Connect with us

BN'ers

Zien: Deze landen hebben al een avondklok: ‘Alle leuke dingen worden moeilijker, dat is de bedoeling’

Het kabinet stelt een onderzoek in naar de invoering van een avondklok. Nederland zou niet het eerste land zijn die zo’n maatregel invoert: onder meer Spanje, Duitsland en België gingen ons voor. Hoeveel invloed heeft dat op het dagelijks leven? En vooral: heeft het effect?

Bij een avondklok mag na een bepaald tijdstip niemand meer de straat op, behalve mensen met een noodzakelijke reden. Dat zou voorkomen dat mensen ’s avonds bij elkaar op visite gaan en dat voorkomt weer nieuwe besmettingen.

In België geldt al zo’n avondklok. Daar mogen mensen sinds 19 oktober tussen twaalf uur ’s nachts en vijf uur ’s morgens niet op straat komen. En die avondklok heeft effect, vertelt de Vlaamse viroloog Marc Van Ranst. Op 27 oktober werden volgens diverse Vlaamse media nog meer dan 22.000 besmettingen gemeld, nu zijn dat er gemiddeld 2000 per dag.

Minder feestjes, minder vergaderingen

De avondklok heeft invloed op de Belgische samenleving, vertelt Van Ranst. “Voor sommigen is de avondklok heel vervelend. Er zijn minder feestjes, minder vergaderingen. Alle dingen die we leuk vinden, worden moeilijker. Maar dat is spijtig genoeg, zo kort mogelijk, ook de bedoeling.”

Door de avondklok kan de politie makkelijker handhaven, vertelt hij. “Het valt op wanneer je dan op straat bent, dus is het makkelijker om te handhaven. Dat maakt dat bijvoorbeeld jongeren minder snel naar illegale feestjes zullen gaan.”

Wat het effect van enkel de avondklok is, is volgens hem lastig te zeggen. “Je kunt niet één van de maatregelen noemen. Het is een totaalpakket dat je moet evalueren en wat moet werken. Het is best een klus om de juiste balans te vinden.”

Een avondklok in Nederland vindt hij wel een idee. “Jullie hebben op dit moment moeite om de cijfers omlaag te krijgen. Dan moet je extra maatregelen nemen. Punt. Of meer handhaven.”

Dagelijks leven op straat

In Spanje is sinds maanden een avondklok van kracht. De tijden verschillen per regio. Die klok is van grote invloed op het dagelijks leven, vertelt correspondent Alex Tieleman. “Spanjaarden trekken er graag op uit. Veel van het dagelijks leven speelt zich op straat af, of in horeca.”

Zeker in een land als Spanje heeft dat impact, zegt Tieleman. “Spanjaarden maken wel eens grappen: in Nederland is er toch al lang een anderhalvemetersamenleving? Omdat ze Nederlanders een wat kouder volk vinden. Afstandelijker. In Spanje is er heel veel sociaal verkeer. In die zin kan een avondklok bijdragen aan minder besmettingen. Er zijn minder reisbewegingen en ontmoetingen.”

Slechte cijfers

Hoewel de cijfers in Spanje nu slecht zijn. “Het gaat hier niet goed. Afgelopen weekend – zaterdag, zondag en maandag – was er met 61.422 een recordaantal besmettingen.” Hoe dat komt? “Deels omdat mensen het moeilijk vinden zich aan de strenge maatregelen te houden, deels omdat men toch probeert een sociaal leven in stand te houden.” Daarom voeren regio’s nu opnieuw strengere maatregelen in, zoals het afsluiten van gemeenten.

Duitsland had in de eerste coronagolf te maken met een beperkte avondklok, vertelt correspondent Jeroen Akkermans. Beperkt, dat betekende dat je nog naar de supermarkt kon, dat joggen in je eentje mogelijk was en dat de hond uitlaten mocht. “Voor de rest was alles dicht, behalve pompstations. Die sloten om 23.00 uur.”

Er zat dan wel geen tijdlimiet aan naar buiten gaan, maar eigenlijk kwam het neer op een avondklok, zegt Akkermans. Daar zat een logische gedachte achter: hoe minder contactmogelijkheden er zijn, hoe minder de kans op verspreiding van het virus. “Dat had grote invloed. Je voelt je wel degelijk beperkt om de deur uit te gaan. Ik heb in die periode ook thuisgewerkt. Naar buiten gaan werd streng afgeraden.”

Het nut van de avondklok

Of die beperkte avondklok zin had? “Dat is altijd de vraag met dit soort maatregelen. Je kunt dat moeilijk 1 op 1 zeggen. Er waren een hele hoop maatregelen afgekondigd.” De maatregelen samen zorgden in ieder geval wel voor dalende besmettingscijfers. Waar er op 22 maart zo’n 30.000 besmettingen per week werden gemeld, waren dat er begin mei minder dan 7.000 per week.

Lees verder

BN'ers

Martien en Erica Meiland willen, maar mogen niet trouwen

Erica en Martien Meiland

Ook al zijn ze met elkaar getrouwd, Martien en Erica Meiland zijn geen romantisch koppel meer. Maar Martien zou dolgraag nog eens met Erica trouwen. Jammer genoeg moeten ze niet nog eens voor het altaar staan.

