onlangs na een jaar gedwongen sluiting. De Sneeuwwitje-attractie is in een nieuw kleedje gestopt met nieuwe animaties, maar schoot bij sommige mensen in het verkeerde keelgat.

De rit eindigt met de beroemde zoenscène waarbij de prins Sneeuwwitje zoent, denkende dat ze dood is. Op die manier wordt dan de vloek van de koningin verbroken.

“Een zoen geven zonder haar toestemming, terwijl ze aan het slapen is, kan onmogelijk een blijk zijn van ware liefde, want slechts een persoon besefte het ten volle”, klinkt de kritiek.

Critici vinden het niet oké dat de prins Sneeuwwitje een zoen geeft zonder toestemming omdat we onze kinderen het tegendeel proberen te leren. “Het is onbegrijpelijk dat Disneyland in 2021 kiest voor een ouderwets idee dat een man mag doen wat hij wil met een vrouw”, leest een review.

Het is niet de eerste keer dat Sneeuwwitje onder vuur ligt vanwege de zoen. In 2018 argumenteerde professor Kazue Muta van de Universiteit van Osaka in Japan dat het kussen van een slapende vrouw gezien kan worden als het goedkeuren van aanranding van een bewusteloze vrouw.

 

Lees verder

Actueel

Sterkte: Zware dag voor Monique Westenberg de ex van Andre Hazes

Alsof Monique, de ex van André Hazes het al niet zwaar genoeg heeft met alle beelden die Andre Hazes dagelijks blijft delen over hoe gelukkig hij en zijn nieuwe liefje Sarah wel niet zijn. Vandaag is het een extra zware dag voor Monique, want ze herdenkt vandaag haar stiefmoeder Maria Westenberg die zo’n twee jaar geleden is overleden.

Andre Hazes kende overigens de stiefmoeder van Monique ook heel goed, maar hij lijkt meer bezig te zijn met Sarah dan met het herdenken van zijn ex stief schoonmoeder die jaren een rol heeft gespeeld in zijn leven, erg jammer van Andre.

Wij wensen Monique vandaag extra veel sterkte en liefde toe en hopelijk vind zij ook snel weer geluk in de liefde.

Bron: utopia

Lees verder

Actueel

Dionne Stax deelt de méést stoute foto’s uit haar Peaky Blinders-shoot! |

Een poosje geleden heeft Dionne Stax model gestaan voor Jan Magazine, een Glossy die zich richt op vrouwen van 30 jaar en ouder. Maar wanneer een vrouw als deze presentatrice voor de camera gaat staan heeft half mannelijk Nederland natuurlijk ook ineens interesse in zo’n blad.

Gelukkig hoeven we er niet voor naar de winkel, er zijn genoeg foto’s online verschenen. De eerste foto’s verschenen al op 10 november op haar Instagram-account. Ze schreef daarbij: “‘Wat was 2020 voor een jaar voor jou?’ vroeg Nathalie Huigsloot mij op een maandagmorgen in een café in Amsterdam. Tsja, stamelde ik, bewogen… Het werd een gesprek over de liefde, die soms zo mooi kan zijn en soms veel pijn doet. Over vriendschappen en steun uit onverwachte hoek. En over mijn lieve, dappere moeder van wie ik zielsveel houd.”

Dionne Stax plaatst de meest spannendste kiekjes online!
Ze vervolgt met: “Deze maand te lezen in het decembernummer van Jan Magazine. En dan mocht ik ook nog eens een gave shoot doen in peaky blinders stijl.” Maar gelukkig bestaan er altijd nog ‘Throwback Thursdays‘ en dus vond de blondine het tijd worden om nog een paar kiekjes op het web te slingeren. Dankbaarheid is het juiste woord. Onder de nieuwe foto’s staan eerder geplaatste foto’s die je vast ook nog wel even wil bekijken!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dionne Stax (@dionne_stax)

Lees verder
Advertisement

Trending