In de postcast ‘Wat goéééd’ vraagt Erica aan Martien: “Zou je nog een vierde keer met mij trouwen of zou je dat liever met een nieuwe liefde willen?” De realityster antwoordt: “Oh wat een dilemma. Ja, weetje, dan moet je eerst iemand vinden. Dan vind ik het toch gezelliger voor de hele familie dat we dan samen nog een keer trouwen. En dan ook gewoon helemaal uitpakken.”

Een vierde huwelijksbootje

Erica wijst erop dat je in Nederland geen vier keer kunt trouwen. Ze gaven elkaar al drie keer het ja-woord, maar een vierde maal mag gewoon niet. Erica corrigeert: “Oh zelfs drie keer mag al niet.” Daar moet Martien nogal van schrikken, want ze zijn toch al drie keer getrouwd. “Nou moet je eens luisteren dan hebben ze vast pasgeleden een wetswijziging gehad.”

Groot feest

Dan kaatst Martien de bal terug en vraagt Erica of zij met hem zou willen trouwen. Ook zij vindt het een moeilijke opgave om een nieuwe liefde te vinden. “Dan zou ik inderdaad gewoon weer met jou trouwen en een heel groot feest geven met familie en vrienden.”

Lees verder

BN'ers

André Hazes eist van Monique dat ze ophoudt met Rachel-boycot

Rachel Hazes

André Hazes en Monique Westenberg genoten laatst nog van een romantische vakantie in Amerika. Ondertussen is de relatie toch weer bekoeld. Dat zou te maken hebben met het feit dat Monique hun verblijfplaats zou doorgegeven hebben aan de paparazzi.

Nu zouden ze een soort van knipperlichtrelatie hebben. De laatste tijd worden ze wel steeds vaker samen gezien. De zanger stelt nu wel een nieuwe eis: hij wil dat Monique de Rachel-boycot staakt. Dat weet Yvonne Coldeweijer.

Ruziestoker

Rachel Hazes staat bekend om iemand die twee stenen kan laten vechten. Ze heeft het ook regelmatig aan de stok met haar eigen kinderen. Maar ondanks alle bonje, woont de zanger nog gewoon bij zijn moeder. De twee hebben dus vrede gesloten. Het is geen geheim dat Rachel een grondige hekel heeft aan Monique.

Omgekeerd doet Monique er alles aan om haar zoontje bij Rachel weg te houden. “Beiden gunnen elkaar het licht niet in de ogen”, meldt Coldeweijer.

André Hazes grijpt in

André is er helemaal klaar mee. Hij wil dat zijn zoontje Dré en oma Rachel elkaar zo snel mogelijk kunnen zien. “Anders kan je een eventuele relatie wel op je buik schrijven”, zou hij gezegd hebben. Coldeweijer grapt: “Krijgen nou wat, André met een ruggengraat?”

Monique stemde in met de afspraak en binnen enkele weken staat er een verzoening op het programma. Dan kan Rachel voor het eerst sinds lang haar kleinzoon weer zien. Daarover zegt Monique: “Ze wil immers nog altijd mevrouw Hazes worden en in de luxe villa blijven wonen.”

Coldeweijer

Lees verder

BN'ers

Beelden: Willem-Alexander grijpt in bij vraag over liefdesleven Amalia

Willem-Alexander

De koninklijke familie stond tijdens het halfjaarlijkse fotomoment de pers te woord. Het was tegelijk ook de eerste keer dat de verzamelde media vragen mocht stellen aan prinses Amalia. Onvermijdelijk kwam ook de vraag of ze momenteel gelukkig is in de liefde.

Er gaan al langer geruchten over Amalia die geluk in de liefde vond bij de Duitse miljardairszoon Isebrand. Heeft ze echt een relatie?

Liefdesleven

Amalia onthult aan de pers dat ze heel gelukkig is in de liefde. Ze zegt daar wel meteen bij: “Ik ervaar enorm veel liefde van de mensen om mij heen, maar ik weet dat het niet het antwoord is waar u op doelt. Dat is iets wat ik liever voor mezelf hou, maar ik beloof dat als er iemand serieus is, u de eerste bent die het hoort.”

Willem-Alexander grijpt in

Maar toen de journalisten begonnen door te vragen, moest koning Willem-Alexander ingrijpen. “Ze is net achttien. Mijn dochter gaat studeren en net het leven uitvinden. Ik hoop dat ze nog heel veel leuke mensen tegenkomt.”

Recht op privacy

Amalia vindt het wel vervelend dat er kiekjes van haar en haar prins op het witte paard zijn uitgelekt. Daarover zegt de kroonprinses: “Dat zijn wel momenten dat ik privé ergens was, maar het hoort er ook weer bij. (…) Maar uiteindelijk ben ik zo dankbaar voor de privacy die mij wél gegund is dat als dat wat minder is, dat ook oké is.”

Druk op het pijltje naar rechts voor de beelden.

Lees verder
Advertisement

Trending